четвртак, 11. фебруар 2016.

Potvrđeno: Uhapšen Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”, zbog pranja novca i malverzacija oko kupovine Dodikove vile u Beogradu

piše: Slobodan Vasković

Slobodan Pavlović, vlasnik “Pavlović banke”, uhapšen je na području Hercegovine, potvrđeno je iz Sipe.

Pavlović je pokušao da izbjegne hapšenje i da pobjegne, ali mu to nije pošlo za rukom.

Pavlović je pokušao da prevari nadležne, jer im se, nakon što je saznao da je Sipa uhapilsa njegove saradnike u Bijeljini, javio i rekao gdje se navodno nalazi i da će sam da dođe i preda se u ruke Tužilaštva BiH.

Međutim, Pavlović je slagao lokaciju i dao se u bjekstvo. Potraga za njim trajala je nekoliko časova, ali je konačno uhapšen na području Hercegovine, između Stoca i Mostara.

Pavlović je, po svemu sudeći, imao informaciju da bi 11.02. mogao biti uhapšen pa se sklonio u Hercegovinu da odatle pokuša pobjeći.

Pavlović je uhapšen zbog sumnje da je učestvovao u pranju novca i u malverzacijama u vezi sa kupovinom vile Milorada Dodika u Beogradu, na Dedinju. 

Osim njega, uhapšeno je još nekoliko bivših visokih funkcionera Banke, među kojima su i Petar Lazić, Ljiljana Garić i drugi.

Svi oni se terete za pranje novca.

Akciju hapšenja sprovela je Sipa.

Ranije sam objavio da je prvoosumnjičeni u ovom predmetu Milorad Dodik, koji je u vrijeme kupovine vile bio premijer RS.

Cijeli slučaj je više nego zanimljiv, a u njegovom središtu je 750.000 evra, koliko je Dodik platio vilu.

Dodik je 14.05.2007. godine, preko “Pavlović banke”, 750.000 evra prebacio na račun Komercijalne banke u Beogradu, koja je i bila vlasnik vile na Dedinju.

Dodik je tada tvrdio da je podigao kredit od “Pavlović banke” kako bi platio vilu, ali se ispostavilo da je kredit uzeo tek godinu kasnije - 27.06.2008. godine, kada je on odobren. (Ove dokumente objavio je SDS, kao i uplatnice iz kojih je vidljivo da su rate Dodikovog kredita uplaćivali radnici “Pavlović banke”).

Postavlja se pitanje otkud Dodiku 14.05.2007. godine 750.000 evra, jer on u tom trenutku na računima u “Pavlović banci” nije imao taj novac? Ko mu je dao novac, da li Slobodan Pavlović ili, pak, neko drugi, trebalo bi da pokaže istraga.

Dodik tvrdi da je sve regularno, ali datumi su neumoljivi i činjenica je da je kešom platio vilu, a tek godinu kasnije sve pokušao “pokriti” kreditom. 

Dodik je vilu izdao pod zakup i to 31.01.2008. godine.

Istraga bi trebalo da otkrije i da li je Slobodanu Pavloviću kao kontrauslugu za plaćanje vile na Dedinju, IRB RS dala kredit od pet miliona KM njegovoj firmi “Akva siti”, za izgradnju vodenog parka. 

IRB RS je odobrio kredit od pet miliona KM, uz uslov da bude isplaćen preko “Bobar banke”, što je začuđujuće, jer Pavlović posjeduje svoju banku.

Novac je isplaćen u tri tranše:
  • 27.03.2012. - 2.635.000 KM
  • 20.04.2012. - 1.822.500 KM
  • 26.07.2012. - 1.821.500 KM
Interesantno je da prva tranša od 2,635 miliona KM nikada nije iz “Bobar banke” isplaćena firmi “Aqua city”, već je to učinjeno samo fiktivno.

Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv Blage Blagojevića, direktora firme “Aqua city”, koja je potvrđena od Osnovnog suda u Bijeljini 15.05.2015., zbog sumnje da je počinio krivično djelo “obmana pri dobijanju kredita ili druge pogodnosti”.

“Aqua city” vraća rate kredita, ali one ne idu u IRB RS, već drugim povjeriocima Bobar banke.

Za davanje ovog kredita i malverzacije sa tim novcem, krivično bi trebali da odgovaraju Snežana Vujnić, direktorica IRB RS i uposlenik te institucije Predrag Stanković, koji su svjesno propustili da raskinu Ugovor o kreditu, iako su imali sve dokaze da se nenamjenski troši i da nisu ispunjeni uslovi na koje se kreditirani obavezao.


Prema ugovoru, Pavlovićeva firma je trebalo da zaposli ukupno 85 novih radnika (prve godine 63, druge 22), ali su uposlili svega tri.