среда, 12. октобар 2022.

Milanko Kajganić, v.d. Glavni tužilac Tužilaštva BiH, nakon tajnog dogovora sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika, naredio da se obustavi rad na predmetu “Vila”


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milanko Kajganić, v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, načinio je teške neoprostive greške zbog kojih nikako ne bi smio biti izabran na funkciju Glavnog tužioca, iako ga je VSTS predložio kao jedinog kandidata.


2.

Kajganić je, na sastanku sa tužiocima, prije početka izborne kampanje za opšte izbore 2022. godine (održani 02.10.) naložio zabranu hapšenja tokom izborne kampanje visokih stranačkih funkcionera, osoba bliskih njima, članova njihovih porodica ogrezlih u kriminalu, ”kako Tužilaštvo BiH ne bi uticalo na rezultate izbora”.


3.

Kajganić to demantuje, ali ne govori istinu, jer postoje brojni svjedoci navedenog u samom Tužilaštvu BiH. Posebno pitanje je što su ostali tužioci prihvatili njegovu naredbu, iako to nisu dužni?!


4.

Pokazalo se, nakon izbora i masovne krađe koju je izvršila Organizovana Zločinačka Grupa Milorada Dodika, da je Kajganićeva naredba imala itekakav uticaj na rezultate izbora i da je bila toksična po njih.


5.

Kajganić je svojom odlukom doprinio da se kriminalci i mafijaši iz političkih vrhova razmašu u nezakonitim, kriminalnim radnjama i ponište izbornu volju naroda.

6.

Doprinijeli su, osim Kajganića, i tužioci koji su poslušali njegovu naredbu, što uopšte nije iznenađujuće.


Očito u toj instituciji, kao i brojnim drugim, nikako da shvate da je prošlo vrijeme protekcije za teško kriminalizovane političare i da je neophodno da potpuno okrenu kurs.


7.

U periodu koji dolazi shvatiće to na mnogo teži način, jer istraga i hapšenja neće biti pošteđeni ni pripadnici pravosudnih institucija koji umišljaju da su nedodirljivi. Dapače, biće itekako na udaru onih poštenih pripadnika tih institucija koji će narediti da im se stave lisice na ruke.


8.

Posebno se to odnosi na sve one koji su trgovali sa kriminalcima što su koristili Skaj i ANOM aplikaciju, a nije to bila samo Diana Kajmaković, zamjenica v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH.


9.  

U izvještaju Evropske komisije o BiH, u koji je RSE imala uvid, navodi se da 

“Nijedan napredak Evropska komisija nije obilježila u BiH po pitanju pravosuđa”.


Ocjenjuje se da se BiH nije poboljšala nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa, te da izvršna i zakonodavna vlast nije usvojila dodatne mere zaštite.


Dodaje se da nedosljednost i preširoka diskreciona prava i dalje postoje u primjeni pravila o imenovanju, disciplinskoj odgovornosti, napredovanju u karijeri i sukobu interesa sudija i tužilaca.

“Potrebne su hitne mjere da se vrati povjerenje javnosti u pravosuđe i ojača njegov integritet. Nedostatak političke posvećenosti reformi pravosuđa i loše funkcionisanje pravosudnog sistema i dalje ugrožavaju uživanje prava građana i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ocjenjuje se u nacrtu dokumenta, koji će biti objavljen danas, a u koji je RSE imala uvid.


10.

Nisu nikakav napredak ni mogli vidjeti, jer je pravosuđe i dalje, većinski, pod kontrolom političkih kleptokratskih elita koje su suvereno vladale do 02.10. ove godine.


11.

Da se vratim Kajganiću. 


Njegovo teško posrnuće počinje sastankom sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika. 


12.

Tegeltija je bivši predsjednik VSTS koji je gotovo uništio pravosuđe BiH, svodeći ga na produženu ruku mafijaških organizacija. Teško korumpiran i kriminalizovan nekako je otjeran sa najviše pozicije u pravosuđu, a nedavno je završio i na Crnoj listi SAD-a, što nije kraj njegovog potonuća. 


13.

Sa tim i takvim Tegeltijom, Kajganić je prvo dogovorio da se obustave sve istražne radnje na predmetu “Vila”, a tiču se Milorada Dodika i brojnih mahinacija kojima je došao u posjed vile u Beogradu.


Taj predmet se vuče deceniju i po u Tužilaštvu BiH i ne vidi mu se kraj.


14.

Kajganić demantuje da se sastajao sa Tegeltijom, ali iznosi neistine. 


Bio je to početak njegovog “neuticanja” na izborne rezultate koji su doveli do sloma izbornog procesa.


15.

Tegeltija je sebe doživio kao Dodikovog spasioca, a Dodik je, nakon svega, naredio monstruoznu pljačku glasova na izborima na kojima je u trci za predsjednika RS teško poražen od Jelene Trivić. Krađa glasova koju je počinio samo je nakratko odložila inauguraciju Trivićeve za predsjednika RS. 


16.

Nije to jedini predmet koji je zaledio Kajganić. Ima ih još niz, ali o njima u nastavcima koji slijede. (nastaviće se)