недеља, 15. август 2021.

Dosje: Najveća Pljačka u istoriji Republike Srpske; Zvornik je Crna Rupa Evrope; “Alumina” je uništena; NarkoKarteli na milimetar od preuzimanja kompletne vlasti u cijelom entitetu


piše: Slobodan Vasković


1.

Udruženi zločinački poduhvat, koji traje osam godina, skoro je priveden kraju monstruoznom kriminalnom presudom Okružnog suda u Bijeljini, donesenom 14.07.2021. godine, da se firmi “Pavgord”, na osnovu nepostojećih potraživanja FG “Birač” prema mafijaškoj banci Vladimira Romanova, isplati cca 250 miliona KM.


2.

Da podsjetim, Gordan Pavlović Goci, vlasnik kriminalne firme “Pavgord” otkupio je duplo golo, (odnosno nepostojeći dug FG “BiraČ” od 122 miliona KM), od mafijaške UKIO banke Vladimira Romanova za navodnih 12 miliona KM.


3.

Nakon toga krenuo je osmogodišnji lov na “Aluminu”, jedini preostali zdravi dio FG “Birač”.


4.

Moram podsjetiti da su Okružnom sudu u Bijeljini pripomogle Domaće sudije Ustavnog suda BiH koje su, nakon što im je Zvornički NarkoKlan isplatio 3,5 miliona KM, 23.06.2021. godine usvojio apelaciju UKIO banke i donio odluku u njenu korist,a protiv “Alumine”.



5.

Iz datuma kada su donešene presude potpuno je jasno da se radi o sinhronizovanoj akciji teško korumpiranih sudija - Domaćih sudija Ustavnog suda BiH i predsjednika Okružnog suda Bijeljina Zorana Džide. 


6.

Naravno, može se postaviti potanje da li je zaista moguće da je riječ o korumpiranim sudijama u dva suda, među kojima je i Ustavni sud BiH?


7.

Najbolji odgovor na to pitanje je odluka Domaćih sudija Ustavnog suda BiH, donesena 21.04.2021. godine, kojom se onemogućava Sudu BiH da zatvori Bojana Raonića, NarkoBosa,  presuđenog na pet godina zatvora zbog krađe identiteta i prodaje falsifikovanih dokumenata najpoznatijim NarkoDilerima iz regiona, među kojima je nedavno uhapšeni Škaljarac Miloš Božović. Božovića su čuvali visoki pripadnici MUP RS Mladen Milovanović&co, uz znanje Siniše Kostreševića, direktora Policije.



Raonić usko sarađuje za Zvorničkim NarkoKartelom, na čijem čelu su Zoran Prokleti Lihvar Stevanović, Siniša Mijatović i Dejan Ilić Tigar, koji je, ujedno, i šef Kavačkog klana u Republici Srpskoj. 



Dio tog Klana je Raonić, kojem su sudije Ustavnog suda BiH poklonile slobodu.






8.

Da li može biti slučajnosti u tome da su sve navedene odluke donesene u roku tri mjeseca:

-21.04.2021.: Domaće sudije Ustavnog suda podarile slobodu Narko Bosu Bojanu Raoniću, koji je iz Zvornika;

-23.06.2021.: Domaće sudije Ustavnog suda BiH presudile u korist dokazano mafijaške UKIO banke, a protiv “Alumine” iz Zvornika

-17.07. 2021.: Okružni sud Bijeljina presudio u korist kriminalne firme “Pavgord”, a protiv “Alumine” i to da firma iz Zvornika isplati 250 m iliona KM na osnovu nepostojećeg duga prema UKIO banci.


9.

Dug je zvanično Nepostojeći, jer je UKIO banka 2017. godine zvanično saopštila da ne potražuje ništa od FG “Birač” i zato što  nikada ni marka od novca, koji je oteo Romanov, nije stigla u RS. Uz to su drugi sudovi RS presudili da taj dug ne postoji. O tome postoje zvanični dokumenti, koje su Domaće sudije Ustavnog suda BiH, kao i njihov saučesnik - kriminalna gnjida Zoran Džida, predsjednik Okružnog suda Bijeljina, jednostavno ignorisali.


10.

Međutim, mafija je u RS, ali i u BiH, jača od entiteta i države i sve je podređeno zločinačkim strukturama!



Drugi ključni dokaz korumpiranosti sudija jeste činjenica da je Kartel Vladimira Romanova, nekadašnjeg vlasnika FG “Birač”, preko UKIO banke oprao 4,6 milijardi KM, o čemu istragu trenutno vode najveće evropske policijske agencije. 

11.

Treba naglasiti i da je stepen pravnog nasilja učinjen nad “Aluminom” jednak razmjerama kriminalnih aktivnosti Zvorničkog Narko Kartela, čiji je jedan od Kumova Prokleti Lihvar Zoran Stevanović. 


