четвртак, 26. август 2021.

Podnio sam Tužilaštvu BiH i SIPA Krivičnu prijavu protiv Zorana Stevanovića, Gordana Pavlovića, te sudija Zorana Džide, Sedike Bajić, Elbise Muharemović Karić i Jelene Todorović, zbog udruživanja u Organizovanu Zločinačku Grupu sa ciljem da omoguće firmi “Pavgord” nezakonito sticanje 245 miliona KM na osnovu NEPOSTOJEĆIH POTRAŽIVANJA tako što bi taj novac naplatili od zvorničke firme “Alumina”

Piše: Slobodan Vasković


Podnio sam, 26.08.2021. godine, Tužilaštvu BiH i SIPA Krivičnu prijavu protiv Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, vlasnika firme “Pavgord” Gordana Pavlovića, Zorana Džide, predsjednika Okružnog suda Bijeljina i sudija tog suda Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić, kao i protiv sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović, zbog udruživanja u Organizovanu zločinačku grupu sa ciljem da omoguće firmi “Pavgord” nezakonito sticanje 245 miliona KM na osnovu NEPOSTOJEĆIH POTRAŽIVANJA tako što bi taj novac naplatili od zvorničke firme “Alumina”!

“Osim što su se osumnjičeni ’’udružili’’ u namjeri protivpravnog oduzimanja imovine Birača i Alumine, evidentno proističe da je Zoran Stevanović, organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal, koju grupu osim njega lično, čine i Gordan Pavlović, kao vlasnik Pavgorda, te osumnjičene sudije Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, posredstvom kojih je omogućeno Pavgordu, kojim upravlja osumnjičeni Gordan Pavlović, da dobije rješenja od 14.07.2021. godine kojim mu je pravosnažno dosuđeno 245.261.082,00 KM, a koji iznos može naplatiti od Birača, odnosno Alumine.

Navedeno krivično djelo je izvršeno sa direktnim umišljajem, jer su svi osumnjičeni, svjesni posljedica svoga djela, htjeli izvršenje svih krivičnih djela pomenutih u ovoj prijavi, u namjeri protivpravnog oduzimanja imovine Birača i Alumine, sve u korist preduzeća Pavgord doo Foča”, naveo sam, između ostalog, u Krivičnoj prijavi koju sam podnio.

Zoran Džida

Još sam zatražio da “se osumnjičeni Zoran Džida, Sedika Bajić, Elbisa Muharemović Karić i Jelena Todorović, suspenduju sa dužnosti sudija Okružnog suda u Bijeljini, odnosno Osnovnog suda u Zvorniku, i to do pravosnažnog okončanja ovog postupka, sve iz razloga jer bi svojim daljim aktivnostima sproveli u djelo namjeru Zorana Stevanovića i Gordana Pavlovića da preuzmu cjelokupnu imovinu Birača i Alumine, čime bi šteta po cjelokupnu društveno-političku zajednicu Bosne i Hercegovine bila nemjerljiva.

U cilju sprečavanja daljih štetnih posljedica po Birač i Aluminu, predlažem tužilaštvu da ishodi mjeru bezbjednosti kojom se oduzimaju cjekokupni predmeti-spisi Osnovnog suda u Zvorniku broj 83 0 Ip 029383 16 Ip i 83 0 Ip 036490 18 Ip, sve u cilju provođenja istrage, i kako je već navedeno, sprječavanja spovedbe u djelo svih nezakonitosti koje su osumnjičeni počinili, koje oduzimanje će trajati do pravosnažnog okončanja ovog krivičnog postupka”.

Gordan Pavlović i Zoran Stevanović

Uz Krivičnu prijavu priložio sam i materijalne dokaze.


Sve to proslijedio sam i Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS kao pritužbu protiv navedenih sudija, čvrsto vjerujući da će SIPA, Tužilaštvo BiH i UDT VSTS uraditi časno svoj posao i nakon sprovedene istrage pohapsiti navedena lica, podnijeti protiv njih Optužnicu Sudu BiH, koji bi ih trebao presuditi na dugogodišnju robiju.

Naravno, očekujem da UDT VSTS ekspreesno suspenduje navedene sudije i udalji ih iz pravosudnih institucija kako bi se zaustavilo njihovo zločinačko djelovanje. 

1. TUŽILAŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE

Ulica: Kraljice Jelene 88, Sarajevo


2. DRŽAVNA AGENCIJA ZA ISTRAGE I ZAŠTITU

Ulica: Nikole Tesle 59, Istočno Sarajevo


Postupajući shodno Zakonu o krivičnom postupku pred sudom Bosne i Hercegovine, ja, Slobodan Vasković, u svojstvu građanina, koji je došao do brojnih saznanja o nezakonitim odlukama Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, kao i više učinjenih nezakonitosti u vezi sa namjerom protivpravnog oduzimanja imovine stečajnog dužnika ''BIRAČ'' a.d. Zvornik u stečaju, te pravnog lica ''ALUMINA'' d.o.o., Zvornik, podnosim sljedeću:

KRIVIČNU PRIJAVU

Protiv:

1. ZORANA STEVANOVIĆA, gradonačelnika Grada Zvornika, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo ‘’Trgovina uticajem’’ iz člana 321. KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom ''Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ BIH i krivičnim djelom ''Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BIH, 

2. GORDANA PAVLOVIĆA, osnivača i direktora društva ''PAVGORD'' d.o.o. Foča, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom 'Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ BIH i krivičnim djelom '' Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BIH,  

3. ZORANA DŽIDE, predsjednika Okružnog suda u Bijeljini, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije'' iz člana 346 KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS, ''Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ BIH i ''Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BIH,  

4. SEDIKE BAJIĆ, sudije Okružnog suda u Bijeljini, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije'' iz člana 346 KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS, ''Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ BIH i ''Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BIH,  

5. ELBISE MUHAREMOVIĆ KARIĆ, sudije Okružnog suda u Bijeljini, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije'' iz člana 346 KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS, ''Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ-a, '' Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ-a, 

6. JELENE TODOROVIĆ, sudije Osnovnog suda u Zvorniku, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije'' iz člana 346 KZ RS, u sticaju sa krivičnim djelom ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS, ''Udruživanje radi vršenja krivičnih djela'' iz člana 249. KZ BIH, '' Organizovani kriminal'' iz člana 250. KZ BIH, i to tako što su svojim radnjama, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prema 1. i 2. Osumnjičenom, organizovali kriminalnu grupu koja za cilj ima preuzimanje imovine Birača i Alumine, sve na osnovu nezakonitih odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini u kojima 3., 4. 5. i 6. Osumnjičeni obavljaju dužnost sudija, čime su omogućili stvaranje štete Biraču i Alumini u iznosu od 245.261.082,00 KM, kao i zakonitim povjeriocima Birača i Alumine koji neće biti u prilici namiriti svoja potraživanja, omogućavajući svojim radnjama i ispunjenje uslova za otvaranje stečaja nad Aluminom, sa prijedlogom Tužilaštvu da otvori istragu, provede postupak u skladu sa zakonom, a počinioce krivičnih djela kazni u skladu sa zakonom.


Ujedno, predlažem da se osumnjičeni Zoran Džida, Sedika Bajić, Elbisa Muharemović Karić i Jelena Todorović, suspenduju sa dužnosti sudija Okružnog suda u Bijeljini, odnosno Osnovnog suda u Zvorniku, i to do pravosnažnog okončanja ovog postupka, sve iz razloga jer bi svojim daljim aktivnostima sproveli u djelo namjeru Zorana Stevanovića i Gordana Pavlovića da preuzmu cjelokupnu imovinu Birača i Alumine, čime bi šteta po cjelokupnu društveno-političku zajednicu Bosne i Hercegovine bila nemjerljiva.


U cilju sprečavanja daljih štetnih posljedica po Birač i Aluminu, predlažem tužilaštvu da ishodi mjeru bezbjednosti kojom se oduzimaju cjekokupni predmeti-spisi Osnovnog suda u Zvorniku broj 83 0 Ip 029383 16 Ip i 83 0 Ip 036490 18 Ip, sve u cilju provođenja istrage, i kako je već navedeno, sprječavanja spovedbe u djelo svih nezakonitosti koje su osumnjičeni počinili, koje oduzimanje će trajati do pravosnažnog okončanja ovog krivičnog postupka.


OBRAZLOŽENJE

  1. Krivično djelo ''Povreda zakona od strane sudije ili javnog tužioca'' iz člana 346 KZ RS

Navedenom odredbom određeno je doslovno:

(1) Sudija ili javni tužilac koji u vršenju svoje službene dužnosti u namjeri da pribavi sebi ili drugom korist ili da drugom nanese štetu, donese nezakonitu odluku ili na drugi način prekrši zakon, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Istom kaznom kazniće se i sudija Ustavnog suda Republike Srpske koji u postupku pred Ustavnim sudom Republike Srpske izvrši djelo iz stava 1. ovog člana.

