понедељак, 16. август 2021.

Stanivukovićeve šarene pilule za lilule: Piralen Popović i dalje na čelu “Vodovoda”; Kresojević i Jelenko Lolić u šumi namještenih tendera; Zadnji voz za Čelinac koji je Crvena Sekta pretvorila u pustinju


Piše: Slobodan Vasković


1.

Zoran Popović, direktor “Vodovoda” Banjaluka, član “Hora Igorovih Dječaka”, kriminalac u načelu i detalju, još uvijek nije smijenjen sa rukovodeće pozicije, iako je to najavljeno još prije mjesec dana. I, uprkos činjenici, da u Gradskoj upravi postoje svi dokazi o teškim kriminalnim radnjama koje je počinio.


Popović je odbornik Crvene Sekte u Skupštini Grada. 


2.

Protiv njega nije podnesena nijedna krivična prijava bez obzira na to što je u “Vodovodu” napravio štetu od nekoliko desetina miliona maraka za nepune četiri godine koliko je na čelu te firme.


Piralen Popović

3.

Ustoličio ga je njegov intimus Igor Radojičić, bivši gradonačelnik, u novembru 2017. godine. Uslov za imenovanje koji je Popović ispunio bila je teška, beskrupiulozna, pljačka drvnih sortimenata u ŠG “Banjaluka”, odnosno Šumskoj ispostavi Čelinac, na čijem čelu je prethodno bio.

4.

Popović je, već sam ranije dokazao, Piroman koji je zapalio najkvalitetnije dijelove šume na planini Uzlomac, kako bi mogao naložiti “golu sječu” tog dijela i opljačkati višemilionski iznos, zajedno sa svojim zaštitnikom Radojičićem i ostalim  saučesnicima.


Detaljno sam to pojasnio u tekstu “Radojičićev i Stanivukovićev štićenik kriminalac Popović prešao je put od Piromana do direktora ‘Vodovoda’ i nelegalno zaradio desetine miliona KM”.


5.

Podsjetiću, takođe, da sam već objavio kako je Popović, samo jednim štetnim ugovorom sa Zavodom za izgradnju grada Banjaluka (ZIBL), od kojeg je “Vodovod” kupio cca 1.000 m2 prostora, u prilično staroj zgradi, oštetio firmu za 4,5 miliona KM.


ZIBL

Dodatno je oštetio Grad Banjaluku za cca 1,5 miliona KM, koje moraju isplatiti Darku Tadiću, prema pravosnažnoj presudi Višeg  privrednog suda u Banjaluci.


Taj sud donio je pravosnažnu presudu u korist Tadića, a protiv ZIBL-a, 15.06.2020. godine (Broj: 57 0 Ps 123897 19 Pž), jer se Tadić, koji je akcionar Zavoda, nije složio sa prodajom cca 1.000 m2 "Vodovodu".

6.

Samo na ovom kriminalnom projektu, Popović je načinio štetu od šest miliona KM, ali sve to nije ponukalo novog gradonačelnika Stanivukovića da smijeni Popovića, iako kontroliše većinu u Nadzornom odboru “Vodovoda” preko svog šefa kabineta Vladimira Grujića.


Grad Banjaluka vlasnik je 65,2 % “Vodovoda”, a Grujić je predstavnik Grada u Nadzornom odboru te firme, tako da sam može smijeniti Popovića. 


Međutim, to se ne dešava, iako je Stanivuković najavio smjenu Popovića još prije mjesec dana.


7.

Kako stvari stoje, bila je to još još jedna gradonačelnikova loša manipulacija u nizu; Olako izbačena iz njegovog asortimana “Šarene pilule za lilule”, kao suzavac ipaljena građanima koji su vjerovali u njegova obećanja o promjenama od kojih dosad nije ostvareno baš ništa. NULA.


Popović, jedan od vodećih kriminalaca Crvene Sekte na području Banjaluke i dalje je u direktorskoj fotelji. Ta činjenica je nesporna i najbolji dokaz rečenog.


8.

Popovića štiti Jelenko Lolić, Stanivukovićev prijatelj i tajkun, koji iz sjene vuče konce i upravlja brojnim gradskim nadležnostima. Lolić je novi šef kraka gradske građevinske mafije koju je gradonačelnik inaugurisao u gradskoj upravi.


Jeelenko Lolić

Lolić, takođe, zajedno sa Bojanom Kresojevićem, savjetnikom gradonačelnika za ekonomska pitanja, kontroliše sve tendere.


9.

