среда, 17. фебруар 2016.

Vlada RS prekida sve odnose sa Savjetom ministara BiH

piše: Slobodan Vasković

Vlada RS pripremila je Odluku o prekidu svih odnosa sa Savjetom ministara BiH. Ta Odluka trebalo bi da bude usvojena u najskorije vrijeme, već u narednih nekoliko dana. 

Njenim donošenjem biće zabranjena bilo kakva saradnja svim ministarstvima sa Savjetom ministara BiH.

Kao razlog za ovakav drastičan potez i prekid svih odnosa, Vlada RS će navesti “tajno usvajanje Mehanizma koordinacije”.

Najviši zvaničnici RS već danima optužuju Savjet ministara, primarno Savez za promjene, koji je njegova komponenta iz ovog entiteta, da su bez znanja Vlade RS usvojili Mehanizam koordinacije.

Vlasti RS tvrde da je Mehanizam štetan po RS i da je “izdaja nacionalnih interesa”.

Istovremeno, predstavnici Savjeta ministara iz RS tvrde da je Vlada RS bila detaljno upućena u sadržaj Mehanizma i da nije imala nikakvih primjedbi na njegovo usvajanje.


Bilo kako bilo, ukoliko Vlada RS zaista i usvoji već pripremljenu Odluku o prekidu saradnje sa Savjetom ministara BiH, biće to dodatno jačanje teške političke krize i loših odnosa na relaciji vlasti RS - zajedničke institucije BiH.

Nije ovo prvi "prekid odnosa": Narodna skupština RS je 10.12.2015. godine donijela Odluku o prekidu saradnje sa Tužilaštvom i Sudom BiH i Sipom, ali je, vrlo brzo nakon njenog usvanja, Milorad Dodik "podvio rep" i saradnja je nastavljena. Preciznije, nije nikada ni prekinuta. 

Dodik je tada natjerao parlament na usvajanje ucjenjivačkog akta, kako bi aktom pokušao spriječiti istrage koje se vode protiv njega i bliskih mu osoba, tako da i namjeru Vlade RS o prekidu odnosa sa Savjetom ministara treba sagledati u tom svjetlu.

Očekuje se i održavanje Posebne sjednice parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o usvojenom Mehanizmu koordinacije.