петак, 4. март 2022.

Nekadašanji Surčinac Limun i sadašnji “Banjalučki Arkan” Vico, zajedno sa Tomićem, šiju medicinske maske; SIPA istražuje kvalitet vazduha u tri Zeljkovićeve firme


Piše: Slobodan Vasković


Milan Narančić Limun, nekadašnji visokopozicionirani pripadnik Surčinskog Klana, zajedno sa Vicom Zeljkovićem i Marinkom Tomićem, vodi firmu “Medical-Protect” koja se bavi “proizvodnjom” medicinskih maski.


Limun je za svoju, Zeljkovićevu i Tomićevu firmu, nabavio mašine “za proizvodnju”.   


Limun, decenijama poznat u beogradskom podzemlju, uhapšen je za vrijeme akcije “Sablja”, a nakon nekoliko dana je pušten i nije poznato da je nakon toga ikada bio pritvoren.


Sam sebe je 06.03. 2017. godine dovezao u Urgentni centar u Beogradu, a bio je ranjen u lijevu butinu. Rekao je da je na njega pucao nepoznati mladić, dok postoje tvrdnje da je i sam sebe ranio.


Sada je u ulozi “kotroverznog biznismena”, a zajednički poslovi sa Zeljkovićem i Tomićem, koji se “dave” u narkoticima, čine ga još kontroverznijim.



Objavio sam već da SIPA istražuje firmu “Medical-Protect”, a istraga je počela 03.08.2021. godine.


Uz pomenuti, SIPA istražuje još dvije Zeljkovićeve firme koje se ne vode na njemu, ali on stoji iza njih.




To su “Eko-Piramida Inženjering”, čiji je navodni vlasnik Dejan Lukendić. Ova firma je poznata, jer je opljačkala Fond zdravstva nabavljajući pelene najlošijeg kvaliteta za osobe sa posebnim potrebabama, nemoćna i stara lica. 


Pisao sam o tome u tekstu - Prokletnici: Vico Zeljković, samozvani “Banjalučki Arkan”, ostvaruje enormnu zaradu monopolom na prodaju pelena, najlošijeg kvaliteta, osobama sa posebnim potrebama, starim i nemoćnim licima; Bogati se na račun bolesnih uz podršku FZO RS i ministra zdravlja, koji sam objavio 10.02.2019. godine.


Na tom poslu su ukrali 180.000 KM.




Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nabavio je tri miliona zaštitnih maski ukupne cijene 2,5 miliona maraka.


Ugovor za realizaciju nabavke jednokratnih troslojnih zaštitnih maski u pregovaračkom postupku, bez objave obavještenja o nabavci, Fond zdravstvenog osiguranja je potpisao sa firmom "Eko piramida inženjering" Banjaluka potpisao Dejan Kusturić, direktor Fonda i brat NarkoPilota Bobana Kusturića.



Na ovom poslu ostavrili su ekstrapandemijski profit, što sam detaljno pojasnio u tekstu - Virusni profiteri: Ekstraprofit od preskupih maski, koje je kupio Fond zdravstva RS, ide u džepove Vice Zeljkovića, Dodikovog sestrića i njegovog nasilnog saradnika Lukendića (11.05.2020.)



Treća firme koja se našla na “udaru” SIPA je “Euro -Expres Šped” čiji je vlasnik firma “Euro Expres” Marinka Tomića, koja se bavi prevozom narkotika.




SIPA istražuje već sedmi mjesec, ali rezultata nigdje. Jedino su uspjeli utvrditi da kvalitet vazduha u navedenim firmama nije baš najbolji. 


Šta li će na ovo reći čuveni kriminalac i direktor SIPA Darko Ćulum?! (nastaviće se)