Kresojević i Lolić već su se zajedno oprobali u prevarama preko TV Keno, o čemu sam pisao u tekstu - “Keno TV” i “Lutrija RS” prevarili Kostu Čivčića koji je dobio 30.000 KM; Umjesto da mu isplate dobitak nudili mu “da se nagode” - prvo mu ponudili 1.000 KM, potom 5.000 KM, a kada je odbio uslijedile su prijetnje i falsifikovanje naloga!


Kresojević je, kao savjetnik gradonačelnika za ekonomska pitanja, Lolićevoj firmi, “Perfect clean”, bez objavljivanja ikakvog tendera, krajem marta ove godine, dao posao vrijedan 119.732,96 KM. 


10.

Kresojević je, kao Stanivukovićev savjetnik, već počinio niz krivičnih djela tokom dodjele poslova, primarno Sektaškim tajkunima, da je sazreo, (zaista brzo), za zatvora, a o njegovom kriminalnom “ručnom radu” uskoro ću iznijeti brojne detalje.


Kresojević i Stanivuković

11.

Važno je naglasiti da je Kresojević veoma blizak Crvenoj Sekti i bilo je  iznenađenje njegovo imenovanje u Stanivukovićev kabinet, ali samo za neupućene u njegove ranije poslove sa Jelenkom Lolićem.


12.

Vratimo se Popoviću koji je, najblaže rečeno, zločinac, što iza sebe ostavlja pustoš.


Piroman i Piralen Popović

Popović koji je prije imenovanja na čelo ŠG Banjaluka bio upravnik Šumske Ispostave Čelinac, ostavio je iza sebe nepokriven manjak od 84. 396 metara kubnih drvnih sortimenata koji su “isparili”.


Taj manjak je, po prosječnoj cijeni kubika, vrijednosti cca deset miliona KM.


U tu štetu nisu ubrojane ekološke i dugoročne posledice (ugrožen prirast šuma sa prirodnom obnovom, izvori vode…), jer pretjerana sječa šuma ugrožava kompletan eko sistem (biogeocenoza).

Požar na planini "Uzlomac" koji je izazvao
Popović sa kriminalnim saradnicima

13.
Biće interesantno vidjeti koliki će manjak Popović ostaviti u “Vodovodu”, a prema svim raspoloživim podacima on je višestruko veći od onog iz ŠI Čelinac.


Gubitak na vodovodnoj mreži u prošloj godini u Banjaluci iznosio je 40 posto, a kod Popovića ne postoji nijedan jedini, u skladu sa zakonom, sproveden tender.


14.

Još interesantnije će biti gradonačelnikovo objašnjenje zbog čega Popovića i dalje drži na direktorskoj fotelji, kada njegovu smjenu ne može spriječiti suprotstavljena mu skupštinska većina koju predvodi Crvena Sekta.



Mogao bi se pokušati “vaditi” na duge godišnje odmore, učesnike “Zadruge”?!!! Ne treba to čuditi, jer je na djelu formiranje nove "Zadruge" koja će u Gradskoj upravi da nastavi tamo gdje je DSekta stala, zajedno sa sektašima.


15.

Da nastavim o Popoviću, Piromanu, Gubaru i Piralenu banjalučkog “Vodovoda”.


Šteta koju je Gubar Popović počinio u Čelincu mnogo je veća od navedenih deset miliona, jer je to dio koji nije uspio da pokrije ni na koji način; Gdje je tek dio koji je uspio da sakrije brojnim malverzacijama o kojima sam već pisao.


16.

Kakvu štetočinu štiti Stanivuković svjedoči i uništenje dijela šume pod nazivom "Borik" u Čelnicu, na prostoru od 50 dunuma.



Popović je iskoristio činjenicu da je mali dio stabala u "Boriku" počeo da se suši, pa je svih 50 dunuma borove šume ekstraklase porušio golom sječom.


I na ovom “projektu” Popović je zgrnuo milione, a kakav je to bolesni zlikovac svjedoči podatak da je, po njegovom nalogu, šumar Radovan Vučić zvani Vučko danima zalivao stabla raznim hemikalijama, kako bi se počela sušiti.


Naravno, nakon sječe urađeno je deklasiranje stabala, a milionsku razliku su u svoje džepove strpali Popović i njegovi zaštitnici. 


placevi umjesto "pluća Čelinca"

17.

Međutim, to je tek početak pljačke, jer se na tih 50 dunuma sada pripremaju placevi za prodaju, o čemu svjedoče i fotografije. 


priprema placeva 

Placeve priprema firma Zeljić komerc d.o.o. Čelinac, u vlasništvu Klana Zeljić, koji posjeduju betonaru, što uništava naselje u kojem je smještena, ilegalnu autopraonu (vlasništvo Jove Zeljića Tukca), a jedan od Zeljića, Miloš je direktor “Vodovoda” Čelinac.


