субота, 18. децембар 2021.

Lik i djelo okružne javne tužiteljke Žane Bojić, poznate i kao Crvena Mata Hari


Piše: Slobodan vasković


1. 

Dolaskom Zorana Bulatovića na čelo Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci otpočeo je proces ozdravljenja te pravosudne institucije. 





Taj proces će, nema sumnje, biti veoma dug, jer je kriminalac Želimir Lepir gotovo potpuno uništio kredibilitet te institucije.



2.

Već sam pisao o tome da je Crvena Sekta Lepirovo mjesto namjeravala popuniti sa Slavicom Matijaš, za koju se slobodno može reći da je gora čak i od samog Lepira. Na sreću, sadašnji sastav VSTS-a je odolio pritisku Crvene Sekte, pa je na čelo pomenute institucije imenovan Zoran Bulatović.


3. 

Lepir je otišao iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, ali je u toj instituciji ostao veliki broj njegovih poslušnika, a svi su redom nastavili da služe Crvenoj Sekti.




 

Jedan od tih poslušnika se odaziva na ime Žana Bojić. Riječ je ćerki advokata Živka Bojića, čija se advokatska djelatnost isključivo svodi na zastupanje okorjelih kriminalaca u krivičnim postupcima.

 

4.

Crvena tužiteljka Žana Bojić je pod potpunom kontrolom MUP-a RS, preciznije onog dijela koji kontroliše Narko“General“ Kostrešević. Njena odanost Narko“Generalu“ je neupitna i ogleda se kroz različite pravce djelovanja.



5. 

Prvi se tiče njenog rada kao javne tužiteljke. Ona je do sada sa velikim uspjehom razvodnjavala sve krivične prijave koje bi Narko“General“ označio kao opasne po Crvenu Sektu ili narko klan kojem on pripada.

 


6.

Ništa manje intrigantne nisu ni aktivnosti koje Bojićeva vrši van radnog mjesta, a zbog kojih je i dobila nadimak Crvena Mata Hari. Nakon što Narko“General“ odabere žrtvu, u vidu sudije ili javnog tužioca koji neće da radi po njegovom diktatu, u igru uskače Bojićeva, koristeći svoj atraktivan izgled. Žrtva se vremenom „otrijezni“, a do toga dolazi nakon što mu bude predočen kompromitujući video snimak. Podrazumijeva se da su za nastanak takvih snimaka zaduženi policijski službenici pod kotrolom Narko“Generala“.



7.

O tim zamkama koje osmišljava Kostrešević, a u djelo sprovodi Crvena Mata Hari, do sada je upalo nekoliko krupnih pravosudnih „riba“. Za sada ću spomenuti Mladena Mitrovića, glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru.


8.

U kojoj mjeri je Mitrović ucijenjen najbolje govori podatak da je njegovo tužilaštvo, u jeku protekle kampanje za gradonačenika Prijedora, donijelo naredbu o obustavljanju istrage protiv Slobodana Javora. Time je Mitrović želio da pomogne Javoru u borbi za funkciju gradonačelnika.

 

9.

Ovdje treba spomenuti još jednu pravosudnu „ribu“, znatno krupniju od Mitrovića, a koja se vrlo naivno upecala u zamku osmišljenu u režiji Narko“Generala“ i Crvene Mata Hari. Riječ je o jednom sudiji Vrhovnog suda Republike Srpske. Za sada neću spominjati njegovo ime, ali ću reći da se radi o sudiji krivičaru. On je dugo godina sudio po zakonu, odbacujući sve ponude Crvene Sekte. Ipak, na kraju je, zahvaljujući Crvenoj Mata Hari, doveo sebe u poziciju da mora da sudi onako kako mu naredi Kostrešević.



10.

U kojoj mjeri je Bojićeva podređena interesima Crvene Sekte, najbolje govori podatak da već nekoliko mjeseci nije ništa preduzela kako bi privela pravdi lica koja ucjenjuju Ivana Begića. Begiću je 03.09.2021. godine stigla prva poruka ucjenjivača, a isti su tražili 500.000 KM kako ne bi snimak pustili u javnost.



11. 

Begić je odmah prijavio ucjenjivanje Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, a predmet je dodijeljen Bojićevoj. Da je ona odmah preduzela radnje na pronalasku ucjenjivača, sporni snimak, na kojem se pored Ivana Begića nalazi i Draško Stanivuković, nikada ne bi ni izašao na svjetlost dana. 



Treba podsjetiti da je snimak pušten u javnost tri mjeseca nakon što je Begić ucjenjivanje prijavio narečenom tužilaštvu.


12. 

Umjesto da radi svoj posao, Bojićeva je po nalogu Kostreševića preduzela sve kako bi razvodnila krivičnu istragu. 



Iako su njoj od telekomunikacionih operatera dostavljeni podaci o telefonskim brojevima sa kojih su slane poruke Begiću, ista nije ništa preduzela da pohapsi ta lica. 


To ne treba ni da čudi, jer bi ona u tom slučaju morala da uhapsi Milana Ćurlića Ćurlu i Vladu Crtu Đajića, kao organizatore tog podlog ucjenjivačkog poduhvata. (nastaviće se sa sve više više detalja o Crvenoj Mata Hari)