(3) Ako je djelom iz st. 1. ili 2. ovog člana pribavljena korist ili nanesena šteta u iznosu koji prelazi 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora u trajanju od jedne do osam godina, a ako taj iznos prelazi 50.000 KM, kazniće se kaznom zatvora u trajanju od dvije do dvanaest godina.


Radnja izvršenja krivičnog djela Povreda zakona od strane sudije sastoji se u tome što je osumnjičena Jelena Todorović, kao postupajući sudija Osnovnog suda u Zvorniku, u izvršnom postupku broj 83 0 Ip 036490 18 Ip, postupajući po prijedlogu za izvršenje Pavgord doo Foča, dozvolila izvršenje protiv Birača, radi naplate novčanog potraživanja, koje izvršenje se ima provesti na imovini Birača, iako je isti u pravnom statusu stečaja još 2013. godine. 


Time je postupajući u svojstvu sudije, u vršenju službene dužnosti, u namjeri pribavljanja imovinske koristi Pavgordu, donijela odluku koja je protivna članu 62. Stav 1. Zakona o stečajnom postupku Republike Srpske, koji predviđa sljedeće:

(1) Nakon otvaranja stečajnog postupka stečajni povjerioci ne mogu protiv stečajnog dužnika tražiti prinudno izvršenje niti tražiti osiguranje na dijelovima imovine koja ulazi u stečajnu masu. 

(2) Postupci iz stava 1. ovog člana koji su u toku u vrijeme otvaranja stečajnog postupka prekidaju se.

Kao i članu 34 Zakona o stečajnom postupku koji predviđa sljedeće:

Stečajni postupak obuhvata cjelokupnu imovinu koja pripada stečajnom dužniku u vrijeme otvaranja stečajnog postupka, kao i imovinu koju stečajni dužnik stekne za vrijeme stečajnog postupka (stečajna masa), ukoliko drugim pravnim propisima nije predviđeno drugačije. Stečajna masa služi namirenju troškova stečajnog postupka, povjerilaca koji u vrijeme otvaranja stečajnog postupka imaju osnovan imovinski zahtjev prema stečajnom dužniku (stečajni povjerioci), kao i povjerilaca koji u to ku otvorenog stečajnog postupka stek nu pravo potraživanja prema masi (povjerioci mase).


Dakle, zabranjeno je vođenje izvršenja protiv firme u stečaju!!!!

Shodno tome, umjesto da je podneseni prijedlog za izvršenje Pavgorda odbacila, imenovana je nezakonito usvojila isti i donijela rješenje o izvršenju, sa očiglednom namjerom da Pavgordu omogući naplatu potraživanja.


Birač je povodom nezakonito donesenog rješenja o izvršenju izjavio prigovor, ali je osumnjičena Jelena Todorović isti odbila, te je dalje, da apsurd bude još veći, u stavu II Rješenja o odbijanju prigovora broj 83 0 Ip 036490 18 Ip od 19.04.2019. godine, odredila doslovno:

''Obvezuje se izvršenik FG ''Birač AD Zvornik u stečaju, da tražiocu izvršenja ''Pavgord'' DOO Foča, isplati na ime glavnog duga iznos od 122.630.541,00 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, počev od dana 16.05.2013. godine, kao dana dospjelosti pa do konačne isplate''


Treba li posebno isticati da i laici znaju da u izvršnim postupcima ne važi načelo slobodnog sudijskog uvjerenja, već načelo formalnog legaliteta, prema kojem se izvršni postupci provode na bazi podnesenih izvršnih isprava koje su neupitne (što ovdje nije slučaj), tako da nema nikakve primjene načela slobodnog sudijskog uvjerenja, a pogotovo ''suđenja'' i dosuđivanja bilo kakvih iznosa Pavgordu, kako je to sudija Jelena Todorović nedopušteno učinila u pomenutom rješenju o odbijanju prigovora.


Koristeći se pravom na izjavljivanje žalbe, Birač je istu i izjavio Okružnom sudu u Bijeljini. 


