петак, 12. фебруар 2016.

Nesanica

piše: Slobodan Vasković

1.
- Posljednji poziv, pred hapšenje, Mile Radišić uputio je Miloradu Dodiku u 10 časova i 6 minuta, 23.03.2010. godine.
O čemu su Dodik i Radišić razgovarali nije poznato, ali je znano da se pomenuti banjalučki tajkun nalazi na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne. 

- „Đe si, legendo, šta ti ovo rade, stvarno nema smisla...“, rekao je Dodik,
Miroslavu Miškoviću, u utorak 11.12.2012. g., nakon što ga je vlasnik “Delte” kontaktirao putem telefona. Nekih petnaest časova nakon toga, Mišković je uhapšen, a telefonski razgovor sa Dodikom bio je jedan od poslednjih. I nalazi se u nekoliko teških procesa.

- Dodik je 11.02.2016. naveo da se čuo sa Slobodanom Pavlovićem, koji mu je rekao da je krenuo iz Trebinja za Sarajevo kako bi se pojavio na poziv Tužilaštva BiH, gde je išao i ranije, ali da su u Tužilaštvu smatrali da ga "moraju presresti na putu i kaubojski ga uhapsiti”. I uhapsili su ga, a to je bio jedan od poslednjih Pavlovićevih poziva.

Dosta je zaključaka koji proizilaze iz navedenih činjenica:

  • Da Dodika pohapšeni doživljavaju kao najbližeg, čim sa njim dijele poslednje trenutke na slobodi;
  • Da i njih Dodik doživljava vrlo bliskim čim im se javlja;
  • Da Dodik smatra Legendom svakog onog ko se tereti za pronevjere teške milione evra;
  • Da Dodik misli da je Pavlović “Indijanac”, jer optužuje “Kauboje” za vezanje;
  • Da je opasno nazvati Dodika, jer ti taj razgovor može biti i poslednji na slobodi! 
Da Dodik neće imati koga nazvati ako njega kojim slučajem uhapse, jer su mu svi prijatelji ili u pritvoru ili na robiji.

2.
Slobodan Pavlović&co odlučili su da se brane ćutanjem, dok ne sagledaju “vrlo obimnu finansijsku dokumentaciju”, kojom se terete za pronevjere, pranje novca i falsifikovanje. Očekuje se da ne progovore. Već da Propjevaju. Pavlović bi mogao imati vrlo zapažene solo dionice. Srpski Pavaroti.  

3. 
Kad Dodik ne razgovara telefonom sa prijateljima pred njihovo hapšenje, bavi se ekonomijom. Ne samo sivom, već i kao analitičar.

"Srpska ima prosječnu platu veću od 500 dolara, dok ona u Americi iznosi 4.000 do 5.000 dolara", istakao je Dodik i dodao da je za vraćanje duga Srpske, hipotetički rečeno, potrebno četiri mjeseca stati sa isplatama plata, dok Amerika koja ima veliku ekonomiju to mora da uradi 16 mjeseci.

Zaista genijalno razumijevanje ekonomskih tokova; Amerika će sigurno propasti, posebno Amerikanci sa onolikim platama, dok izrezbarene Srbe i RS tek čekaju uzleti. Samo da prežive četiri mjeseca bez primanja. Prežive uopšte. 

Za ovo otkriće Dodik je zaslužio Nobelovu nagradu za ekonomiju. Zamolio bih Nekog da ga nazove i saopšti mu da će biti predložen. Pod uslovom da zaista ima Neko ko se još uvijek usuđuje okrenuti njegov broj. I čuti “Đe si, legendo”!

4.
Kad Dodik ne razgovara telefonom sa prijateljima pred njihovo hapšenje i ne bavi se sivom ekonomijom/ekonomskom analitikom, onda vrijeme prekraćuje Genealogijom, pa je u BiH/RS otkrio “Nove Turke”. 
Nepoznato je da li je tokom istraživanja postanka “Novih Turaka” koristio genealoške DNK testove u koje spadaju analiza mitohondrijske DNK (mtDNK), Y hromozoma (Y-DNK), ali i sekvenciranja cjelokupnih ljudskih genoma, tek otkriće je tu. 

Dodik nije saopštio da li su “Novi Turci” konstitutivni ili ostali. Bio je previše uzbuđen zbog Pavlovićevog poziva i spoznaje da Dugokosi koji je Sjedokosi nije “Poslednji Mohikanac”. I da je tek krenulo. 

5.
Laptop sve više dobija posebno mjesto u srpskoj političkoj tradiciji. Toma Nikolić na njemu otkuca čitav tekst, a da ga ne uključi. Što je napredak u odnosu na Milorada Dodika, koji je laptopom 2009. pogodio Aleksandra Džombića u glavu, kada je saznao da je Sipa protiv njega podnijela krivičnu prijavu. 

Ni taj laptop nije bio uključen. 

Koga je Dodik pogodio laptopom nakon hapšenja Pavlovića, još je nepoznato. Iako Dodik djeluje kao da je nekako uspio sam sebe dobro da udari. Desktop računarem. Što je novi iskorak u srpskoj politici. Da li je Desktop računar bio uključen, nije ni bitno.   

6. 
Igor Crnadak se ponaša baš “Kaubojski”; Tvrdi da se ne boji Dodika. Neka ga nazove ako je frajer.

7.
Najgledaniji film u protekla 24 časa u RS je “Nesanica” (Insomnia) u kojem glavnu ulogu igra Al Paćino.

Čime je konačno, nakon deset godina, sa prvog mjesta liste najgledanijih filmova skinut “Kum”.