понедељак, 2. август 2021.

Upit Glavnom tužiocu OJT Banjaluka Zoranu Bulatoviću: Zbog čega zabijanje noža u oko, koji završi na centimetar od mozga i pri tom izazove teške povrede na mozgu napadnutog, tužioci OJT Banjaluka ne karakterišu kao pokušaj ubistva i potencijalne ubice puštaju da se brane sa slobode?


Piše: Slobodan Vasković


Zoranu Bulatoviću, Glavnom tužiocu OJT Banjaluka, uputio sam niz pitanja u vezi sa slučajem pokušaja ubistva Siniše Blagojevića kojem su napadači Anđelo i Aleksandar Miletić, Strahinja Arambašić i Dragan Gojić zabili Nož u oko, koji je završio centimetar od mozga.



Udarac nožem u oko Blagojevića pri tom je izazvao i druge teške povrede, nije okarakterisano kao pokušaj likvidacije, a neizvjesno, nakon izjave postupajućeg tužioca Vukašina Kondića, biti okvalifikovano i kao teške povrede.



Jedno od pitanja Bulatoviću glasi: Da li smatrate da tužioci OJT Banjaluka, puštajući na slobodu napadače sa nožem i osobe sklone sječi dijelova tijela lica koja im se, iz samo njima znanih razloga, ne dopadaju, šalju građanima poruku da svi trebaju biti naoružani kako bi se odbranili od huligana, uvijek i u svakoj prilici spremnih na likvidaciju na najsuroviji način?



Nadam se da će Glavni tužilac Bulatović precizno odgovoriti na svako od postavljenih pitanja kako bi građani Banjaluke znali na koji način treba da se ponašaju i djeluju u slučaju da budu napadnuti od Huligana ubilačkih namjera, od kojih su neki u niz navrata privođeni zbog dilanja droge (u narednim tekstovima opširnije), ali su i povratnici u pokušaju ubistva hladnim oružjem, poput Anđela Miletića.


Pitanja za Glavnog tužioca Zorana Bulatovića na koja će, nadam se, precizno odgovoriti do 04.08. o.g. kako bi se moglo zaključiti zbog čega tužioci OJT Banjaluka rade u interesu nasilnika, potencijalnih ubica, narkodilera, a ne njihovih žrtava koje bi, po zakonu, morali zastupati!

 

OJT Banjaluka

Zoran Bulatović, tužilac


Poštovani, 

dana 24.07.o.g. Anđelo i Aleksandar Miletić, Strahinja Arambašić i Dragan Gojić, na svadbi u naselju Motike, napali su i teško povrijedili Sinišu Blagojevića, tako što mu je jedan od napadača zabio nož u oko, a drugi su ga, nakon toga, nastavili šutirati nogama, šakama, u očitoj namjeri da ga liše života.


Nož zabijen u oko je probio oko i stigao na centimetar do mozga, što je izazvalo hematom na mozgu povrijeđenog Blagojevića, kao i izliv krvi u mozak. Ljekari su se danima borili za njegov živvot, pitanje je još uvijek da li su uspjeli u tome, a Blagojević je, po svemu sudeći, nažalost, izgubio oko.


Uprkos svemu, ovaj surovi, brutalni, ubilaćki napad tužilac OJT Banjaluka Vukašin Kondić nije okarakterisao kao pokušaj ubistva, niti je za napadače, koji su bili pod dejstvom narkotika, zatražio pritvor, već ih je pustio da se brane sa slobode i pri tom izjavio "da će ovo djelo NAJVJEROVATNIJE biti kvalifikovano kao teška tjelesna povreda",  iako je potpuno jasno da je navedeni slučaj evidentan pokušaj likvidacije Blagojevića, kojem su prije napada prijetili da će ga zaklati!





S obzirom na navedeno, molim Vas da mi odgovorite na sljedeća pitanja:

-Zbog čega zabijanje noža u oko, koji završi na centimetar od mozga i pri tom izazove povrede na mozgu, koje sam naveo, tužioci OJT Banjaluka ne tretiraju kao pokušaj ubistva?

