понедељак, 15. фебруар 2016.

MMF traži likvidaciju Banke Srpske

piše: Slobodan Vasković

Jedan od uslova MMF-a za odobrenje novog kredita jeste likvidacija Banke Srpske. 

Vlada RS, prema mojim izvorima, nema načina ni mogućnosti da Banku Srpske održi “u životu”, što otvara niz novih teških problema u finansijskom sektoru.

Potvrđuje to i podatak da je Vlada RS sama sebi dala još mjesec dana (do 09. marta) da riješi pitanje Banke Srpske, iako u tome nisu uspjeli od novembra prošle godine, kada je uvedena privremena uprava u toj finansijskoj instituciji.

Premijerka Željka Cvijanović nedavno je potvrdila da MMF traži "rješenje pitanja problematičnih banaka", pri tom ne precizirajući koje su to banke.

Ukoliko Banka Srpske doživi sudbinu Bobar banke, propašće 140 miliona KM državnih depozita. Od toga je 30 miliona KM budžetskih sredstava.

Propašće i 10 miliona “Elektroprenosa” BiH, kao i 30 miliona kapitala Banke, odnosno novac kojim je Vlada RS dokapitalizovala ranije propalu Balkan Investment Banku i od nje stvorila takođe propalu Banku Srpske. 

Štednja u Banci iznosi 30 miliona KM, a dobar dio tog novca namiriće Agencija za osiguranje depozita. Već su poodavno pripremili 65 miliona KM potrebnih da isplate sve depozitare do visine od 50 hiljada KM, na koliko imaju pravo po zakonu u slučaju propasti neke od banaka. Za tih 65 miliona KM biće oštećena BiH.

I “Pavlović banka” je u velikim problemima, jer su, nakon izbijanja afere sa “pranjem novca”, iz nje depozitari povukli 15 miliona KM. To je velika suma za ovu Banku, čija je aktiva oko 200 miliona KM, i pitanje je koliko će moći sanirati taj udar. 

Stručne osobe tvrde da je situacija izuzetno teška u cijelom ovom sektoru, sve je dodatno pogoršano potpuno praznim budžetom i da se RS nalazi pred “najcrnjim scenariom”, koji podrazumijeva finansijski i ekonomski kolaps.