Međutim, protivno članu 62. stav 1. Zakona o stečajnom postupku, u vezi sa članom 21. stav 3. Zakona o izvršnom postupku, sudije Okružnog suda u Bijeljini, Zoran Džida (ujedno i predsjednik tog suda), Sedika Bajić, kao predsjedavajuća vijeća, te sudija Elbisa Muharemović Karić, kao član, donijele su Rješenje broj 83 0 Ip 036490 19 Pž od 14.07.2021. godine kojim se žalba Birača odbija i potvrđuje Rješenje o odbijanju prigovora koje je ranije donijela sudija Jelena Todorović dana 19.04.2019. godine. 


Dakle, navedeni su u svojstvu sudija, u vršenju službene dužnosti, u namjeri pribavljanja imovinske koristi Pavgordu, dana 14.07.2021. godine donijeli odluku koja je direktno protivna članu 62. stav 1. Zakona o stečajnom postupku Republike Srpske.


Time su navedena lica, kao saučesnici, dosudili Pavgordu, čiji je vlasnik osumnjičeni Gordan Pavlović, nepostojeće potraživanje koje sa kamatama sada iznosi oko 245 miliona KM, te na osnovu kojeg je i rješenje o izvršenju, te rješenje o odbijanju prigovora, pravosnažno i kojim se Pavgordu omogućava da se namiri iz bilo koje imovine Birača, iako je u stečaju nad Biračem, njegovom pravnom predniku – Ukio banci, pravosnažno osporeno isto to potraživanje!!! 


Vjerujem da ne treba ni podsjećati ovo tužilaštvo da u izvršnim postupcima nema mogućnosti izjavljivanja vanrednih pravnih lijekova, te da je iz navedenog očigledno da osumnjičeni Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, svjesno ''zaobilaze'' stečajni sud – Okružni privredni sud u Bjeljini i pravila Zakona o stečajnom postupku koja su jedino bila primjenjiva u datom slučaju.


Ovakvim postupanjem i ''skrivanjem'' iza načela slobodnog sudijskog uvjerenja, imenovane sudije su zaboravili da u izvršnim postupcima to načelo ne važi, jer se u izvršnim postupcima primenjuje načelo stroge forme, te dalje, da se shodno članu 21. stav 3. Zakona o izvršnom postupku, primjenju stroge odredbe Zakona o stečajnom postupku, koje u osnovi zabranjuju bilo kakvo izvršenje protiv stečajnih dužnika. 

------

Dalje, radnja izvršenja krivičnog djela Povreda zakona od strane sudije sastoji se i u tome što je osumnjičena Jelena Todorović, kao postupajući sudija Osnovnog suda u Zvorniku, u izvršnom postupku broj 83 0 Ip 029383 16 Ip, postupajući po prijedlogu za izvršenje Pavgord doo Foča, dozvolila izvršenje protiv Alumine, radi naplate novčanog potraživanja, koje izvršenje se ima provesti na imovini Alumine, iako se na osnovu potvrda registracije zaloga nikada ni u teoriji nije moglo voditi izvršenje na nekretninama, udjelima i novčanim sredstvima


Kao i u slučaju Birača, sudija Jelena Todorović je zaboravila da Okvirni zakon o zalozi definiše samo i isključivo mogućnost zalaganja pokretnih stvari, koje bi teoretski i mogle biti predmet izvršenja, ali ono što nikada, a ni sada nije moguće, to je da se na osnovu potvrda registracije zaloga na pokretnim stvarima, koje je potvrde ispunila u Registru zaloga BiH Ukio banka, vodi i provodi izvršenje na nekretninama bez ugovora o hipoteci, na udjelima bez ugovora o zalaganju udjela i registracije u nadležnom registarskom sudu, novčanim sredstvima, te na svemu onome što nikada nije bilo ni hipotetički moguće.


Međutim, scenario po kojem je osumnjičena Jelena Todorović postupala, sličan je, ako ne i istovjetan, onome po kojem je postupala u vezi izvršenja protiv Birača, navodeći da Pavgord u posjedu ima ’’potvrde registracije zaloga’’, što u osnovi i nije sporno, već je sporno pravo Pavgorda da se namiri na osnovu tih i takvih potvrda iz vrijednosti nekretnina, novčanih sredstva i udjela Alumine, što svjesno zaboravlja uvidjeti, morajući kao dugogodišnji sudija znati da se, npr., na osnovu  ugovora o hipoteci na nekretninama, ne može voditi izvršenje na penziji, već upravo na založenim nekretninama, a koji primjer je praktično najbolji za konkretno nezakonito postupanje osumnjičene Jelene Todorović.


