понедељак, 24. октобар 2022.

CIK potvrdio postojanje falsifikovanih glasačkih listića i podnio prijavu Tužilaštvu BiH

 



piše: Slobodan Vasković 

Centralna izborna komisija BiH je danas, 24. oktobra, podnijela prijavu Tužilaštvu BiH zbog falsifikovanih glasačkih listića, koji su tokom ponovnog brojanja glasova za predsjednika RS otkriveni na nekoliko biračkih mjestima u Bratuncu i Šekovićima. 

Prema izvještaju Glavnog centra za brojanje, na dva biračka mjesta u Bratuncu i jednom biračkom mjestu u Šekovićima je prilikom pregledanja glasačkih listića pronađeno 36 falsifikovanih glasačkih listića, saopšteno je iz CIK BIH. 

“Osim podnošenja prijave Tužilaštvu BiH, Centralna izborna komisija BiH je u skladu sa članom 6.8 stav (2) Izbornog zakona BiH preduzela potrebne mjere da se sačuvaju tragovi navodno učinjenog krivičnog djela, predmeti kojima je ili pomoću kojih je učinjeno to djelo i drugi dokazi”, naglašeno je u saopštenju. 

Ovim je potvrđeno ono što sam najavio još 12. oktobra, kada sam napisao da će se “CIK, izvan svake razumne sumnje, tek suočiti sa falsifikovanim listićima, koje su Dodikovi poltroni štampali i ubacivali u vreće”.

Otkrivanje fasifikovanih glasačkih listića u Bratuncu i u Šekovićima je, bez ikakve sumnje, tek djelić fasifikovanog izbornog materijala, odštampanog nelegalno da bi se i na taj način pokrali glasovima 2. oktobra. 

Narednih dana će se, sasvim sigurno, otkriti precizini podaci o tome koliko je lažnih listića u vrećama.