петак, 7. октобар 2022.

Šmit&Dodik na zajedničkom zadatku rušenja BiH: Dodik je pokrao izbore u Republici Srpskoj; Šmit ih je obesmislio u Federaciji BiH; Šmit je javno iskazao prezir i otvorenu diskriminaciju prema narodima u BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Niz je dokaza da je Milorad Dodik pokrao izbore u republici Srpskoj na svim nivoima. O tome više ne treba trošiti riječi.


2.

Međutim, Kristijan Šmit, visoki predstavnik, potpuno je obesmislio izborni proces u Federaciji BiH, jer su odluke koje je nametnuo u izbornoj noći suprotne ustavu Federacije, nedorečene su i cijeli izborni proces dovole su u pitanje. 


3.

U Šmitovim odlukama čak postoje i ponžavajuće diskriminatorske mjere, prema kojima pripadnici bošnjačkog, srpskog i ostalih naroda, sem hrvatskg, ne mogu biti predsjednik Federacije BiH.


Na to su ukazali Irfan Čengić i Saša Magazinović


4.

Međutim, član CIK BiH Željko Bakalar na današnjoj pres konferenciji torpedovao je i Šmita i njegove nametnute odluke o Izbornom zakonu BiH i Ustavu FBiH. 


5.

Istakao je da su one, defakto, nesprovodive, jer “CIK još uvijek ne zna kako donesene odluke primijeniti na izborni rezultat”.


Bakalar je rekao da je već tokom izborne noći pokušao analizirati Šmitove nametnute odluke, “a da su potom pokušali dobiti pojašnjenja i instrukcije u dodatnim kontaktima sa OHR-om, ali da još uvijek nije sve jasno do kraja”.


"Svjesni smo uloge CIK-a i da ćemo morati donijeti akt prema kojem će se iz kantonalnih skupština delegirati u Dom naroda FBiH", rekao je Bakalar, konstatujući da bi do potvrđivanja izbornih rezultata trebalo imati precizirana određena rješenja.


6.

Prema njegovim riječima, uputstvo CIK-a iz 2018. godine o popunjavanju federalnog Doma naroda stavljeno je van snage Šmitovim donošenjem odluka i ukazao da je potrebno donijeti novo uputstvo, usklađeno sa ovom odlukom.


7.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović istakao je da lično ne pozdravlja ovu odluku Šmita, kao ni tajming u kojem je donijeta. Ističe da su ovakve izmjene nešto što bi trebalo CIK da okupira 12 sati dnevno i da je to problem u momentu kada se provodi izborni proces.


"Da je ova odluka donijeta u maju, stranke bi, logično, na listama imale kandidate iz konstitutivnih naroda i reda ostalih čime bi bilo olakšano popunjavanje Doma naroda FBiH", rekao je Arnautović.


8.

Nakon istupa Bakalara i Arnautovića potpuno je jasno da je Šmit izbore u Federaciji BiH potpuno obesmislio, jer će, ako se moraju sprovesti njegove nametnute odluke, kandidati nominovati nakon izbora, što se ne dešava nigdje na Planeti.


9.

Zbog čega je Šmit eksperimentisao sa izborima u Izbornoj noći, zbog čega ih je upravo na taj dan potpuno obesmislio, ostaće, vjerujem, tajna.


Ali nije tajna da je narode BiH potpuno potcijenio i pokazao prezir prema njima kako donošenjem odluka tako i neistinama o “unaprijeđenom izbornom procesu i integritetu izbora”.


10.

Posebno je jeziva, navijačka i podla njegova izjava da je “bilo manjih nepravilnosti” tokom izbornog procesa, iako je već sada dokazano da je Dodik izvršio krađu izbora epskih razmjera.


Šmit je prevršio sve mjere svojim navijačkim stavovima i neprijateljskim odnosom prema narodima u BiH.


11.

Za nadati se da Njemačka ne stoji iza Šmitovih diskriminatorskih, rušilačkih odluka i njegovog otvorenog protežiranja Tiranije nad narodima, jer ako je drugačije, onda je BiH u ogromnom problemu, prepuštena na milost i nemilost jedne osobe bez ikakvog dostojanstva - Kristijana Šmita!