петак, 28. октобар 2022.

Patrijarhu Praznih Hramova


Piše: Slobodan Vasković


1.

Vaša navodna Svetosti, 

Niste ispunili svoju dužnost kao Patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve.


2.

Stali ste na stranu Milorada Dodika, uništitelja Naroda, njegovih pohlepnih sluga i njegovih Gospodara koji imaju iste ciljeve kao i on. Zaboravili ste Narod; Ta riječ, pojam, služi Vam kao poštapalica, a ne kao istinska briga o Ljudima i Narodu.


3.

Napisali ste, 22.10.o.g., u demantiju na tekst lista “Danas” (ne želim ulaziti u Vaše odnose  i odnose Crkve sa tim medijem) sljedeće:

“Поглавар  Српске Православне Цркве г. Порфирије, као духовни предводник свих православних Срба, без обзира на то где живе или коју политичку или идеолошку опцију заступају,  се моли за слогу, разумевање и напредак читавог нашег народа у Републици Српској, без обзира на изборне резултате. У овим турбулентним временима, Патријарх се нарочито моли за миран суживот и сарадњу свих народа у Босни  и Херцеговини”.


4.

Nažalost, moram primijetiti da ste svojim dosadašnjim ponašanjem pokazali da ipak podržavate jednu “ideološku opciju” i one koji tu istu opciju, zajedno sa Vama, podržavaju.


5.

To je Sektaška opcija Milorada Dodika kojem ste duvali u pobucana jedra i u situaciji kada je zgazio volju Naroda za čiji napredak se Vi navodno borite.


6.

Nikada dosad niste javno istupili u odbranu ogromnog dijela Naroda izloženog progonu Uzurpatora Dodika i njegovih toksičnih kriminalnih elita u Republici Srpskoj, a taj dio Naroda je većinski; Ćutali ste na progon tog istog Naroda koji i dalje traje, niste rekli riječi o egzodusu.


7.

Crkva ne bi smjela podržavati Sektu. Bilo koju.


Vi ste doveli Crkvu u situaciju da čvrsto stoji iza Sekte, Dodikove.


8.

Neće ovo pismo meni donijeti ništa, neće ništa ni promijeniti, ali hoću da Vam ga pošaljem i istaknem da Vaše riječi nisu iskrene. Na taj način ja lično sam ispunio sopstvenu dužnost da kažem istinu, ma koliko se ona Vama ili nekom sličnom Vama ne dopadala; Najvažniji dio nje je da niko nije iznad Naroda, pa ni Vi.


9.

U Vas su polagane velike nade, Svaki istinski Pravoslavac smatrao je da ćete promijeniti vrlo loš kurs Crkve koja je do Vašeg dolaska bila okrenuta tajkunima, vezama sa njima, koja je kriminalce najvećeg kalibra poredila sa Kraljem Milutinom. Da ne nabrajam dalje.


Malo ste to javno ublažili, ali ste ostali dosljedni tom kursu koji, moram Vam to reći, Narod tretira kao najjeftiniji resurs, a ne kao Ljude.


10.

O kakvom napretku “čitavog našeg naroda u Republici Srpskoj” Vi govorite?


Za Vas je napredak trpanje Naroda u autobuse silom; Prijetnje Narodu ucjenama; Prijetnje biološkom opstanku Naroda, koji je već na ivici opstanka; Pljačkanje tog Naroda; Nasilje nad njim; Progon svakog ko drugačije misli, nego Sektaši?


11.

O kakvom napretku zborite, kada znate da napretka nema, već samo nazatka i da Narod više ne curi iz Bosne i Hercegovine, već je to stihijski odlazak.


Vi snosite svoj dio krivice za to, iako niste uzročnik; Ali jeste tome doprinijeli podržavajući Sektu.


12.

Vaša želja da se bavite politikom veoma energično, dovela vas je na njene najlošije puteve koji vode u ništa, a dok Vi to uočite Naroda u BiH će nestati.


Bilo bi dobro da ste koji put porazgovarali sa Narodom, bez obzira na političku opciju koju podržava, a ne samo sa Laživim Šefom Sekte koji je, uz to, i Veleizdajnik.


13.

Nije moje da se miješam u poslove Crkve niti mi pada na um da to činim, ali vaše duvanje u pocijepana jedra Sektaša Dodika bilo je, najblaže rečeno, neprimjereno; Kao i Vaš susret sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom protiv BiH, posebno protiv Srba, zaštitnikom Milorada Dodika, koji se jeste desio, 22.10., iako ste Vi to demantovali.


14.

Javno sam zastupao da dođete na tron Patrijarha Vi, a ne takozvani vladika Mladen Jevrić Durić.


Sada sam svjestan da niste trebali doći nijedan.


15.

Tamo gdje je on stao, samo djelimično, Vi ste nastavili - sa neskrivenom podrškom Sekti.


16.

Narod to treba da zna. Kao što treba da zna da ste za sve one prazne Hramove i druge koji se ubrzano prazne u Republici Srpskoj i Vi odgovorni.


17.

Nisam ja ogorčen, taman posla; Molio sam Boga da Vam da snage da se vratite na pravi put i zaista postanete “duhovni predvodnik svih pravoslavnih Srba” posebo u Republici Srpskoj, a ne samo onih kojima je “pravoslavlje”, koje se ogleda, isključivo, kroz velike priloge (novac opljačkan od Naroda) Crkvi, uz, istovremeno, bjesomučni, bestijalni progon i pljačkanje Pravoslavaca, pokriće za sva strašna nedjela koja su počinili.


18.

Ako, a vjerujem da hoćete,  budete prisustvovali inauguraciji Falsifikatora, Pučiste, Diktatora, NeSrbina, Istrebljivača srpskog naroda, Uništitelja njegove volje, Monstruoznog masovnog kradljivca izbora, Prvog goniča Naroda iz RS, pokazaćete još jednom da Vam nije stalo do Naroda, već da su Vam prazni hramovi sasvim dovoljni.


19.

Patrijarh Praznih Hramova!


20.

Bogu se više neću moliti za Vas, ne zaslužujete. 


Možete mu se i lično obratiti. 


21.

Što se mene tiče, za moju dušu, Vi ne treba da brinete; Imate važnijeg posla oko svoje.


22.

Što se moje vjere tiče, ona je nepokolebljiva; Vi ste prolazni i ne možete je, ma šta činili, nikako uzdrmati.


23.

Vi znate ko je “Skrivena savjest cijele Srpske pravoslavne crkve i naroda”. 


Imajte na umu da Vas i On posmatra!