Postupajući po prigovoru Alumine protiv rješenja o izvršenju Osnovnog suda u Zvorniku broj 83 0 Ip 029383 15 Ip od 13.04.2017. godine, imenovana je na istovjetan način kao i u slučaju Birača odbila taj prigovor, pa je u svom rješenju o odbijanju prigovora, broj 83 0 Ip 029383 15 Ip od 24.04.2018. godine, odredila u II stavu:

''Obvezuje se izvršenik ''Alumina'' D.O.O. Zvornik da tražiocu izvršenja ''Pavgord'' DOO Foča, isplati na ime glavnog duga iznos od 122.630.541,00 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, počev od dana 30.07.2013. godine, kao dana dospjelosti pa do konačne isplate''.


O kakvom se obimu nezakonitosti radi vidi se već iz navedenog, jer povodom navedenog prigovora, nije vođen parnični, već izvršni postupak, te nadalje, s obzirom da se u odluci po prigovoru na rješenje o izvršenju ne donosi odluka o bilo kakvom obavezivanju ili neobavezivanju, već o osnovanosti ili neosnovanosti prigovora izvršenika. Niti jedna odredba Zakona o izvršnom postupku ne prepoznaje ni kao mogućnost ovakvo postupanje izvršnog suda!


Na istovjetan način kao i u slučaju Birača, istog dana, tj. 14.07.2021. godine, vijeće Okružnog suda u Bijeljini u sastavu osumnjičenih sudija Zorana Džide, Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić, je svojim rješenjem broj 83 0 Ip 029383 18 Pž 2 odbilo žalbu Alumine izjavljenu protiv Rješenja Osnovnog suda u Zvorniku broj 83 0 Ip 029383 15 Ip od 24.04.2018. godine koje je ranije donijela osumnjičena Jelena Todorović.


Ono što je flagrantan primjer kršenja zakona od strane navedenih sudija, jeste sama činjenica da je Okružni sud u Bijeljini, po sudijama Zoranu Džidi, Sediki Bajić i Elbisi Muharemović Karić, istog dana, tj. 14.07.2021. godine, istovremeno omogućio preduzeću Pavgord doo Foča da se namiri iz imovine Birač ad u stečaju u iznosu od preko 245.000.000 KM, te iz imovine Alumine u iznosu od preko 245.000.000 KM!!!


Time su Pavgordu uručene dvije pravosnažne sudske odluke protiv kojih nije dopušten bilo redovni, bilo vanredni pravni lijek, što osumnjičeni Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić zasigurno znaju i prihvataju sve posljedice takvih nezakonitih odluka, usljed čega su postupali sa direktnim umišljajem, svjesni da donošenjem tih rješenja nanose štetu Biraču i Alumini u iznosima od po najmanje 245.000.000 KM!


Iz navedenog činjeničnog opisa proističe da su ispunjeni svi elementi bića navedenog krivičnog djela, te da je nužno provesti detaljnu i svestranu istragu svih iznesenih okolnosti.


  1. Krivično djelo ''Neizvršenje sudske odluke'' iz člana 341 KZ RS

Navedenim članom predviđeno je sljedeće:

(1) Službeno ili odgovorno lice koje svjesno ne postupi po pravnosnažnoj sudskoj odluci, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i službeno lice ili odgovorno lice koje odbije da izvrši odluku Ustavnog suda Republike Srpske koju je dužno da izvrši.

(3) Ako su usljed djela iz st. 1. i 2. ovog člana nastale teže povrede prava drugoga ili značajna materijalna šteta, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.

Pod tačkom 1. ove prijave ukazano je tužilaštvu na osnove sumnje protiv osumnjičenih Jelene Todorović, Zorana Džide, Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić o počinjenom krivičnom djelu iz člana 346. KZ-a RS, a koje okolnosti su u direktnoj vezi i sa krivičnim djelom iz člana 341. KZ-a RS.