Predsjednik Okružnog suda u Bijeljini, sudijazločinac Zoran Džida, teško alkoholisana gnjida bez presedana, obavezao je "Aluminu" da na ime nepostojećeg, fiktivnog i prevarnog duga plati NarkoKlanu i njegovoj firmi “Pavgord” cca 250 miliona KM!!! 



Ova odluka je konačna! Kraj za “Aluminu”. Najmanje 10 hiljada radnih mjesta je danas ugroženo. 


Monstruoznu odluku o blokadi računa, koju je prije tri nedelje donio Okružni sud u Bijeljini je potpisala sudija Sedika Bajić. 


Ona nije važna, nije relevantna. Sudija izvjestilac u ovom predmetu je bio notorni kriminalac sudija Zoran Džida. On je sam donio ovu odluku i natjerao sudinicu Bajić da je potpiše, uz obećanje da će joj pomoći da je prebace u sud u Tuzlu. Sedika Bajić je saučesnik, tu nema dileme. 


12.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da je poslije dugogodišnjeg ukazivanja na Džidin kriminal u predmetima koji se tiču “Alumine” i njegovog kancerogenog uticaja na ovu fabriku, ponovo Džida, sudija gnjida, bude izvjestilac u predmetu?! 


Gdje je tu Visoki sudski i tužilački savjet; Šta radi disciplinski tužilac, a naročito šta je do sada radio Glavni tužilac u Bijeljini, posebno zašto ništa godinama nije učinilo Posebno odjeljenje Miodraga Bajića, koje posjeduje svu relevantnu dokumentaciju o zločinima u FG “Birač” i “Alumini”, ali je ne koriste, već su je zametnuli u nekom podrumu!? 



Kako je moguće da Džida, sudija kriminalac, sudi ponovo u predmetima gdje je ranije pravio nepočinstva? I još se ponovo kandiduje i traži reizbor na mjestu predsjednika Okružnog suda u Bijeljini?!


Nema sumnje da je Džida sam sebi dodijelio predmet, sam odredio Vijeće i natjerao neku Bajićevu, koja želi prekomandu u Tuzlu, da uništi “Aluminu”. 


13.

O ovome bi, kako VSTS, tako i Tužilaštvo BiH, morali da pokrenu najhitnije istrage, ali ne samo o ovom, nego i o mnogim drugim radnjama koji je ovaj pravosudni monstrum učinio, a o čemu sam pisao ranije. 



14.

Ovim zločinačkim presudama Domaćih sudija Ustavnog suda BiH i Okružnog suda Bijeljina zatvorena je, potpuno oprana, pljačka od preko milijardu maraka koju je Kartel Vladimira Romanova izvršio do kraja 2012. godine, dok je gazdovao sa FG “Birač”.


15.

Istovremeno, sa tim pranjem pljačkaša, završena je i druga faza beskrupulozne otimačine koja se sastoji u uništenju firme “Alumina”, koja nema 250 miliona KM da isplati ni za šta Zvorničkom NarkoKartelu i nije nerealno da zbog toga pređe u njihove ruke i postane Fabrika droge, jer Zoran Prokleti Lihvar Stevanović želi da preuzme Fabriku, a preko nje je, prema riječima stručnjaka, moguće oprati i do 100 miliona evra prljavog novca godišnje.



16.

Da podsjetim, ukratko, na genezu najveće pljačke u istoriji Bosne i Hercegovine: 


Krajem 2012. godine, Vladimir Romanov je cijelu zvorničku fabriku, u jednom danu, nezakonito založio u korist ovog duga UKIO banci, ignorišući sva zakonska ograničenja u BiH/Republici Srpskoj. 


Kada je UKIO banka otišla u stečaj, u 2013. godini su inicirali postupke u Republici Srpskoj sa namjerom da naplate ovo nezakonito potraživanje i zaloge. Međutim, domaći sudovi su u pogledu ovog zahtjeva odbili UKIO banku. 



Nakon toga UKIO  banka, 2014. godine, dio svog potraživanja od oko 122 miliona KM, prodaje za 12 miliona KM fočanskom gangsteru Gordanu Gociju Pavloviću i Zoranu Prokletom Lihvaru Stevanoviću.

 

Iako je prodala svoje potraživanje, UKIO banka je nastavila da vodi spor protiv FG “Birač” i to na pun iznos potraživanja od 155 miliona KM!!!


Paralelno sa tim, Stevanović i Pavlović su preko zvorničke krpasudije Jelene Todorović blokirali račune “Alumine” na pomenuti  iznos potraživanja. 


Nadrealno ali istinito: Sa jedne strane UKIO banka atakuje na “Birač”, a, sa druge strane, Pavlović na “Aluminu”, oba “subjekta” za isto nepostojeće potraživanje. 


Zvuči nevjerovatno, ali je istinito.




