уторак, 11. октобар 2022.

Milanko Kajganić, v.d. Glavni tužilac Tužilaštva BiH: Pitanja i Odgovori


Piše: Slobodan Vasković


Milanku Kajganiću uputio sam dva seta pitanja, 18. i 19. septembra na koja je on odgovorio  19.09.2022. godine.


Ni pitanja ni Kajganićeve odgovore nisam do sada emitovao, ali je vrijeme. U ovom tekstu ću samo objaviti pitanja i njegove odgovore, a komentare na sve navedeno ću iznijeti narednih dana.   


Pitanja 1


Tužilaštvo BiH


V.d. Glavni tužilac Milanko Kajganić


Poštovani, molim Vas da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, odgovorite na sljedeća pitanja:


- Da li ste naložili zabranu hapšenja tokom izborne kampoanje "kako ne bi uticali na rezultate izbora" čime ste sve poštene i časne funkcionere stavili u istu ravan, jer brojni od onih koji su kandidati na opštim izborima posjedovali su Skaj aplikacije i trgovali narkoticima?


-Da li ste zabranili da se uhapse, tokom izborne kampanje, Mehmed Osmanagić Osmica, direktor OSA BiH, direktor Policije RS Siniša Kostrešević i bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić zbog toga što su oni, prema Vašoj procjeni, kadrovi političkih stranaka koje su prijavljene za opšte izbore (SDA, SNSD, SDS), iako u Tužilaštvu BiH  postoje kompletirani predmeti protiv njih o trgovini narkoticima, paljevinama i brojnim drugim teškim kriminalnim radnjama koje su počinili?


-Zbog čega štitite osobe ogrezle u kriminalu i po čemu su oni bitniji od ostalih građana BiH da, uprkos tome što su trgovali narkoticima, imaju povlašten položaj, jer su bliski nekoj od političkih stranaka?


Nedavno ste bili sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kojem ste tom prilikom pričali o istragama i saopštili da ste zaustavili sva hapšenja, i da ste naredili da se predmeti protiv Milorada Dodika zamrznu do daljnjeg. Nije li takvo Vaše djelovanje u suprotnosti sa ponašanjem Glavnnog tužioca i da li ste na taj način, po Vama, pokazali da Vi radite za Dodika,.njegovog savjetnika Tegeltiju, koji je smijenjen sa pozicije predsjednika VSTS, upravo zato što je bio u funkciji političkih elita i pravosuđe pretvorio u njegovu suprotnost, a ne za građane BiH?


Da li Vi postupate po instrukcijama bilo Milorada Dodika ili, pak, Milana Tegeltije, njegovog savjetnika?


Pitanja 2


Tužilašvo BiH


Milanko Kajganić, v.d. Glavni tužilac


Poštovani,

Molim Vas da mi u skladu sa Zakonom o slobodi informacijama, ali i obektivnog informisanja javnosti, odgovorite na sljedeća pitanja:


  • Dok ste sjedili sa Milanom Tegeltijom, koji je zbog teške korumpiranosti smijenjen sa pozicije predsjednika VSTS, a sada je savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, da li Vam je obećana protiv sluga i koja zbog Vaše odluke da onemogućite tužioce da rade svoj posao i privedu lica bliska politici ili iz politike “kako ne bi Tužilaštvo BiH uticalo na izbore”?
  •   Da li Vam “imponuje” to što ste donijeli jednu takvu antipravosudnu odluku, o kojoj ste obavijestili određen broj Tužilaca (čija su mi imena poznata), jer ste spasili velike NarkoDilere od hapšenja?
  • Koliko još, po Vama, tona droge velike NarkoGrupe, na čijem čelu su, između ostalog, Mehmed Osmanahić Osmica,  direktor OSA (o čemu postoje Skaj zapisi), Siniša Kostrešević, direktor Policije RS ( o čemu postoje Skaj zapisi), Nenad Nešić, predsjednik DNS-a i brojni drugi, treba da prodaju u zemljama EU, zemljama Regiona, da bi ste Vi odlučili da preduzmete akcije protiv njih, posebno s obzirom na činjenicu da Tužilaštvo BiH posjeduje i više nego dovoljno dokaza i svedočenja protiv navedenih lica, te ih je već odavno moglo lišiti slobode i procesuirati?
  • Koliko, po Vama, još djece i mladih treba da otruju, učine zavisnicima, ubiju narkoticima… navedeni da bi ste Vi odlučili da je vrijeme da Tužilaštvo BiH djeluje protiv njih, pod uslovom da to ikad odlučite?
  • Na osnovu kojeg Zakona ste donijeli odluku i onemogućili Tužioce da rade predmete protiv navedenih lica tokom “predizborne kampanje”
  • Nedavno je u Doboju u firmi “Fruit eko”, čiji je vlasnik Dušan Reljić, pronađeno 73 kilograma kokaina. Taj kokain je dovežen Reljićevim kamionima, smješten u njegovo skladište. Reljić nije uhapšen, pa bih Vas zamolio da mi navedete još jednu zemlju u svijetu u kojoj nije uhapšen, čak ni priveden, vlasnik robe u kojoj su narkotici stigli, vlasnik kamiona koji su ih dovezli, vlanik firme koja je naručila robu (šećer u ovom slučaju), vlasnik skladišta u kojem je kokain pronađen, a sve to je gospodin Reljić?
  • Prema informacijama koje posjedujem, Vaša namjera je da Skaj i ANOM aplikacije potpuno odbacite iz Vaše “borbe” protiv narkomafije. Da li je to tačno? 
  • Vaš brat Danko Kajganić je pripadnik Podzemlja. Presuđen je pravosnažno zbog iznude, a i dalje je u kriminalnim vodama. Prema informacijama koje posjedujem on je vaša veza sa Podzemljem, brojnim kriminogenim licima, kojima prenosi informacije o slučajevima koji se bode u Tužilaštvu BiH.      

Odgovori Milanka Kajganića, v.d. Glavnog tužioca BiH