Naime, osumnjičena Jelena Todorović, a potom i osumnjičeni Gordan Pavlović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, nisu uzeli u obzir: 

  • pravosnažno Rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini broj 59 0 Ps 029031 18 Mo od 02.12.2019. godine, prema kojim se zabranjuje preduzeću Pavgord doo, čiji je vlasnik osumnjičeni Gordan Pavlović, kao i bilo kojoj drugoj instituciji ili organu da sprovede izvršenje na udjelima Birača u društvu Alumina doo. Dakle, ovim rješenjem je zabranjeno vođenje izvršenja putem potvrde registracije zaloga broj A-20121210-41, povodom koje potvrde registracije Pavgord vodi predmetno izvršenje protiv Birača.
  • pravosnažno rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini broj 59 0 Ps 034263 19 Mo 2 od 07.10.2020. godine, kojim je određena sudska mjera obezbjeđenja kojom se odlaže postupak izvršenja koji se vodi kod Osnovnog suda u Zvorniku u predmetu broj 83 0 Ip 036490 18 Ip po prijedlogu za izvršenje podnesenom od strane Pavgorda protiv Birača, a istovremeno Pavgordu zabranjuje da preduzima bilo koju radnju u cilju naplate svih iznosa radi čije naplate se vodi to izvršenje, te da sve radnje koje je preduzeo u cilju naplate obustavi.


Dakle, već iz navedenog, očigledno je da su postupajaći sudija Osnovnog suda u Zvorniku, Jelena Todorović, a potom i sudije Okružnog suda u Bijeljini, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, izbjegli izvršiti pravosnažno rješenja Okružnog privrednog suda u Bijeljini broj 59 0 Ps 029031 18 Mo od 02.12.2019. godine i 59 0 Ps 034263 19 Mo 2 od 07.10.2020. godine, nastavljajući izvršni postupak protiv Birača, te donoseći rješenje od 14.07.2021. godine kojim se po prijedlogu Pavgorda, opravosnažuje rješenje sudije Jelene Todorović kojim se omogućava Pavgordu da se namiri iz vrijednosti imovine Birača u iznosu od preko 245.000.000 KM (glavni dug sa kamatama i troškovima). 


Dalje, sve navedeno ukazuje i da je osumnjičeni Gordan Pavlović, svjestan posljedica svoga djela, postupajući sa direktnim umišljajem, htio i preduzeo aktivne radnje usmjerene u cilju izbjegavanja izvršenja pravosnažnih odluka Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

Iz navedenog činjeničnog opisa proističe da su ispunjeni svi elementi bića navedenog krivičnog djela, te da je nužno provesti detaljnu i svestranu istragu svih iznesenih okolnosti.


  1. Krivično djelo ''Trgovina uticajem'' iz člana 321 KZ RS

Ova odredba KZ RS predviđa sljedeće

(1) Ko zahtijeva ili primi nagradu ili neku drugu korist za sebe ili drugog, neposredno ili preko trećeg lica, da korištenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja, posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina.

(2) Ko drugom neposredno ili preko trećeg lica ponudi ili da nagradu ili neku drugu korist da, korištenjem svog službenog ili društvenog položaja ili stvarnog ili pretpostavljenog uticaja, posreduje da se izvrši ili ne izvrši neka službena radnja, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

(3) Ko koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, kazniće se kaznom zatvora od jedne do osam godina.

(4) Ko drugom neposredno ili preko trećeg lica obeća, ponudi ili da nagradu ili neku drugu korist da, koristeći svoj službeni ili društveni položaj ili stvarni ili pretpostavljeni uticaj, posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti ili da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(5) Ako je za posredovanje iz stava 3. ovog člana zahtijevana ili primljena nagrada ili neka korist, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od dvije do dvanaest godina.

(6) Strano službeno ili odgovorno lice koje učini djelo iz st. 1. do 4. ovog člana kazniće se za to djelo.

(7) Nagrada ili imovinska korist stečena izvršenjem djela iz ovog člana oduzeće se.


U vezi sa elementima bića ovog krivičnog djela, te radnjama osumnjičenog Zorana Stevanovića, ukazujem na sljedeće.


Naime, u javnosti je već opšte-poznata informacija da su prvoosumnjičeni Zoran Stevanović i drugoosumnjičeni Gordan Pavlović, zajedno putovali u Litvaniju tokom 2014. godine kada su od Ukio banke iz Litvanije ''kupili'' potraživanje u iznosu od oko 122 miliona KM za iznos od oko 6,4 miliona EUR, kojom su prilikom potpisali ugovor o kupoprodaji potraživanja i ugovor o prenosu kolaterala. 


