петак, 21. октобар 2022.

Uzaludni pokušaji Osmice, Bešlije i Čegara da sakriju kontakte i sastanke sa Keljmendijem u prostorijama FUP-a na kojima su dogovarali kako ukloniti protivnike NarkoBosa

Zoran Čegar


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nekreativnost NarkoDilera iz policijskih krugova u cijeloj BiH je konstantna i gotovo identična.


2.

Objavio sam poodavno kako je Narko”General” Kavačkog klana u RS Siniša Kostrešević falsifikovao dokumente MUP RS o svojim susretima sa narkobosovima i narkodilerima u kancelariji direktora Policije RS.


Kostrešević

3.

Isto to sada radi Ibro Bešlija, Glavni inspektor FUP, koji je dio narkoklana Mehmeda Osmanagića Osmice i bio je jedan od glavnih zaštitnik Elvisa Keljmendija, o čemu sam detaljno pisao.


4.

Bešlija je, zajedno sa Nerminom Šehovićem, šefom detašmana u Zenici,  doveo Elvisa Keljmendija u prostorije FUP početkom ove godine.


Šehović

Iskoristio je svoj visoki funkcionerski položaj da se ne evidentira Keljmendijev ulazak u FUP, tako da u tom trenutku dolazak NarkoDilera nije upisan.


5.

Od Keljmendija su Bešlija i Šehović navodno tražili informacije o terorističkim aktivnostima, aposebno o pokušajima napada/napadima na imovinu narkodilera.


6.

Cilj je bio da Keljmendi da izjavu protiv svojih protivnika u Podzemlju, kako bi Bešlija i Šehović zloupotrijebili položaj i otvorili istrage protiv svih koje bi naveo Keljmendi, “počistili” ih i tako mu proširili prostor za kriminalno djelovanje; Samim tim i sebi uvećali honorare koje su od njega primali za zaštitu.

7.

Sve to rađeno je po nalogu Mehmeda Osmanagića Osmice čiji je Keljmendi bio najbliži saradnik, a Bešlija radi po njegovim instrukcijama.


8.

Bešlija je tražio od nekolicine iskusnih, ali poštenih, inspektora da uzmu izjavu od Keljmendija što su oni odbili.


Nakon toga je uzeo neke od svojih poltrona da mu završe taj “poslić”.


10.

Međutim, zbog načina djelovanja i odbijanja određenog broja inspektora da uzmu izjavu od narkodilera velikog kalibra, shvatili su da su u problemu i dan poslije upisali u evidenciju da je Keljmendi dolazio u prostorije FUP.



11.

Nakon što sam, 12.10.o.g. u tekstu “Raspakivanje Osmice: Ibro Bešlija, Glavni inspektor FUP, jedan od ključnih pripadnika NarkoKlana Osmana Mehmedagića Osmice i Elvisa Keljmendija”, obznanio bliske veze navedenih, Bešlija je, po Osmicinoj direktivi, naložio da se iz evidencije izbriše podatak da je Keljmendi uopšte bio u prostorijama FUP-a. 


12.

Učinio je to po dogovoru sa Zoranom Čegarom, načelnikom Sektora uniformisane policije.


13.

Iako su obrisali iz evidencije datum kada je Keljmendi dolazio u FUP i dogovarao sa Bešlijom i Šehovićem atak na protivnike iz podzemlja, napravili su grubu grešku, jer tragovi se ne mogu uništiti.


14.

Sve je lako provjeriti uvidom u evidencije, vidjeti koji su redni brojevi brisani i prepravljani i utvrditi ime policijskog službenika koji je to uradio po Čegarevom nalogu. (nastaviće se)