четвртак, 4. фебруар 2016.

Sokolački SNSD na Balvanu Otadžbine

piše: Slobodan Vasković

Sud je pravosnažno presudio da Bojan Tošić, direktor “ŠG Romanija” Sokolac, nije u skladu sa zakonom postavljen na tu funkciju.

O tome je upoznat Vojislav Marić, v.d. direktora za pravne, kadrovske i opšte poslove JP “Šume Srpske”, koji je o Rješenju nadležnog suda obavijestio v.d. generalnog direktora JP “Šume” Ristu Marića.

Risto Marić nije Vojislavu Mariću dao nikakva uputstva u vezi sa nelegalnim direktorom Tošićem, pa je narečeni i dalje na čelu ŠG “Romanija”.

Ukoliko Risto Marić u zakonskom roku ne udalji Tošića, slijedi mu krivična prijava, ali to je tek sasvim mali dio problema, jer su sada već upitne sve odluke koje je Tošić potpisao dok je bio na poziciji prvog čovjeka ŠG.

A većinu je donio po nalogu Mirka Čolovića predsjednika Opštinskog odbora SNSD Sokolac, kojeg je Milorad Dodik htio da otjera, ali mu to nije pošlo za rukom. Čolović se u “sokolačkom SNSD-detalju” pokazao jačim od Dodika.

Očito je i da Marići iz vrha JP “Šume” računaju sa Čolovićevom snagom, pa ne diraju Tošića i gaze sudske odluke.

Za to vrijeme Tošić gazi šumare, posebno one koji otkrivaju nelegalnu sječu šume. 

Tako je nedavno jedan od šumara utvrdio krađu 1.300 m3 drveta, ali je kažnjen sa 30 posto od plate. Na više mjeseci. Jer to nije smio učiniti, pošto je među šumokradicama član Tošićeve najuže porodice. Šteta iznosi cca 100.000 KM. Sitnica. 

Zaista je sto hiljada sitnica kakve sve štete su Čolović i Tošić počinili u ŠG. Tako je nedavno isječeno nekoliko desetina hiljada kubika drveta kod izvora rijeke Bioštice. Isječeno je 60/40 - 60% legalno, 40% nelegalno.

Veći dio i onog što je isječeno legalno, prodano je nelegalno. I to za keš, čime je izbjegnuto plaćanje obaveza entitetu i državi. 

Ostalo je “nepokriveno” 5.000 m3 prodatog drveta, koje se sada lažno knjiži na zalihama, kako se ne bi pitalo Tošića i Čolovića gdje su pare. A riječ je o gotovo pola miliona KM. Nepokrivenih. 

Uz sve to, u ŠG ima radnika koji primaju visoke plate, a nikada nisu viđeni u prostorijama firme. Rade u prostorijama SNSD-a. Za Čolovića i RS.  

Do sada su se članovi SNSD, među njima i Čolović i Tošić, međusobno sjekli skalpelima, vršili sve nužde u kancelariji direktora, pucali jedni u druge na slavama… i ostali, uprkos svim teškim problemima, na balvanu Otadžbine.