понедељак, 17. јануар 2022.

“Žuti” Miloš Brkić, vlasnik Policijske uprave Banjaluka


piše: Slobodan Vasković


1.

Miloš Brkić, načelnik PU Banjaluka, jedan je od težih kriminalaca u MUP RS.


Brkić je stvorio kriminalnu organizaciju u Policijskoj upravo Banjaluka od sebi lojalnih kadrova, koje je, mahom, mimo zakona i Pravilnika, imenovao na rukovodeće pozicije u upravi.


Brkić, Vodič Deva u Zimskom Periodu, potpuno je privatizovao Policijsku upravu, tretira je kao sopstvenu firmu, a glavne linije poslovanja te samostalne reketaške manufakture su zaštita dilera heroina, te otimanje od brojnih privatnika.



2.

Načelnik PU Brkić štiti Miju Brnića, dilera heroina, a za to ga narečeni svakog mjeseca nagrađuje značajnom količinom novca.


Brnić je, što je u Banjaluci, opštepoznato, višedecenijski diler; Dugi niz godina bio je ispostava Izeta Beganovića, banjalučkog kriminalca koji živi u Češkoj.


Beganović je posljednjih godina izgubio brojne veze, nalazi se na margini u Češkom podzemlju, a Brnić heorin nabavlja iz Sarajeva, gdje stoluju NarkoDileri koji “rade” tu opaku drogu na veliko.



O njima ću tek da pišem, a Brnić, iako svi znaju za njegove dilerske poslove u  Banjaluci, bez opterećenja prodaje jedan od najgorih opijata.


3.

Skloni cinizmu bi primijetili da i “Brkić mora od nečega da živi”, jer je većina drugih načelnika PU u kokainu u potpunosti, pa se on odlučio za zaštitu dilera heroina. Međutim, ovdje nema mjesta cinizmu, jer Brkić dozvoljava rasturanje opijata koji odnosi živote. 



4.

Brkić će, kao i dobar dio njegovih kolega, načelnika PU koje sam već pominjao u prethodnim tekstovima kao dio Kavačkog Klana u RS, završiti u zatvoru, a zbog privatizacije PU već odavno je taj beskrupulozni nasilnik trebalo da bude zatvoren.


5.

Vodič Deva u Zimskom Periodu i ne krije svoje veze sa podzemljem - Kriminalci su rado viđeni gosti u njegovoj kancelariji, posebno kad donose “šuške”, a imaju čak i tu privilegiju da parkiraju svoja vozila na službenom parkingu PU, gdje se mogu isključivo parkirati policijski automobili. 


Međutim, kako je riječ o Brkićevim prijateljima i finansijerima, oni mogu da rade šta hoće, za razliku od građana koji su izloženi maltretiranju i za najmanji prekršaj.


6.

Jedan od onih koji svoj najnoviji BMW X6 redovno parkira na službenom parkingu PU kada ide kod Brkića je njegov prezimenjak i kriminalac Dario Brkić, vlasnik “Fabrika coffee”.


Dario Brkić posjeduje najnoviji BMW X6 čija je cijena 118.980 evra. 



Dario Brkić je uhapšen u akciji tadašnjeg Specijalnog tužilaštva, 07.12.2011. godine zbog ilegalnog organizovanja igara na sreću.


Tada je bio vlasnik “Kajaka”. Priznao je krivicu, napravio Sporazum sa Tužilaštvom kojim je presuđen na šest mjeseci zatvora i oduzeto mu je 500.000 KM.



Brkić se lako oporavio od ovog gubitka, naravno, kriminalnim poslovima, a njegov prezimenjak Miloš Brkić njegov je glavni zaštitnik.


7.

Miloš Brkić reketira dobar dio vlasnika ugostiteljskih objekata u Banjaluci, potom kamiondžije preko svog komandira za saobraćaj. 


O njegovim privatnim poslovima već sam pisao, a posebna stavka u Brkićevom nasilničkom, nezakonitom i kriminalnom opusu je divljački progon podređenih u PU koji nisu na njegovim “linijama zarade”.


8.

U posljednjoj sistematizaciji koju je radio podijelio je brojna rješenja mimo Pravilnika, posebno u odjeljenima za registracije i lična dokumenta.


Već sam pisao o toma kako krade na registraciji vvozila. Ali ne krade sam. Ima ekipu unutar PU.


Svoje ljude je stavio pomenute referate, iako ne ispunjavaju uslove. Uslijedile su žalbe koje su uvažene, nakon čega je Brkić najmonstruoznije prijetio onim koji su se žalili na njegove odluke.


9.

Naredio je da se niko ne smije žaliti više, a zaposleni u PU su, iako uplašeni, odluči da podnesu protiv nasilnika tužbe za mobing. Dvoje je čak suspendovao na godinu dana, ništa nije uspio dokazati tokom postupaka protiv njih, vraćeni su naposao, a on ih je postavio na mjesta na kojima skupljaju prašinu. Razlog je jednostavan - nisu na njegovoj liniji pljačke.


Do koje mjere ide ludilo Brkića svjedoče bezbrojni disciplinski postupci koje vodi protiv podređenih što mu se ne dopadaju. 


10.

Za progon je bila zadužena Bojana Sombolac, bivša Načelnica odjeljenja za upravo-pravne poslove koja je svakog, ko nije podržavao i poltronisao Brkiću, slala na disciplinsku.


Sombolac je bila najznačajniji dio Brkićeve ekipe za pljačke na registracijama, zajedno sa Draganom Čibićem, zamjenikom načelnika PU Banjaluka.


Sombolac je kupila stan u Budvi, još nekoliko nekretnina, dala ostavku i sada treba da počne da radi u jednoj od firmi Kristijana Krezića, koja će se baviti proizvodnjom “medicinske” marihuane. (nastaviće se)