недеља, 9. октобар 2022.

Nervoza nije dobar prijatelj

Piše: Slobodan Vasković


1.

Pažljivo, vrlo pažljivo, sam pogledao intervju Kristijana Šmita dat Face TV: Vrlo je nesiguran visoki predstavnik, ali i vrlo odlučan da ne prizna nijednu svoju grešku.


2.

Posebno dvije - da izborni proces nije unaprijeđen i da je integritet izbora u Republici Srpskoj doživio slom zbog pljačke glasova u režiji Milorada Dodika.


Izvukao je par pojedinačnih slučajeva, nije rekao da je riječ o veoma precizno skrojenom planu, Izbornom Puču, koji je sproveden.


3.

Prečesto je govorio o Dodiku u futuru, iako on u tom vremenu neće postojati kao političar i time pokazao svoj navijački stav; Istina na lajt način, ali ga je pokazao. Dodik može u futuru postojati kao političar samo nasiljem Šmita i njemu sličnih; Nikako drugačije, čak ni nasiljem NarkoRežima koji vodi, ne videći kako se pretvara u froncle.


4.

“Nervoza nije dobar prijatelj”, pokušao je da ublaži kritike na sopstveni račun prenervozni Šmit. Prenervozan, jer njegov drski pokušaj da masovno pokradene izbore jednom rečenicom učini validnim (“nije blo većih nepravilnosti”), doživio je slom; Pročitan je lako kao i Dodikova izborna prevara epskih razmjera. 


5.

Preko 36.000 Ljudi okupljenih u Banjaluci, 06.10., koji su jasno stavili do znanja da je njegov “unaprijeđeni izborni proces i izborni integritet” najobičnije populističko smeće, prešao je kao da se nisu ni desili.


6.

Međutim, uzaludan je to posao, jer će se ta dešavanja nastaviti. Koliko danas, ali i narednih dana i nedjelja.


Šmitu bih poručio “Nervoza nije dobar prijatelj” ili, u prevodu, neće to ići baš kako si naumio.


7.

Šmit je otvoreno izgovorio grubu neistinu u program Face TV: “Ja nemam obavještajnih podataka”; Naravno da ih ima, i to vrlo prezicnih o tome kako i na koji način je njegov favorit, kojeg neuspješno skriva iza sebe, naredio i izvršio monstruoznu izbornu krađu.


8.

Iako je obećao da će još tokom izbornog dana drakonski kažnjavati sve koji čine nepravilnosti, Šmit je odustao od toga; Odustao je od bilo kakve intervencije, prebacujući sve na CIK.


To nije politika, već bijeg od odgovornosti pošto bi bio prisiljen okolnostima da drakonski kazni Dodika i njegovu Sektu, umjesto što i dalje, svim silama, pokušava da ih sačuva. I davanje manevarskog prostora Dodiku da se pokuša izvući od teških kriminalnih djela koja je počinio 02.10., naočigled svih. 


9.

Iznenađen je što je Bakir Izetbegović izgubio, a nije iznenađen razmjerama gaženja volje naroda; Nasiljem na izbornim mjestima, odmazdom nakon izbora… Maliciozno i otužno.


10.

Šmitov genšerizam je rukom opipljiv, a odlikovanja koja je dobio od “raznih zemalja” ga samo potvrđuju.


11.

Šmit je daleko od poziciija “racionalnog Nijemca”; Toliko daleko da je teško izmjeriti tu udaljenost.


12.

Šmitu niko ne vjeruje, niti mu se treba vjerovati.


13.

Šmit je imao sijaset prilika da pokaže kako zaista želi pomoći BiH; Nijednu nije iskoristio, ali ni propustio baš ništa kako bi zemlju dublje gurnuo u živo blato.


14.

Previše je vjerovao Dodiku i u Dodika - da je turista u BiH, kako mu je njegov favorit pojasnio. 


Dodik ga je, po običaju, slagao - Šmit je visoki predstavnik.


Naravno, sve je to bila igra Dodika i “Turiste”; Odlično su igrali svoje uloge sve dok Dodik nije načinio kardinalne, neoprostive grešeke teškom pljačkom izbora, a Šmit, koji je to pokušao opravdati, kalvariju.


15.

Najnervozniji u BiH zato su njih dvojica, a “Nervoza nije dobar prijatelj”!