недеља, 12. децембар 2021.

NarkoDiler Goran Jovanovski iz Poreča koji uživa zaštitu pojedinih pripadnika hrvatskog USKOK-a, kupio 250 kg skanka od Kostreševića, Čaruge&Dušana Lovrenovića i Kreče koji su ukrali od Crnogorskog Ganga

Svih 250 kilograma oni su, prema informacijama iz nekoliko izvora, prodali Goranu Jovanovskom iz Poreča. Svih 250 kilograma “skanka” koje su ukrali Kostrešević&Co prevezao je Filip Kalnak, teški kriminalac iz Poreča, član grupe Jovanovskog.


Piše: Slobodan Vasković


1.

U nekoliko tekstova detaljno sam pojasnio kako je Narko”General” Siniša Kostrešević, zajedno sa svojim saradnicima, narkodilerom Željkom Radovanovićem Krečom, Milivojem Lovrenovićem, profesionalnim ubicom i njegovim sinom Dušanom, opljačkao 250 kilograma “skanka” koje su pripadnici jednog od Crnogorskih NarkoGangova dovezli do Gradiške i dali na čuvanje Milivoju i Dušanu Lovrenoviću.Crnogorci su imali namjeru da opijate prebace dalje na Zapad.


2.

Međutim, Krečo, koji je Lovrenovićev kum, dogovorio je sa njim i Kostreševićem da opljačkaju Crnogorski NarkoGang, što su i učinili, o čemu postoje čvrsti dokazi. (Vlasnici “skanka” bila su tri crnogorka narkodilera i jedan iz Trebinja).


3.

Radi se o 560 kilograma “Skanka”, a MUP RS je, u akciji “Storidž”, 25.12.2020., zaplijenio, kako je iz policije saopšteno, 460 kilograma “Skanka”, ali to je neistina.


Krečo (sjedi) i Jovica Davidović, 
visoki funkcioner SNSD u Bijeljini

4.

Fotografija narkotika koja je nađena na “Generalovom” dešifrovanom “Skaju” ranijeg je datuma, odnosno Krečo je Kostreševiću poslao prije 25.12.2020., kada je uslijedila policijska akcija.


5.

To, praktično, znači da je Krečo “Generalov” informant, što jeste tačno, ali fotografija koju je poslao nije, primarno, imala za cilj otkrivanje te droge, već njenu pljačku.


Uz fotografiju su “Generalu” stigle i informacije da je u Gradišci sakriveno 560 kilograma “skanka”, što znači da je, kada se ta informacija uporedi sa zvaničnim saopštenjem policije nakon akcije, prije zapljene droge, ukradeno 100 kilograma skanka.


Upravo u tome je kvaka: Prije akcije MUP RS, “Generalovi” kriminalci-saradnici ukrali su tačno 250 kilograma narkotika od ukupno 560 kilograma koliko se nalazilo u “šteku” u Gradišci.


6.

Prvo je ukradeno sto kilograma, a dodatnih 150 kilograma zamijenjeno je bezvrijednom tvari koja liči na skank.


Nakon što su “Generalovi” vojnici opljačkali NarkoDilere iz Crne Gore, koji su drogu i dovezli do Gradiške odakle je trebala da bude otpremljena ka zemljama Zapada, uslijedila je policijska akcija čiji je cilj bio “pokrivanje” pljačke koju je izvršio “General".


Gradiška

7.

Vrlo važno je znati kome su Kostrešević, Lovrenovići i Krečo prodali narkotike, ali prije toga kratko podsjećanje da je Milivoju Lovrenoviću Čarugi kum Ljuban Ećim, koji je morao biti upućen u cijelu akciju, jer njegov čovjek Nenad Kojić -Kretino kontroliše taj grad.


8.

Droga je završila u Istri, u Poreču.


Poreč

9.

Istra je središte kriminala koje se tiče trgovine marihuanom i kokainom i najvažniji sastanci šefova NarkoGrupa odvijaju se na tom području, a potom u Ljubljani.


10.

Vratimo se “skanku” koji su opljačkali Kostrešević, Lovrenovići, Krečo i Ećim.


Svih 250 kilograma oni su, prema informacijama iz nekoliko izvora, prodali Goranu Jovanovskom iz Poreča.


Goran Jovanovski

11.

I Jovanovski je imao “Skaj” aplikaciju, a kodno ime mu je bilo “Tito”.


Jovanovski je osnivač i direktor firme “TEO&VIKI” iz Poreča, zajedno sa bratom Dušanom.


12.