-Kojim pravnim normama i članovima zakona tužioci OJT Banjaluka se rukovode kada ovakve napade svode na "NAJVJEROVATNIJE teške tjelesne povrede"?

-Kakav napad treba da bude i koliko žrtva treba da bude povrijeđena, da bi tužioci OJT Banjaluka djelo okvalifikovali kao pokušaj ubistva ?

-Kakav napad treba da bude i koliko žrtva treba da bude povrijeđena da bi tužiocii OJT Banjaluka djelo okvalifikovali kao Teške povrede?

-Da li je NEKO i KO vršio pritisak na OJT Banjaluka da se ovaj napad ne okarakteriše kao pokušaj ubistva, iako je i svakom laiku jasno da je riječ o pokušaju brutalne likvidacije, koja, pukom srećom, nije sprovedena u djelo?

-Zbog čega za napadače nije zatražen pritvor, posebno što je jedan od njih Anđelo Miletić već počinio slično djelo, kada je septembra 2017. godine, u kafeu "Intermezzo", na Laušu, Banjaluka, isjekao razbijenom flašom Duška Brkića, zvanog Gera?

-Zbog čega za napadače nije zatražen pritvor, posebno zbog osnovane sumnje da je i ovaj put Anđelo Miletić napao nožem Blagojevića i pokušao da ga ubije, zabijanjem noža u oko, što je žrtvi i najavljeno prije napada?

-Zbog čega za napadače nije određen pritvor, jer su prije ubilačkog ataka uzvikivali "Braćo, ajmo klati"?

-Da li smatrate da tužioci OJT Banjaluka, puštajući na slobodu napadače sa nožem i osobe sklone sječi dijelova tijela lica koja im se, iz samo njima znanih razloga, ne dopadaju, šalju građanima poruku da svi trebaju biti naoružani kako bi se odbranili od huligana, uvijek i u svakoj prilici spremnih na likvidaciju na najsuroviji način?

-Zbog čega su tužioci OJT Banjaluka, u pravilu, na strani ubica, ubica u pokušaju, izvršilaca teških nedjela, a ne na strani žrtava, o čemu bih Vam mogao navesti niz primjera, ali vjerujem da su Vam poznati, pa nema potrebe za tim?

-Ko će iti odgovoran ukoliko neko od navedenih lica koja su pokušala ubiti Blagojevića izvrši ubistvo ili pokušaj ubistva dok se brane sa slobode u ovom slučaju?


Molim Vas da mi, u skladu sa Zakonom o slobodi prisputa informacijama, na svako od navedenih pitanja koje sam Vam postavio date precizan odgovor kako bih detaljno obavijestio javnost o radu tužilaca OJT Banjaluka ne samo u ovom slučaju, koji je izazvao veliko uznemirenje javnosti, jer su potencijalne ubice puštene da se brane sa slobode, što je akt koji, izvan svake razumne sumnje, ugrožava svakog građanina Banjaluke, već i u drugim slučajevima?


Molim Vas da mi odgovore dostavite najkasnije do srijede, 04.08. o.g., kako bih javnost mogao detaljno obavijestiti o stavovima OJT Banjaluka po pitanju pokušaja surove likvidacije Blagojevića, te zašto za OJT zabijanja noža u oko, koje je izazvalo teške povrede i oslijepilo napadnutog, nije okvalifikovano kao pokušaj likvidacije, a nije izvjesno ni da će biti okvalifikovano kao "teške povrede", jer iz izjave tužioca Kondića (u prilogu) se može zaključiti da je uništenje oka i vida udarcem nožem možda i lakša tjelesna povreda. 


Ukoliko mi precizno ne odgovorite i pokušate zataškati istinu o ovom slučaju i zaštiti tužioca Kondića koji je pustio potencijalne ubice na slobodu biću prisiljen da protiv Vas, kao i Kondića, podnesem disciplinsku pritužbu UDT VSTS, jer svojim postupcima štitite potencijalne ubice, a ne građane koji su pukom srećom izbjegli smrt prilikom ubilačkih napada i, takođe, dovodite druge građane u opasnost da se nađu na udaru zvjerskih napada potencijalnih ubica, koje su na slobodi, zaslugom OJT Banjaluka!


Slobodan Vasković, bloger