уторак, 11. јануар 2022.

Ćelijski Toksični Organizmi: Putnici ka Rešetkama, sa kartom u samo jednom smjeru


Piše: Slobodan Vasković


1.

Aleksandar Mičić Makedonac, jedan od najvećih perača narkonovca Kavčana iz RS i narkodiler, u jednomjesečnom pritvoru je zbog pokušaja ubistva narkodilera Gorana Sikime.

2.

Makedonac ne bi trebalo da je sam u pritvorskoj jedinici KPZ “Kula” u Istočnom Sarajevu, već bi sa njim morali biti i Branimir Šehovac, načelnik PU Istočno Sarajevo, i načelnik Odjeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala PU Istočno Sarajevo Radomir Cerovina, koji su učinili brojna krivična djela kako bi zataškali pokušaj likvidacije.


3.

Ova dva pokvarena, prljava policajca, takođe, pripadaju Kavačkom Klanu u RS, a svoje usluge zaštite naplaćuju u kešu i apartmanima na Jahorini.


4.
O broju apartamana koje posjeduju i koje su dobili upravo od Mičića, zajedno sa Miroslavom Vujičićem, alijas Njuška Jahorinko, pisaću u jednom od nastavaka. Vujičić je Sektaški direktor Zavoda za zapošljavanje i narodni poslanik.



Samo da podsjetim da Njuška Jahorinko stvorio Šehovca i izgurao ga, mimo svih zakonskih normi, na poziciju načelnika PU Istočno Sarajevo. 


Sada je važno istaći da bi Šehovac morao biti smijenjen, ne samo što je zataškavao pokušaj likvidacije, već što je uopšte dao dozvolu za nošenje oružja Makednocu; Nije to smio učiniti, jer narečeni narkodiler ima iza sebe već jedan pokušaj likvidacije, kada je Miloradu Rosuljašu, 2005. godine, pucao u glavu. Tek 2013. godine je presuđen na samo godinu dana, iako je osam godina bio u bjekstvu.

5.

Posebno su teške dvije okolnost za okorjelog alkoholičara Šehovca u “slučaju Makedonac”: Uzeo je mnogo novca od Mičića da pokuša zataškati pokušaj ubistva, a druga je to što je, prema mojim izvorima, vratio pištolj Makedoncu, odmah nakon pokušaja likvidacije narkodilera Sikime; Nevjerovatni kriminalni akti koji svjedoče u kolikoj mjeri se NarkoBagra smatrala nedodirljivom.


6.

Međutim, svemu dođe kraj, pa i nedodirljivosti o čemu najbolje svjedoči pritvor u kojem se nalazi Makedonac, ali ako samo ostane na tome i presudi za pokušaj ubistva, onda oko perača narkonovca i narkodilera gotovo pa nikakav posao nije završen.


7.

Mičić je veoma bitna karika u lancu Kavčana na teritoriji istočnog Sarajeva, zbog svojih veza sa Narko”Generalom” Sinišom Kostreševićem, Igorom Dodikom, Vahidinom Šahinpašićem, glavim istražiocem SIPA, kao i nekoliko pripadnika OSA BiH, koji su ga štitili i dojavljivali mu informacije, kako bi bio obaviješten prije svih ako postoji neka opasnost po njegov prljavi rad. 


8.

Sa svima njima Makedonac je komunicirao putem Skaj aplikacije, a, nakon pada Skaja, putem “Signala” i drugih aplikacija.


Suštinski, Aco Mičić Makedonac mora biti uhapšen i po nalogu Tužilaštva BiH, jer je vrlo važna karika u pranju narkonovca i dilanju opijata.


Prao je novac Kavčana, a opijate “radio” sa grupom Bojana Cvijetića, koji je već u pritvoru, kao i Aleksandar Nikolić i Petar Dukić. 


9.

Prije nego opišem jedan od načina na koji su Cvijetić, Nikolić&co nabavljali i plaćali drogu i prali novac stečen prodajom opijata, važno je navesti ko je “stvorio“ Makedonca koji je do unazad nekoliko godina bio niko i ništa, čak i u Podzemlju.


10.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva (izabran na lokalnim izborima 2020.), u periodu od 2012.-2020. bio je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.


Kavčani prvo na području te opštine počinju sa pranjem narkopara kroz izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Ćosić im izlazi u susret, posebno Paljanskoj grupi perača narkonovca ( o kojima ću tek pisati), dajući im brzo sve potrebne dozvole, ne pitajući odakle novac “investitorima”, među kojima je jedan od većih Nenad Nešić, takođe perač narkonovca i narkodiler Kavčana iz RS.


11.

Ćosić je za svoje usluge peračima novca Klana bio vrlo bogato nagrađivan, kako prljavim parama, tako i stanovima i poslovnim prostorima. Istrage koje vodi sedam tužilaca Tužilaštva BiH o narkoposlovima Kavčana, među kojima su i finansijske istrage, pokazaće koliko je Ćosić mnogo zaradio i stekao služeći bespogovorno Kartelu.


12.

Kada je dovoljno finansijski ojačao, Ćosić je odlučio da stvori svoju kriminalnu grupu i ulaže prljavo stečeni novac u stambeno-poslovne objekte, kako bi zaradio milionske svote. Pohlepa je bila jača od razuma, iako se jako jako dugo Ćosić uspio “prodavati” za “dečka koji obećava”, a imidž je kvario teškim alkoholisanjem.


