уторак, 9. фебруар 2016.

Nova koalicija: Izetbegović, Dodik i Čović ruše Sud i Tužilaštvo BiH

Piše: Slobodan Vasković

Na nivou Bosne i Hercegovine uspostavljena je neformalna koalicija, koju čine Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Prva meta nezvanične koalicije su Sud i Tužilaštvo BiH, odnosno odluke ovih pravosudnih institucija u određivanju pritvora Fahrudinu Radončiću, lideru SBB BiH.

Izetbegović, Dodik i Čović su dogovorili da izvrše snažan pritisak na Ustavni sud BiH da obori odluke Suda BiH, kada narednih dana bude odlučivao po apelaciji Radončićevih branilaca u vezi sa određivanjem pritvora lideru SBB-a.

Prema mojim izvorima, Izetbegović, Dodik i Čović su saglasni da bi takva odluka Ustavnog suda značila debakl Suda i Tužilaštva BiH, što im je primarni cilj. Sam Radončić im je u cijeloj toj stvari manje bitan.

Svaki od njih trojice ima velike sopstvene razloge za ovu političku igru, jer je Tužilaštvo BiH u najmanje dva predmeta u svojim istragama stiglo do Dodika, a predmet istraga je i Čović, koji se veoma uplašio rada državnih pravosudnih institucija.

Ukoliko bi Ustavni sud oborio odluke Suda BiH, Izetbegović bi mogao u javnosti da likuje kako je od početka tvrdio da je hapšenje Radončića montiran proces.

Procjenjuje se da od šest domaćih sudija Izetbegović, Dodik i Čović mogu izvršiti pritisak na njih pet.

Sastanak na kojem je sve dogovoreno održan je prije nekoliko večeri u restoranu „Kaldera“ u Laktašima, a prisustvovali su mu Dodik i Čović.

Restoran „Kaldera“ vlasništvo je Milenka Čičića, koji je prošle sedmice saslušan u Tužilaštvu BiH u vezi sa utajom oko 2.000.000 KM PDV-a i zloupotrebama oko koncesija.

Ukoliko neformalna koalicija Izetbegović, Dodik Čović uspije u svojim nakanama, sledeći korak je rušenje aktuelnog sastava Savjeta ministara i formiranje nove vlasti na državnom nivou, u kojem bi bio i SNSD.

Prepreka da se Izetbegović upusti u koaliciju sa Dodikom više nema, jer je Dodik odustao od održavanja referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, što je, kako se saznaje, sastavni dio platforme narečene neformalne koalicije.