четвртак, 6. јануар 2022.

Mirela Kajkut Zeljković dala ultimatum Nenadu Stevandiću; Ona je stavila do znanja Stevandiću da će progovoriti o njegovoj ulozi u javnim nabavkama za vrijeme pandemije Covid 19, ukoliko njen suprug Branislav Zeljković ne bude pušten iz pritvora; Stevandić pokušava da izvuče Zeljkovića iz pritvora preko korumpiranog sudije Miodraga Simovića

 

Piše: Slobodan Vassković

 

1.

Okružni sud u Banjaluci je 18.09.2021. godine odredio pritvor Branislavu Zeljkoviću, direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Nakon toga, isti sud je rješenjem od 14.10.2021. godine produžio Zeljkoviću pritvor za još dva mjeseca. Žalbu koju su Zeljkovićevi branioci podnijeli protiv tog rješenja je odbio Vrhovni sud Republike Srpske rješenjem od 25.10.2021. godine.

 

2.

Zeljkovićevi branioci su protiv rješenja od 14.10.2021. godine i rješenja od 25.10.2021. godine pisali apelaciju Ustavnom sudu BiH. Taj sud je apelaciju djelimično usvojio i utvrdio da su sudovi povrijedili Ustav BiH, jer su se pozvali na pritvorski razlog iz člana 197. stav 1. tačka g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.



3.

Obrazlažući svoju odluku, Ustavni sud BiH je naveo: „Iz navedenog proizlazi da su redovni sudovi propustili utvrditi postojanje vanrednih okolnosti u vremenu relevantnom za produženje pritvora i jasno konkretizovati kojim radnjama i dešavanjima bi nastupila stvarna prijetnja narušavanju javnog reda i mira.“



4. 

Sudije Ustavnog suda BiH bi vjerovatno željele da im se dostave notarski ovjerene izjave građana o tome da će narušavati javni red i mir u slučaju da Zeljković bude pušten iz pritvora. Zaista je interesantno to kako sudije Ustavnog suda BiH pažljivo čitaju svaki zarez Ustava i zakona kada treba pustiti kriminalce na slobodu. Sa druge strane, kada treba zaštititi prava polugladnog naroda, onda se apelacije odbaciju bez čitanja.


5.

Naravno, u slučaju Zeljković kvaka je u nečemu drugom. Odluka Ustavnog suda BiH broj AP-3941/21 od 16.12.2021. godine je ništa drugo do pripremanje terena za oslobađanje Zeljkovića iz pritvora. Ovdje treba reći da je Vrhovni sud Republike Srpske ponovo produžio pritvor Zeljkoviću rješenjem od 15.12.2021. godine, a taj pritvor će trajati do 16.02.2022. godine.


6.

Posljednje rješenje o produženju pritvora se nikako nije svidjelo Mireli Kajkut Zeljković, supruzi pritvorenog Branislava Zeljkovića. Ona je ujedno i narodni poslanik iz reda Ujedinjene Srpske, na čijem čelu se nalazi Nenad Stevandić. Pomenuta je dala Stevandiću ultimatum da će u slučaju da njen suprug ostane iza rešetaka nakon 16.02.2022. godine tužiocima ispričati da je upravo on (Stevandić) dogovarao tendere i uzimao veći dio novca za sebe.


7. 

Više izvora bliskih Stevandiću mi je potvrdilo da je on obećao Zeljkovićevoj da će njen suprug biti pušten na slobodu i da je sve dogovorio sa Miodragom Simovićem, sudijom Ustavnog suda BiH. Stevandić je proteklih mjeseci, preko posrednika, pokušao da utiče na sudije Vrhovnog suda Republike Srpske da odbiju prijedlog tužilaštva za produženje pritvora, ali su oni decidno odbili da uopšte razgovaraju na tu temu.

 

8.

Nakon toga, Stevandić se okrenuo sudijama Ustavnog suda BiH, a njegov džoker u tom sudu je korumpirani sudija Miodrag Simović. Simović je dugo godina igrač Crvene Sekte, a poznat je i kao lice sklono uzimanju mita. Simović je, naravno, bio član Vijeća ustavnog suda koje je ukinulo pomenutu tačku g, u namjeri da pomognu oslobađanje kriminalca Zeljkovića.


U jednom od narednih tekstova ću se pozabaviti pitanjem kojim iznosom je banjalučki tajkun Veselko Malbašić kupio Ustavni sud BiH u sporu koji je vodio protiv firme „Krajina Borac“, u vezi višemilionski vrijednog poslovnog prostora u robnoj kući „Kastel“.

 

9.

Simović je kao kontrauslugu od Stevandića tražio da preko svojih veza obezbijedi dovoljan broj glasova u VSTS-u za imenovanje njegovog sina za sudiju Vrhovnog suda Republike Srpske. 

Taj konkurs je u toku, a radi se o Vladimiru Simoviću, tužiocu Tužilaštva BiH, za kojeg je tata Miodrag pikirao poziciju sudije Vrhovnog suda Republike Srpske. 


Ovdje treba reći da se radi o nevjerovatnom bezobrazluku, jer mladi Simović nikada u životu nije napisao presudu, pošto nikada nije ni bio sudija.

10. 

Miodrag Simović je svojevremeno pokušao da izdejstvuje oslobađanje Mileta Radišića Klena, ali nije uspio da obezbijedi većinu u Ustavnom sudu BiH za takvu odluku. Upravo je Klen potvrdio da je pokušao da se preko Simovića spasi od zatvora.


 

11.

Na kraju, poručujem Miodragu Simoviću i ostalim „mudracima“ iz Ustavnog suda BiH da, u slučaju da svojom novim odlukama, prihvatanjem apelacija protiv rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske i drugih sudova o pritvaranju kriminalaca i iznalaženjem načina da  zlikovce puste na slobodu, mogu očekivati građane Bosne i Hercegovine na protestima ispred zgrade Ustavnog suda BiH. Da li će tom prilikom doći do narušavanja javnog reda i mira, o tome neka razmišljaju pomenute sudije. Građani su ionako ogorčeni na pravosuđe Bosne i Hercegovine, pa bi se vrlo lako moglo desiti da se protest pretvori u nešto puno gore. (nastaviće se)