13.

Ćosić je angažovao Mičića kao svog “investitora”, dok je Aleksandar Nikolić, koji je uhapšen kao dio Cvijetićeve grupe, bio njegov narkodiler kojem je on pomogao oko svih dozvola za sve projekte pranja novca i nabavke droge u kojima je učestvovao Nikolić.


14.

Za vrlo kratko vrijeme Mičić i Nikolić, kao dio Ćosićeve bande, unutar Kavačkog Klana, i Cvijetićeve grupe dolaze do enormnih količina novca, jer ih načelnik (sada gradonačelnik) protežira kao “investitore” i “poslovne” osobe, iako je riječ o zadnjem ljudskom šljamu.


Početni kapital je Ćosićev prljavi novac, a vrlo brzo on uvezuje Mičića sa Dejanom Ilićem Tigrom i ostalim Kumovima Kavačkog Klana u RS.


Tako Aleksandar Mičić Makedonac postaje, uz Nenada Nešića i Paljansku grupu, jedan od najvećih perača narkonovca Kavačkog klana, a za brzi napredak ima zahvaliti i vezama sa Narko”Generalom” Sinišom Kostreševićem i Igorom Dodikom, koji podržavaju Ćosića i veći dio Paljanske grupe, dok je manji dio, iako Kavčani, u njihovoj nemilosti.


Riječ je samo o borbi dvije struje unutar iste narkoorganizacije za što više plijena.


Što se tiče Ćosića, on je siguran putnik iza rešetaka.


15.

Da podsjetim, Kumovi Kavačkog Klana u RS su Igor Dodik, Siniša Kostrešević (Banjaluka), “mozak” Klana je u Zvorniku i čine ga Zoran Stevanović, Dejan Ilić -Tigar i Siniša Mijatović, koji je sve više izolovan od ostalih Kumova, jer su mu namijenili ulogu Žrtvenog Jarca, kako bi pokušali spasiti Kartel koji se opasno urušava. U Beogradu je Kum Ljuban Ećim. 


16.

Sada ću pojasniti jedan od načina na koji je Cvijetićeva grupa prala novac i kupovala drogu, a radi se o trgovini skupocjenim vozilima, od kojih nijedno nije ispod vrijednosti od 150.000 KM. Na taj način se kupovala droga u Albaniji, Crnoj Gori i na Kosovu, ali i prao novac od njene prodaje.


17.

Treba imati u vidu da narkodiler Bojan Cvijetić ima veoma uspješnu firmu “Milco” d.o.o. Laktaši.


Ukupan prihod u 2020. godini iznosio je preko 31 milion KM.

Iz dobijenih tendera uočljivo je da je izvrsno poslovao i sarađivao sa brojnim Režimskim firmama. 



18.

Cvijetić je najveći dio narkotika koji je nabavljao iz Albanije, Crne Gore i sa Kosova prodavao u zemljama Evropske unije, a samo mali dio u BiH. 


U BiH su mu glavne poluge bile Petar Dukić iz Banjaluke, vlasnik “Master auta” i Aleksandar Nikolić iz Istočnog Sarajeva, vlasnik rent-a-car kuće “Star”, koja je služila za pokriće trgovine drogom i pranja novca.


Novac od droge koju bi prodao vani, Cvijetić je, između ostalog, ulagao u kupovinu skupocjenih automobila, koje je uvozio u BiH.


19.

Dio automobila on bi prodavao Dukiću i Nikoliću, a oni bi ta skupocjena vozila prodavali u Albaniji, na Kosovu, u Crnoj Gori - na način da im je dio plaćan u narkoticima, a dio u novcu.



Nakon toga bi narkoticima i novcem oni plaćali Cvijetiću automobile koje su kupovali od njega, a on je opijate švercovao u zemlje EU, gje je i prao novac i tako zatvarao krug. 


Zatim bi uslijedio novi krug trgovine skupocjenim automobilima.


20.

Suštinski, Cvijetić je najveći dio novca od prodaje narkotika prao u zemljama EU, gdje ga je ubacivao u legalne tokove, tako da je istraga oko njega međunarodnog karaktera, dok su Nikolić i Dukić novac od prodaje svog dijela droge prali u BiH.


21.

Dio narkotika, Nikolić je prodavao Mičiću, a on bi, nakon što rasturi opijate preko mreže narkodilera, zarađene prljave pare ulagao u stambeno-poslovne objekte na teritoriji Istočnog Sarajeva. 


22.

Da podsjetim Dio Cvijetićeve grupe su i Muris Druškić, bivši visoki funkcioner OSA BiH i Robert Radonjić, funkcioner OSA BiH.

Mehmedagić

Druškić je bio Cvijetićeva veza sa Osmanom Megmedagićem Osmicom, direktorom OSA BiH, koji se nalazio na njegovom platnom spisku, jer mu je davao razne informacije potrebne da nesmetano radi prljave poslove, o čemu ću uskoro opširnije pisati. Osmica je imao i Skaj aplikaciju, kojom je komunicirao, između ostalih, i sa Cvijetićem.


Mektić

Na Cvijetićevom platnom spisku bio je i Dragan Mektić, nekadašnji Ministar bezbjednosti kojem je Cvijetić bio savjetnik. I Mektić je imao Skaj aplikaciju. (nastaviće se)