петак, 5. фебруар 2016.

Kormak među Srbima, Narandžasti Pavić i Opkoljavanje Dodika

piše: Slobodan Vasković

1.
Američki ambasador u BiH Morin Kormak izjavila je da podržava Republiku Srpsku kao dio Bosne i Hercegovine i da nije istina da SAD i američka ambasada pokušavaju da unište Republiku Srpsku.

„Mislim da je jasno po onome što govorimo da podržavamo Republiku Srpsku kao dio BiH. Jasno je da poštujem BiH državu i dva entiteta, Federaciju i Republiku Srpsku. Znam da stalno čujemo da SAD i američka ambasada pokušavaju da unište Republiku Srpsku, a to nije istina", kazala je Kormakova. (BNTV)

Veoma je značajna ova izjava, jer je direktan i neposredan stav američke administracije o RS, koji ruši histerične Režimske populističke spinove o “spoljnim neprijateljima” i “obojenim revolucijama”, adresirajući ih na američku ambasadu.

Kada se izjava Kormakove nadogradi činjenicom da je Željka Cvijanović, premijerka RS, prisustvovala Molitvenom doručku kod američkog predsjednika Baraka Obame, nakon čega je izjavila da je “RS tim pozivom odano priznanje”, onda pomenuti histerični režimski spinovi postaju samodestruktivno orgijanje Režimske bulumente, koja sopstvenu nemoć, nerad, korupcionaštvo, samoizolacionizam i koješta drugo-negativno, prikriva velikim lažima o ugroženosti RS i nacije. Koju su, ako ćemo pošteno, upravo Orgijaši najozbiljnije ugrozili, sistematično je perušajući, samim tim i rušeći.

2.
Na pitanje novinara zbog čega se još nije sastala sa Miloradom Dodikom, Kormakova je rekla da se sastaje sa svima u ovoj zemlji “koji rade po našem mišljenju na pozitivnoj budućnosti za građane ove zemlje”.
"Ja sam ovdje malo više od godinu dana, u januaru sam proslavila prvu godišnjicu i nisam vidjela to opredjeljenje pozitivne budućnosti da dolazi od predsjednika Republike Srpske. Ima puno političkih odvlačenja, ali kad razgovarate s građanima vrlo jasno vidite svuda u zemlji da su potrebna radna mjesta i bolja ekonomska budućnost", kazala je Kormakova. (BNTV)

Ovakav stav Kormakove veoma je problematičan za Režim, jer za američku administraciju, jasno je, Republika Srpska nije isto što i Milorad Dodik. A upravo je taj pokušaj izjednačavanja zadnja linija odbrane Režima i samog Dodika, koji je sopstvenu političku sudbinu (što je njegov lični interes) izdigao iznad Republike Srpske (koja je narodni interes).

Upravo neprihvatanje američke administracije da stavi znak jednakosti između RS i Dodika, je produkovalo višegodišnje laganje o ugroženosti RS, o izdaji RS i izdajnicima iz RS. 

Svojim iraconalnim, primitivnim, necivilizovanim udarima po Zapadu, SAD-u posebno, Režim je jedino uspio da ostane sam, bez ijednog jedinog prijatelja izvan granica entiteta. I nije uspio ni za jotu da promijeni američki stav o BiH/RS, kao ni da ih natjera da počnu stavljati znak jednakosti između RS i Dodika. Srećom, jer bi to bilo pogubno po RS.

Očekivati drugačije ponašanje američke administracije bilo je suludo, ali kada umislite, kao što su to Dodik/Režim umislili, da je “politička minijatura”, što RS jeste, jednaka EU, SAD-u, Rusiji…, onda je za očekivati da “Umišljeni” dođu u potpunu izolaciju, čvrsto omeđenu njihovim narcizmom i egoizmom.

3.
Republika Srpska nema problem sa američkom administracijom, na način da bi Vašington bilo šta radio na njenom ukidanju/slabljenju; Čak je i Režimska Vlada prihvaćena kao legalna i legitimna, ali je notorno da Dodik ima zbog svog političkog djelovanja. To opet, eksplicitno, dovodi vlast RS, pa samim tim i RS, u veliki politički problem, jer joj zbog samoizolacionizma, ultradesničarenja, grandomanije… nije otvoren nijedan kvalitetan prolaz ka bližem i daljem okruženju. Međutim, to je već problem RS, a ne Vašingtona, ma koliko to Režim pokušavao da dokaže.   