U međuvremenu, prilikom rasprodaje posljednjih fragmenata imovine, UKIO banka je preko 40 miliona KM preostalog navodnog potraživanja prodala jednoj slovenačkoj kompaniji za 30 hiljada evra, koja ga je kupila po nalogu “Alumine”; Na taj način je dokazano kako je riječ o fiktivnom i bezvrijednom potraživanju, budući da su troškovi savjetnika UKIO banke na toj prodaji bili veći od 30 hiljada evra!!! Odnosno, od količine novca za koju je prodan fiktivni dug.


Precizno rečeno: UKIO banka je do 2017. godine prodala sva svoja sporna potraživanja, te potvrdila da nema bilo koji materijalni interes prema FG “Birač” ili bilo kojoj zvorničkoj firmi, o čemu postoje validni dokumenti! 


Imajući u vidu ovu činjenicu, postavlja se pitanje - kako sada UKIO banka vodi dalje sporove protiv Birača?


17.

Iako potpuno nelogično i apsurdno, domaće sudije Ustavnog suda BiH donose odluku da, mada  je UKIO banka ostala bez jednog evra potraživanja prema FG “Birač”, istoj toj banci pokušaju dodijeliti svih 155 miliona KM!!! Uz to, Okružni sud Bijeljina im dosuđuje taj novac plus kamate, što je ravno 250 miliona KM.


18.
Tako se, nakon osam dugih godina,
vođenja sporova FG “Birač”/“Alumine” sa mafijaškom UKIO bankom i Zvorničkim NarkoKartelom/firmom “Pavgord” vraćamo u 2013. godinu kada se slična situacija desila sa FG “Birač”.


19.

Bio je to tada kraj Prvog dijela Pljačke Vijeka, a 17.07.2021. godine završen je njen drugi dio.



20.

Bitno je naglasiti da Zoran Prokleti Lihvar Stevanović nikada nije osudio pljačke Litvanaca u FG “Birač”, koje su se odvijale u Zvorniku na čijem čelu je bio (i još je), iz prostog razloga što je učestvovao u njima.


Zbog toga je vrlo gromko branio poziciju kriminalne firme “Pavgord” protiv “Alumine”, jer on, zajedno sa Pavlovićem, stoji iza pokušaja uništenja i otimačine te firme.


Iz oba slučaja jasno je da je Mafijaš Stevanović protiv firme iz Zvornika, Grada koji vodi i koji je pretvorio u Medelin!



21.

Istorija nas ničemu nije naučila, posebno ne narod koji je, uprkos tome što je opljačkan do gole kože od NarkoKartela, koji mu truje djecu, na prošlim izborima ponovo podržao ponovo Kumove tog NarkoKartela, čiji je Plan bio jasan - U godini pred izbore da konačno riješe pitanje otimačine “Alumine”, najkriminalnijim sredstvima, nakon čega će, po padu režima i dolasku nove vlasti, oni mirno nastaviti pljačkaju tu firmu i peru novac od narkotika preko nje.


22.

Režim Milorada Dodika ćuti kao zaliven, jer je do grla u svemu ovome.  


23.

Naredni dani su, bez sumnje, presudni za narod u istočnom dijelu Republike Srpske. 


24.

Danas nije pitanje samo da li će "Alumina" biti blokirana ili neće, ili će Stevanovićev NarkoKartel da taktizira i umrtvljuje situaciju, što im u ovom momentu najviše odgovara. 


Ovdje je najvažnija činjenica da je “Alumina” satjerana u ćošak, i postala potpuno zavisna od kriminalnog kartela, a što znači sigurnu brzu propast fabrike!



25.

Alumina je krajem prošle nedjelje, ranije od uobičajenog, zbog Džidine zločinačke odluke, isplatila plate za 1.600 radnika kako bi se spriječilo da novac za plate otme NarkoBanda.


Radnici su barem dobili ovu posljednju platu. Tuga i jad!!!


26.

Narko kartel je poklopio i/ili preplašio gotovo sve lokalne stranke: Svi ćute, jer se boje odmazde. Njihov strah nikom normalnom nije razumljiv, jer su ugrožene i njihove porodice, familije, komšije, sugrađani…



27.

Otud je gest narodnog poslanika Nebojše Vukanovića, koji je obećao da će povesti proteste u Zvorniku ukolikom dođe do blokade računa firme, time i veći i značajniji u odbrani Zvornika i Naroda, jer nije u cijeloj ovoj zločinačkoj priči samo “Alumina” važna. 


28.

U nedjeljama koje slijede odlučivaće se o tome da li će NarkoKarteli, sa kojima sarađuje Zvornički NarkoGang, potpuno oteti državu, jer otimanjem “Alumine”, jedine preostale vrijedne firme u Republici Srpskoj, ništa ih više ne može zaustaviti. (nastaviće se)