уторак, 18. октобар 2022.

Kajganićeve opasne Neistine; Bajićevo Samoreklamiranje; Plenkovićevo Torpedovanje Šmita; Ko god, kao Šmit, podržava Petokolonaša i Pučistu Dodika, taj namjerava da granica Hrvatske bude na Drini


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milanko Kajganić, v.d. Glavnog tužioca Tužilaštva BiH, načinio je teške neoprostive greške zbog kojih nikako ne bi smio biti izabran na funkciju Glavnog tužioca, iako ga je VSTS predložio kao jedinog kandidata.


2.

Kajganić je, na sastanku sa tužiocima, prije početka izborne kampanje za opšte izbore 2022. godine (održani 02.10.) naložio zabranu hapšenja tokom izborne kampanje visokih stranačkih funkcionera, osoba bliskih njima, članova njihovih porodica ogrezlih u kriminalu, ”kako Tužilaštvo BiH ne bi uticalo na rezultate izbora”.


3.

Objavio sam to u tekstu - Milanko Kajganić, v.d. Glavni tužilac Tužilaštva BiH, nakon tajnog dogovora sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika, naredio da se obustavi rad na predmetu “Vila”, kao i da Kajganićevo teško posrnuće počinje sastankom sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika. 


4.

Tegeltija je bivši predsjednik VSTS koji je gotovo uništio pravosuđe BiH, svodeći ga na produženu ruku mafijaških organizacija. Teško korumpiran i kriminalizovan nekako je otjeran sa najviše pozicije u pravosuđu, a nedavno je završio i na Crnoj listi SAD-a, što nije kraj njegovog potonuća. 


5.

Sa tim i takvim Tegeltijom, Kajganić je prvo dogovorio da se obustave sve istražne radnje na predmetu “Vila”, a tiču se Milorada Dodika i brojnih mahinacija kojima je došao u posjed vile u Beogradu.


Taj predmet se vuče deceniju i po u Tužilaštvu BiH i ne vidi mu se kraj.


6.

Kajganić je demantovao da se sastajao sa Tegeltijom, ali i da je naložio nerad na predmetima koja se tiču političara i njihovog bliskog okruženja kako Tužilaštvo BiH ”ne bi uticalo na izbore”. 


Bio je to početak njegovog “neuticanja” na izborne rezultate, koji su doveli do sloma izbornog procesa.


7.

Prije toga, objavio sam tekst “Milanko Kajganić, v.d. Glavni tužilac Tužilaštva BiH: Pitanja i Odgovori” u kojem je jedno od pitanja za Kajganića bilo:


"Nedavno ste bili sa Milanom Tegeltijom, savjetnikom Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kojem ste tom prilikom pričali o istragama i saopštili da ste zaustavili sva hapšenja, i da ste naredili da se predmeti protiv Milorada Dodika zamrznu do daljnjeg. Nije li takvo Vaše djelovanje u suprotnosti sa ponašanjem Glavnnog tužioca i da li ste na taj način, po Vama, pokazali da Vi radite za Dodika, njegovog savjetnika Tegeltiju, koji je smijenjen sa pozicije predsjednika VSTS, upravo zato što je bio u funkciji političkih elita i pravosuđe pretvorio u njegovu suprotnost, a ne za građane BiH?


Da li Vi postupate po instrukcijama bilo Milorada Dodika ili, pak, Milana Tegeltije, njegovog savjetnika?"


8.

Kajganić je rekao da sve to nije tačno, što možete pročitati u faksimilu njegovog odgovora.





9,

Dnevni Avaz danas je objavio da je “Ministarstvo pravde BiH, na zahtjev državnog tužilaštva, poslalo prošle sedmice Srbiji novu urgenciju u kojoj se od ove države traži dostavljanje dokumentacije o kupovini vile na Dedinju za koju je Milorad Dodik, lider SNSD-a i još aktuelni član Predsjedništva BiH, 2007. godine izdvojio 1,4 miliona maraka”.


Očito je da ova vijest potvrđuje sve što sam napisao o Kajganiću, njegovim susretima sa Tegeltijom, činjenici da je pogodovao Dodiku (i ne samo njemu), i da, ukratko rečeno, Kajganić nije govorio istinu.


10.

Neko može da pomisli da je bilo urgencija tokom septembra, ali nije; Posljednja je bila početkom ove godine.


Sada, kada je Kajganić uhvaćen u laži i to ogromnoj, pitanje je da li uopšte zaslužuje da bude tužilac, a posebno Glavni tužilac Tužilaštva BiH?!


11.

To pitanje je još oštrije i za veliku raspravu zbog činjenice da je Kajganić, tokom kampanje, štitio i NarkoGenerala Sinišu Kostreševića, jednog od šefova Kavačkog klana u RS (o čemu ću uskoro detaljno pisati), narkodilera i perača narkonovca Nenada Nešića, ali i Osmana Mehmedagića Osmicu kao i brojne druge velike NarkoDilere koji su u sprezi sa političarima. 