18.

Vodovod Čelinac je u gubitku (na godišnjem nivou) 400.000 KM, ali je važno da Zeljići ne plaćaju vodu ni za betonaru niti za druge firme koje imaju.


Uz to, Zeljići, odreda pripadnici Crvene Sekte i njeni finansijeri iz kriminalnih poslova sa budžetima, uništili su svjesno korito rijeke Vrbanje, neke od najljepših dijelova ove rječice, vadeći nezakonito šljunak.


19.
Svi oni su u uskoj vezi sa Popovićem, a produkt su jednog od njegovih ključnih zaštitnika u Čelincu Momčila Zeljkovića Mrvice, bivšeg načelnika te opštine (do novembra 2020.), koji je, nakon uništenja "Borika, promijenio Regulacioni plan kako bi pokrio zločin koji je učinjen i omogućio novu pljačku sa prodajom placeva za izgradnju stambeno-poslovnih objekata.


Placeve će dobiti listom Sektaške firme i tako zaraditi milione, od kojih dio ide za Sektu.


Već je dogovoreno da se ti placevi,, po vema niskim cijenama, prodaju Sektaškim kriminalnim firmama(iz Čelinca: “Zeljić komerc”, “BIG PROM”, “Madra”, “DALCIN”, “INKOPROM” i “GRADITELJ-PROM”.


Gradiće se stambeno poslovni kompleksi.

20.

Zeljković je učinio sve da zataška Popovićeve kriminalne radnje; I sam je kriminalac Crvene Sekte koji je Čelincem upravljao petnaest godina i opštinu, bjesomučnom pljačkom i uništenjem kompletnog privrednog potencijala, doveo u red nerazvijenih.


Zeljkovićev “Put uspjeha” je, u stvari, put beskrupulozne pljačke koji primjenjuju svi funkcioneri  Crvene Sekte - jedini cilj je prigrabiti sebi što više lične koristi, ne hajući za teške posljedice po stanovništvo i gazeći beskrupulozno svakog onog ko se pokuša suprotstaviti.


21.

Zeljković je u Čelinac stigao iz sela Tovladić, opština Kotor Varoš, u raspalom golfu, istim takvim cipelama, i pantalonama punim zakrpa. 


Prvo odijelo mu je kupio Mišo Kuzmanović (kum “Crvenog Kombija” i pripadnik njegovih “Crvenih beretki”), koji ga  i postavlja za načelnika Čelinca.


Zeljković mu vraća dug za kupljeno odijelo, tako što od Kuzmanovića otkupljuje, za potrebe kulturnog i medija centra, nadograđen prostor (sprat i potkrovlje).


Za tih 150 m2, koji se nalaze iza zgrade opštine i bili su tada fazi grubih radova, Zeljković isplaćuje Kuzmanoviću nevjerovatnih 900 hiljada KM. 


22.

Kuzmanović je danas vlasnik hotela “Meriot”, brojnih ekskluzivnih vila i poslovnih prostora u Banjaluci, značajnog broja velikih placeva na ekskluzivnim lokacijama, na kojima gradi zgrade.


23.

Zeljković nije došao do enormnog bogatstva kao Kuzmanović, ali je, kriminalnim radnjama, stekao bogatstvo čija je vrijednost procijenjena na sedam do osam miliona KM.


U to spadaju kuća u Čelincu, stanovi u Banjaluci, apartmani u Budvi, stan u Beču, firme iza kojih stoji lično… 

Između ostalog i suprugu je postavio na direktorsku pozociju: Fond zdravstva, poslovnica Čelinac, kao diplomiranog ekonomistu!!!


Kvaka je tome što je gospođa “diplomirala” za svega 24 časa, a od škole ima završen kurs za šnajdera.

kočijaš Gligorić, Glavni futrman Dodik i ŽC

24.

Zeljkovićevu pljačkašku praksu nastavio je i sadasnji načelnik - kočijaš Vlado Gligorić, poznat po nadimku Kilavi! 


25.

Čelinac je pretvoren u Sektino crijevo kroz koje je oprano desetine miliona KM, opljačkana i uništena kompletna privreda, koja je bila veoma uspješna, a opština pretvorena u deponiju Crvene Sekte. 


Zbog svega, preko pedeset posto mladih je napustilo taj gradić u blizini Banjaluke, a odlazak je i dalje galopirajući. Čelinac je pred potpunim uništenjem, kao i brojne druge opštine kojima vlada beskrupulozna, antinarodna, anticivilizacijska Sekta i njeni profiteri, zaduženi za pljačku do nivoa spržene zemlje. (nastaviće se)