уторак, 2. фебруар 2016.

Insajderski izvještaj iz vrha Režima: Haos zbog besparice; Strah od hapšenja; Sukobi među partnerima; Vanredni izbori razmatraju se kao moguća opcija spasa

piše: Slobodan Vasković

Ukoliko u naredna tri mjeseca ne pronađe 620 miliona KM, Republika Srpska će u aprilu doživjeti finansijski slom.

Ovo je procjena u Vladi RS, a cifra od 620 miliona KM potrebna je za servisiranje svih obaveza entieta.

U Vladi RS, prema mojim izvorima, računaju da bi 220 miliona KM mogli namaći prodajom obveznica (i to da im ta linija ide perfektno), ali je problem kako naći još 400 miliona i spriječiti kolaps.

Postoji nada da bi sa MMF-om mogli postići dogovor o novom kreditu od 900 miliona KM (predsjednici vlada otputovali su u SAD tim povodom), od čega bi RS povukla 400 miliona maraka, ali to je potpuno neizvjesno i prema procjenama, najranije i u slučaju povoljnog ishoda pregovora, novac mogu očekivati u drugoj polovini godine.

To najranije je prekasno za aktuelnu vlast, jer će u aprilu, ne nađu li pare, prestati da plaćaju bilo šta.

Stoga je naredba da se pokuša naći novac iz bilo kojih izvora “ne pitajući za cijenu”. 

U potrazi za novcem su svi koji nešto znaju o finansijama, a na čelu kolone je Zoran Tegeltija, ministar finansija. Novca nema, a Tegeltija anestezira saradnike tvrdnjama da će Milorad Dodik naći pare. Tako bi se moglo zaključiti da je trenutna podjela funkcija po principu Tegeltija premijer, a Dodik ministar finansija.

Sam Dodik, tvrde moji izvori, ne može naći ni centa. Zato je sukob sa Tegeltijom kulminirao, jer neko mora biti označen kao krivac, a ministar finansija u ovom trenutku djeluje kao idealna meta.

“Dodik je Tegeltiju već prekrižio. Pitanje je ozvaničenja te činjenice”, kažu moji sagovornici. 

Dodikova namjera da “odstrijeli Tegeltiju” samo je dio problema koji teško pritišću ministra finansija: otvoreno mu je nekoliko afera u koje su upetljani članovi njegove familije, a posebnu tegobu mu stvara istraga oko malverzacija sa firmom “Nikola Tesla”.

“Zbog svega navedenog Dodik ponovo ozbiljno razmatra opciju prijevremenih izbora, koji bi poslužili za odvlačenje pažnje”, tvrde moji izvori.

Međutim, kao veliki problem “izborne varijante odvlačenja pažnje” od besparice i finansijskog kraha, Dodik i negovi stratezi vide u istragama koje vodi Tužilaštvo BiH o nekoliko velikih afera u RS i potezima te institucije u narednom periodu po tom pitanju. 

Jednostavnije rečeno, Dodik se plaši eventualnih hapšenja njemu bliskih osoba koje bi moglo značajno uticati na rezultate vanrednih izbora, ukoliko bi do njih došlo.
“Dodik je zabrinut i oko svoje pozicije, nije mu svejedno i pojačao je značajno obezbjeđenje”, tvrde moji sagovornici.

Na pitanje da li Dodik možda razmatra mogućnost bjekstva, kako se moglo čuti po kuloarima, odrečno su odgovorili. “Ne, neće bježati, jer nema kud da pobjegne”, tvrde oni. 

Na pomen Rusije kao moguće destinacije, o čemu se spekulisalo, opet su odrečno odgovorili.
“Sada se bježi i iz Rusije, a u Rusiju niko ne bježi”, ustvrdili su.

Dalje navode da vrh Režima gaji određene nade da bi moglo doći do pucanja koalicije SDA-SBBBiH, što bi, po njima dovelo do potpune blokade BiH i traženja prijevremenih izbornih rješenja na svim nivoima (iako je to zakonski praktično nemoguće na bh. nivou), ali trenutno stanje stvari ukazuje da je takva vrsta analitike potpuno neutemeljena na realnim činjenicama.

Ovakvo teško stanje dodatno će urušavati već značajno poremećene odnose unutar vladajuće koalicije. Potvrdio je to i visoki funkcioner DNS-a Nedeljko Čubrilović koji je za ATV izjavio da je “SNSD već odavno zaslužio da ih DNS napusti”, ali da to njegova stranka “ne čini zbog situacije”. Što ne znači da se u jednom momentu neće odlučiti za raskid. Ključni problem funkcionisanja SNSD-a i DNS-a je raspodjela funkcija, a Čubrilovićeva stranka se smatra prevarenom. 

Vri i u SNSD-u, sve je više nezadovoljnih, a stanje bi se moglo, kako tvrde moji izvori, na svim nivoima ukratko okarakterisati “potpuno haotičnim”.