Niko od navedenih nije do sada uhapšen zbog naloga Kajganića ostalim tužiocima da te istrage ostave po strani, kako “Tužilaštvo BiH ne bi uticalo na rezultate izbora”.


12.

Suštinski, Kajganić je svojim kriminalnim nalozima itekako pomogao pokušaj izbornog Puča u Republici Srpskoj iza kojeg stoji Dodik, a u kojem su učestvovali i Milan Potkovani Tegeltija, a posebno Kostrešević.


Koliko god je potrebno utvrditi njihovu odgovornost, važno je utvrditi i Kajganićevu.


13.

Nije samo Kajganić krenuo kao “nešto da radi” da bi se ispostavilo da ne samo ne radi, već da radi protiv Zakona.


Miodrag Bajić, specijalni tužilac i šef Posebnog odjeljenja, bljesnuo je sa nekoliko hapšenja, ali sada sve to djeluje kao “hapšenje za produžetak funkcije na kojoj se nalazi”.


14.

Uputio sam Bajiću pitanja u vezi sa predmetom koji je trebalo da radi Posebno odjeljenje oko reketiranja koje je vršio Nenad Nešić sa pozicije direktora JP “Putevi RS”, 


Poštovani, g. Bajiću, 

još prije nekoliko godina u Republičko javno tužilaštvo, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, stigao je Izvještaj o prikupljenim obavještenjima o tome da je bivši direktor JP "Putevi RS" Nenad Nešić reketirao putarske firme u Republici Srpskoj. 

Prema mojim saznanjima, u tom Izvještaju nalaze se i izjave pojedinih rukovodilaca putarskih firmi o tome da ih je Nešić ucjenjivao i reketirao. 

Molim Vas da mi odgovorite da li je povodom ovog Izvještaja donesena naredba o istrazi ili je ovaj Izvještaj odbačen.


Molim Vas da mi na pitanja odgovorite do ponedeljka, 17. oktobra.


Na pitanja nisam dobio nikakav odgovor.


15.

U pomenutom Izvještaju postoje čvrsti dokumenti i svjedočenja koji su Nešića trebali već odvesti u zatvor, ali niko prstom nije mrdnuo. Ni Bajić, kako se vidi - godinama.


16.

Bajić bi trebalo da zna, a ubijeđen sam da zna, da je upravo sa tim otetim novcem Nešić ušao u narkovode i dogurao do Radoja Zvicera, o čemu sam nedavno pisao.


Ko je Nešiću pomogao da postane ogavni narkodiler? Pa tužioci!!!


17.

Sama činjenica da godinama predmet sroji, da nema nikakve zvanične vijesti o njemu, više govori o pomenutom Posebnom tužilaštvu i tužiocima u njemu nego o kriminalcu, narko dileru Nešiću.


I Kajganić i Bajić su u zabludi ukoliko smatraju da će im sav nerad i nečinjenje, pogodovanje kriminalcima biti oprošteno. Taman posla, daleko od toga. Živi bili pa vidjeli.


18.

Za kraj ovog podužeg teksta ostavio sam visokog predstavnika protiv BiH Kristijana Šmita.



“Zalagali se za prava Hrvata u BiH, stalno, kontinuirano. Ne jednom, ne dvaput, ne triput, ne odjednom. Ne da smo se sad sjetili, nego godinama. I uspjeli smo. Nismo do kraja, ali smo uspjeli. Nametnuli smo to kao temu, uvrstili konstitutivne narode u strateški kompas, dignuli temu na Evropskom vijeću. Angažirali evropsku i američku diplomaciju, angažirali najveću razinu Evropskoga vijeća, predsjednika, da se bavi temom BiH. I kad sve to nije uspjelo, jer se nije htjelo, od političkih stranaka u BiH, osigurali smo da se Hrvatima pruži ruka u smislu njihovih prava, a visoki predstavnik je bio jedini koji je mogao pomoći i pomogao. Ništa od toga nije slučajno. Moramo podržati BiH za status kandidata, ako to bude moguće već na sastanku Evropskog vijeća u prosincu”, kazao je Andrej Planeković, premijer Hrvatske.



Kakvo torpedovanje Šmita. Bez milosti.


19.

Plenković to nije nikako slučajno izgovorio; Zna to Šmit odlično, koji je podrškom opstanku Milorada Dodika na vlasti, uprkos brutalno masovno pokradenim izborima, htio Hrvatsku da dovede na granicu na Drini.


20.

Svako onaj ko stane uz Mafijaša Dodika ima iste ciljeve kao i Šmit: da Hrvatska granica bude na Drini; Nema potrebe da to Plenković izgovori.