субота, 8. октобар 2022.

Šmit, koji svojim nedjelovanjem maksimalno doprinosi pražnjenju BiH i odlasku njenih stanovnika, priča bajke o tome kako on radi na sprečavanju egzodusa iz BiH


Piše: Slobodan Vasković


1.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik za BiH, dao je intervju za “Večernji list”, izdanje za BiH.


2.

Pažljivo sam iščitao šta je Šmit sve rekao, a nije rekao ništa konkretno kada su u pitanju netom završeni izbori, njegov udar na njih u izbornoj noći - promjenom Izbornog zakona i, naravno, pljačka epskih razmjera koju je izvršila Banda Milorada Dodika.


3.

Šmit nije rekao ni riječ o batinašima tokom izborne noći, o izbornim prevarama epskih razmjera, o tome kako to prevazići.


4.

Da ništa od toga ne bi rekao, jer je sve više jasno da je on ključni krivac za propale izbore i poništenu volju naroda u BiH, Šmit se navodno mudro okrenuo geostrateškim pitanjima i, što je interesantno i veoma bitno, počeo sa zastrašivanjem svih naroda.


Jer, zastrašivanje je ako tvrdite da će BiH biti ispražnjena, da će neki drugi naseliti taj prostor, a istovremeno radite na odlasku građana BiH, što je za Šmita, nakon nečinjenja i navijačkog ponašanja posle završenih izbora, više nego jasno.


5.

Šmit je rekao kako EU ne bi trebala o regiji govoriti kao o problematičnom prostoru, već da bi trebalo jasno kazati da je zapadni Balkan dio Evrope. 


“Ako želimo sigurnosno, ekonomski i energetski stabilnu Evropu, moramo sarađivati i s ovom regijom. I u našem je interesu da imamo ove zemlje unutar EU. Nekome poput BiH treba i pomoći malo više u tome, ali ne mogu pristati na to da ostavimo ovdje neki prazan prostor koji će popuniti neki drugi izvan Evrope. Ovo nije nikakva igra hoću li BiH u EU. Ovo je postalo geostrateško pitanje, a mnogi su to previdjeli”,  zaključio je Šmit u intervjuu za Večernji list.


6.

Nije prezicirao ko će prazan prostor u BiH, na čemu on intenzivno radi svojim potpuno pogrešnim djelovanjem, potpuniti i ko su ti “izvan Evrope” koji će to učiniti.


7.

Da Šmit zaista radi na sprečavanju pražnjenja BiH ne bi dozvolio da, šest dana nakon provedenih izbora, niko ne bude kažnjen, a obećao je da će lično on da kažnjava, zbog monstruozne izborne krađe!


8.

Upravo suprotno, nečinjenjem, Šmit je poručio građanima BiH da nastave prazniti prostor države BiH, posebno njenog entiteta Republika Srpska u kojem visoki predstavnik, uprkos svim poniženjima koja je doživio, nastavlja da podržava Zločinački Kriminalni Vrh, sa Miloradom Dodikom na čelu, koji je pokrao izbore.


9.

Da je Šmit imao namjeru da spriječi pražnjenje BiH (odlaze svi - Bošnjaci, Hrvati, Srbi, Ostali), obezbijedio bi, ne pitajući za cijenu, pravedne i poštene izbore, a ne bi narodu BiH pričao šuplje priče o “unapređenju izbornog procesa i integritetu izbora”, koji je on prvi srušio nametanjem Izbornog zakona netom po završetku glasanja, a potom neistinama da je tokom izbora “bilo manjih nepravilnosti”.


10.

Bilo bi jako dobro da Šmit pojasni zbog čega je odustao od kažnjavanja onih koji su krali na izborima, zbog čega nije tražio hapšenje batinaša i onih koji su javno priznali da su krali i poništavali glasove, zbog čega je tokom izborne noći nametnuo izmjene Izbornog zakona po kojima se izbori provedeni taj dan ne mogu implementirati, zbog čega podržava Milorada Dodika, koji je garant daljeg iseljavanja dijela prostora BiH, odnosno  Republike Srpske i zašto je stao na stranu kriminalaca, hohštaplera, narkodilera, a ne na stranu naroda čija je vilja pokradena


11.

Pitanje za Šmita glasi - da li on opet govori “geostrateške neistine”, jer se BiH nastavlja galopirajući prazniti i on u tome daje svoj puni doprinos?!


12.

Da ne bi bilo kako samo kritikujem Šmita, evo mu mogućnosti da na ovom blogu odgovori na sva gore postavljena pitanja, ali da ne uzmiče i izvlači se, dajući paušalne i navodno geostrateške odgovore, već da jasno kaže šta se desilo sa njegovim obećanjima: zbog čega je dozvolio da izborni proces bude satrven, zašto nije reagovao, zašto je lično obesmislio izbore, namećući izmjene Izbornog zakona nakon glasanja, zašto je za gaženje volje naroda, zašto je za batinaše koji otimaju glasove, a ne za one koji ih brane, kako je Dodik taj koji čuva prostor od pražnjenja, a za vrijeme njegove vladavine iseljeno je najmanje 300.000 građana iz RS, mahom Srba…?


13.

Izvolite, gospodine Šmit. Objasnite konkretne stvari i ne krijte se iza “geostrateških pitanja” pražnjenja prostora, jer sami tome doprinosite vlastitim djelima koja su sve samo ne demokratska, već podrška varvarizmu, necivilizovanosti, primitivizmu.


14.

Vi kao turista možete podržavati Dodika i druge koji su otjerali orgoman broj građana BiH sprovođenjem nasilja nad njima, partokratijom, kleptokratijom, kriminalom, ubistvima… koliko hoćete, ali kao visoki predstavnik odgovorni ste i narodima BiH; Svim njenim narodima.