Firmu je osnovao 2016. godine, osnivački kapital je 10 kuna (oko 3 KM), a prema finansijskim izvještajima vrlo loše posluju, što znači da im služi samo kao pokriće za ilegalne poslove sa narkoticima.



13.

Jovanovski je blizak prijatelj Čaruge, profesionalnog ubice, ali ima snažne veze i s nedavno uhapšenim u akciji “Transporter”, 16.11.0.g., Aleksandrom Nikolićem iz Istočnog Sarajeva. Veoma su interesantne Nikolićeve međunarodne podzemne veze, a o tome ću objaviti uskoro precizne podatke.


14.

Jovanovski ima snažnu zaštitu u hrvatskom USKOK-u, što ću uskoro precizno pojasniti, a danas navodim ko je prebacio drogu koju su ukrali “Narko”General Kostrešević&Tim Čaruge, Krečo i Ećim.


15.

Svih 250 kilograma “skanka” koje su ukrali Kostrešević&Co prevezao je Filip Kalnak, teški kriminalac iz Poreča, član grupe Jovanovskog.


Filip Kalnak

Kalnak je, prema pisanju hrvatskih medija, izvršio nekoliko teških pljački i razbojništava, zajedno sa Mijom Čabrajom. (vidi dodatak)

Mijo Čabraja

16.

Veoma je interesantno da su Kalnak i Čabraja uhapšeni 19.01.2021. godine u centru Banjaluke. Pretpostavljalo se da su došli kako bi izvršili neku pljačku. Međutim, mnogo je realnije da su stigli na razgovor sa nekim iz vrha Banjalučkog ogranka Međunarodnog NarkoGanga koji je razorio Republiku Srpsku.


Ljuban Ećim

Taj Kartel vode Ljuban Ećim (Beograd), Dejan Ilić-Tigar, Siniša Mijatović i Zoran Stevanović (zvornik) i Igor Dodik i Siniša Kostrešević (Banjaluka).


17.

Važno je navesti i sljedeće: Mladen Grbić, Čarugin zet i kum Adama Šukala, uhapšen u akciji “Transporter”, 16.11.o.g., ljetovao je kod Jovanovskog u junu ove godine, a Čarugin sin Dušan u julu ove godine.


Milivoje Lovrenović Čaruga

Grbić je čuvao oružje koje su Čaruga i sin mu Dušan nabavljali iz Slovačke (gasne pištolje koje su prerađivali u prave) i automatske puške, i njime snabdijevali, preko Ljubana Ećima, jezivi ubilački NarkoKlan Veljka Belivuka.





To oružje, među njima i prerađeni gasni pištolji iz Slovačke, pronađeno je u kući užasa u Ritopeku kod Beograda, gdje su Belivuk, Miljković i ostali pripadnici ubilačkog monstruoznog Kavačkog Klana surovo mučili i ubijali svoje žrtve, tako što su ih klali. (nastaviće se)


Dodatak: Kalnakovi i Čabrajini “ručni radovi”


Prema pisanju hrvatskih portala, Kalnak i Čabraja se dovode u vezu s veoma teškim i velikim pljačkama.


Oni se sumnjiče da su učestvovali u pljački tržnog centra „Kaufland“  u septembru 2015. godine u Poreču. Tada su dvojica maskiranih i naoružanih razbojnika u večernjim časovima provalili u tržni centar, tako što su obili vrata na prostorijama magacina. U krađi ih je zatekao čuvar. Oni su mu zaprijetili oružjem, nakon čega su ukrali veću količinu novca i pobjegli u nepoznatom pravcu.


Godinu kasnije jedan od njih je učestvovao i u pljački vlasnika ugostiteljskog preduzeća „Jadran“ u Poreču. Dva razbojnika su tada sačekala da on izađe iz svog automobila, prišli su i napali ga. Tom prilikom nanijeli su mu teške povrede, a povrijeđena je i vlasnikova kćerka, koja je pokušala da spase oca. Razbojnici su od njih ukrali ranac u kojem je bilo ukupno 1.591.972 kune (oko 412.000 KM).


Sa razbojništvima su nastavili i 2017. godine. Tada je u Umagu zaustavljen kombi agencije za obezbjeđenje, a razbojnici su, prijeteći oružjem, od radnika oteli pištolj i novac koji je prevozio. Novac je pripadao preduzeću „Aqua park“ iz Poreča, a takođe se sumnjalo da je riječ o većem iznosu.


Zadnja pljačka s kojom se povezuju desila se sredinom prošle godine, kada su u Poreču pljačkaši u samo pola sata u vazduh digli dva bankomata.

Iz policije se tada nisu oglašavali koliko je novca tom prilikom ukradeno. (mediji)