петак, 25. март 2022.

Ubistvo Radenka Bašića: Marić, načelnik Uprave za organizovani kriminalitet, mora odgovoriti zbog čega je krio dešifrovanu Skaj aplikaciju NarkoDilera Railića u kojoj je pisalo da traži ubicu da likvidira policajca; Zbog čega je odbijao zahtjeve Bašića za istragom protiv Railića; Railić povezan sa Čaruginom narkoubilačkom grupom

Mladen Marić, narkokrtica, odgovoran za nečinjenje i nesprečavanje
ubistva Bašića


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladen Marić, načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala MUP RS, morao tokom istrage ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora krim policije u PU Prijedor, mnogo toga da objasni: Prije svega, zašto uopšte nije reagovao kada su na dekriptovanoj Skajaplikaciji Dalibora Railića nađene poruke i tonski zapisi da traži "ubicu da likvidira policajca"! I da je to Railić tražio od više svojih sagovornika sa kojima je komunicirao putem Skaja!


Mogao je lako zaključiti da se radi o Radenku Bašiću, jer je konstantno dolazio kod njega i zahtijevao da se detaljno istraže narkoposlovi Dalibora Railića zvanog Dugi iz Prijedora.


Radenko Bašić, ubijen 21.03.2022.

2.

Bašić je, kao načelnik Sektora krim policije, u niz navrata dolazio kod Marića, informisao ga detaljno o narkoposlovima Railića, ali Marić ništa nije preduzeo da se Railić, iako sklon najstrašnijem nasilju, uprkos činjenici da je putem Skaj-a tražio ubicu, istraži i uhapsi. Niti je preduzeo bilo šta da obavijesti Bašića, da mu se da pratnja ili da se osigura na bilo koji drugi način!


Nije Marić sakrio samo Railićevu kriptu i razgovore, već i niz drugih, pisao sam o tome u niz navrata.

Railić

3.

Railić je najveći diler marihuane (ali i ostalih opijata) u Prijedoru i sve manje grupe kupovale su od njega “travu”. Drogu je dobavljao preko Bileće iz Crne Gore, a njegov glavni snabdjevač je Aleksandar Ivković, koji je, takođe, privođen zbog sumnje da je saučesnik u likvidaciji Bašića.


4.

Ivković je, kao i Railić, hapšen niz puta ranije zbog trgovine narkoticima. I presuđivan je zbog toga.


Railić je osuđivan i za pokušaj ubistva, a, najmanje još  jednom, osumnjičen je za isto nedjelo.
 

5.

Kod Marića se nalazi Railićeva dešifrovana Skajkripta, znao je čime se on bavi, znao je da traži "ubicu da likvidira policajca", imao je niz dokaza koje mu je donio Bašić, ali ništa nije preduzeo, sve dok načelnik Sektora krim policije iz Prijedora nije ubijen mučki, s leđa iz pištolja, direktnim hicem u glavu, 21.03.o.g.


6.

Tada se Marić “sjetio” kripte i odjednom je počela “efikasna” akcija - priveden je Railić u Prijedoru, 22.03., ali ga je 23.03 tužilac tamošnjeg OJT pustio na slobodu; Čim je izišao iz zgrade Tužilaštva, uhapšen je ponovo i predat u nadležnost Tužilaštva BiH zbog sumnje na trgovinu opijatima. Nema dileme da su se Marić, ali i Narko"General" Kostrešević veoma uplašili mogućnosti da se sazna šta je Marić krio!

7.

Uz njega, prijavljeno je još nekoliko osoba, ali, kako se naglašava, Tužilaštvo BiH ne vodi istragu o ubistvu Bašića, već to čini OJT Prijedor.


Marić mora odgovoriti zbog čega je krio Railićevu kriptu, zbog toga što ga je na taj način štitio, jer ako se potvrdi da je Railić naručilac likvidacije Bašića, onda je saučesnik i Marić.



Pitanje je i kako je Railić znao da on intenzivno radi istragu u vezi sa njegovim prljavim poslovima i traži podršku iz vrha MUP RS?! 


8.

Railić je teški kriminalac, a raspakivanje Skaj aplikacije pokazalo je i da je imao direktne veze sa narkoubilačkom grupom Milivoja Lovrenovića Čaruge, profesionalnog ubice, koji je u odličnim vezama sa Narko”Generalom” Kostreševićem, o čemu sam pisao u niz navrata.


Čak je Čaruga Kostreševiću donio novi telefon sa instalisanom Skaj aplikacijom.



Potvrđuje to njegov razgovor sa Radislavom Narančićem, narkodilerom, koji je na skaju imao kodno ime “Komandant”. Lovrenović stariji imao je, osim “Čaruga”, i kodna imena “James” i “Alex”.  

9.

Čaruga i njegov sin Dušan Lovrenović “Omladinac” prebacivali su za Railića marihuanu koju je prodavao u zemljama EU.


10.

Njihovi narkoposlovi su bili česti, ali je Railić imao i još ima svoju narkogrupu u Prijedoru, kojom neprikosnoveno rukovodi. (nastaviće se)