4. 
Morin Kormak je, gostujući u Dnevniku BN, rekla da je USAID u posljednih sedam godina uložio 150 miliona dolara u Republiku Srpsku, navodeći da to ne bi radili da je ne podržavaju.
„Mi želimo da BiH i svi njeni dijelovi postanu stabilna i prosperitetna zemlja", naglasila je Kormakova.
Bilo bi dobro kada bi ruski ambasador Petar Ivancov prilikom gostovanja na nekoj od tekevizija iz RS, rekao koliko je Rusija donirala RS u posljednjih sedam godina. Poređenja radi. Ne bi bilo loše da visinu donacija svojih zemalja, u rečenom vremenskom periodu, iznesu i britanski, francuski, njemački, švedski, španski, norveški… ambasadori. Vjerujem da bi se iz tih cifara štošta moglo zaključiti o “bratskim vezama”.

5. 
Marko Pavić i Nedeljko Čubrilović, čelni ljudi DNS-a, iznijeli su poslednjih dana u javnost teške nesporazume sa SNSD-om, pa čak ustvrdili da je “SNSD poodavno zaslužio da ih DNS napusti”. Uz to je Pavić rekao da je spreman ne podržati održavanje najavljenog/izglasanog referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, ukoliko, kako je rekao, Opozicija ne pristane da ga podrži.

Interesantno je ovdje nekoliko stvari: 

  • da se Marko Pavić stavlja iznad Narodne skupštine RS, koja je već donijela Odluku o pomenutom referendumu, ali nikako da je objavi,
  • da DNS javno stavlja pod veliki upitnik političke odluke i vođstvo SNSD-a,
  • da SNSD na sve samo mrmlja, bez konkretnih odgovora na DNS-izazove
  • da Marko Pavić u režimskim medijima nije proglašen za izdajnika,
  • da Nedeljko Čubrilović u režimskim medijima nije proglašen za izdajnika,
  • da Marko Pavić ne smatra Opoziciju izdajničkom, čim traži njihovu podršku,
  • da je i Marko Pavić shvatio,
  • da je Marko Pavić opasniji po Režim i njegov opstanak od bilo koje dugonajavljivane “obojene revolucije”, jer je namazan svim bojama - ulje, mast, kolomast. Plus Narandžasta koja mu je sve više in

6.
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Fahrudina Radončića. Koalicija SDA-SBB BiH i dalje opstaje, što znači da Radnočnić i u pritvoru politički razmišlja i pokušava kapitalizovati prilično tešku situaciju, vjerujući da će naplata doći ukoliko bude oslobođen. Pred Radončićem je, uprkos brzom podizanju optužnice, najduži put u životu, ali i pred Tužilaštvom i Sudom jedan od najtežih ispita od postojanja.

7.
Mnogi smatraju da “poslije Radončića slijedi Dodik”; Čak i “NIN” piše o “opkoljavanju lidera SNSD-a” kroz saslušanja njemu bliskih tajkuna i to iz pera nekadašnjeg Dodikovog novinarskog pera. Poznatog po tome što je u karijeri deset puta pogađao pobjedničku stranu. I svih deset puta pogodio.
Dodiku se, ako je suditi po NIN-u i peru, crno piše. Onim oko njega podjednako. 

8.
U samo 120 časova Mladen Bosić/SDS su se tri puta pojavili u javnosti - jednim presom, jednom reakcijom i jednim saopštenjem, što je nezabilježena medijska aktivnost te stranke u poslednjoj deceniji (ako se izuzmu izborne kampanje). Iz prezentovanog je uočljivo da Bosić/SDS zasad idu na kvantitet, a o kvalitetu istupa će “kad se steknu uslovi”.

9.
Dvoje novorođenčadi je iz UBKC Banjaluka prebačeno u Novi Sad zbog zatrovanih respiratora. Da li, zaista, Iko u Režimu ima bar zrno obraza i morala da zatraži odstupanje kriminalom i korupcijom zatrovanog vođstva te ustanove?! Ne bi samo spasao Bebe već i sebe.