Ove informacije dobijaju svoj puni smisao ako se postavi logično pitanje: Kakav bi motiv odlaska osumnjičenog Zorana Stevanovića zajedno sa osumnjičenim Gordanom Pavlovićem mogao biti, ukoliko nije da se predmetna ideja o otkupu fiktivnih potraživanja Ukio banke iz Litvanije sprovede u djelo, te kakav bi njegov motiv mogao biti osim direktne finansijske koristi koju bi od takve transakcije imao?


Društvo na koje je kupljeno navedeno potraživanje je upravo Pavgord, čiji je jedini vlasnik i zakonski zastupnik Gordan Pavlović.


U javnosti je osumnjičeni Zoran Stevanović prepoznat (što je iz njegovih izjava u javnosti učinjeno i očiglednim - vidjeti izjavu za radio ''Osvit''), kao lice koje je bilo idejni tvorac predmetne transakcije za koju je poslužio Pavgord, te nadalje kao lice koje je odlično upoznato sa svim postupcima koji se tiču naplate tog potraživanja od Birača i Alumine, što imenovanom ne bi bilo moguće da nije zapravo uključen u sve korake koji su u vezi sa pravnim i drugim postupcima koji su potom inicirani pred Osnovnim sudom u Zvorniku, a koji su nastavljeni pred drugim sudskim instancama.


Zbog čega bi uostalom gradonačelnik Grada Zvornika trebao da listom poznaje najmanje finese i sve okolnosti svih postupaka koje vodi Gordan Pavlović posredstvom svoje firme Pavgord doo protiv Birača i Alumine?


Dakle, Zoran Stevanović i Gordan Pavlović zajedno, imaju očigledan interes da se Pavgordu dodijeli iznos od 245.261.082,00 KM, kako izvršenjem na imovini Birača, tako i izvršenjem na imovini Alumine, što im je sudija Osnovnog suda u Zvorniku Jelena Todorović, kao izvršni sudija, uz pomoć sudija Okružnog suda u Bijeljini Zorana Džide, ujedno i predsjednika tog suda, te Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, kao sudija tog suda, omogućila skandaloznim sudskim odlukama protiv kojih više nije dopušten bilo kakav redovni ili vanredni pravni lijek.


Ako se ima u vidu da osumnjičeni Zoran Stevanović obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zvornika, tada sve naprijed navedeno dobija svoj puni smisao, jer koristeći svoj uticaj, kako politički, tako i društveni (po mom viđenju negativni), vrši posredovanje u cijeloj ovoj ’’transakciji’’, i to tako što putem osumnjičene Jelene Todorović, a potom i sudija Zorana Džide, Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić, otklanja sve prepreke u cilju dobijanja izvršnih naslova pred Osnovnim sudom u Zvorniku koji omogućuju Gordanu Pavloviću da posredstvom svog Pavgorda naplati 245.261.082,00 KM od Alumine i Birača.


Iz navedenog činjeničnog opisa proističe da su ispunjeni svi elementi bića navedenog krivičnog djela, te da je nužno provesti detaljnu i svestranu istragu svih iznesenih okolnosti.


  1. Krivično djelo '' Udruživanje radi činjenja krivičnih djela'' iz člana 249 KZ BIH

(1) Ko organizuje grupu ljudi ili na drugi način udružuje tri ili više lica u cilju počinjenja krivičnih djela propisanih zakonom Bosne i Hercegovine ako za takvo organizovanje ili udruživanje radi učinjenja pojedinog krivičnog djela nije propisana teža kazna, kazniće se kaznom zatvora od jedne do deset godina.

(2) Ko postane pripadnik grupe ljudi ili udruženja iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

(3) Pripadnik grupe ljudi koji otkrije grupu ili pripadnik udruženja koji otkrije udruženje prije nego što je u njihovom sastavu ili za njih učinio krivično djelo, može se osloboditi od kazne.

(4) Organizator koji otkrivanjem grupe ljudi ili udruženja ili na drugi način spreči učinjenje krivičnog djela iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine, a može se i osloboditi od kazne.


Iz prethodnih tačaka ove prijave evidentno proističe da su svi navedeni osumnjičeni dio organizovane grupe ljudi koju čini najmanje 6 lica, gdje je kao organizator prepoznat Zoran Stevanović, a saučesnici Gordan Pavlović, Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić.


Sve navedeno ukazuje da su osumnjičeni počinili više teških krivičnih djela, a u najmanjem osumnjičeni Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić krivična djela koja su pobliže navedena u izreci ove prijave, u namjeri ''predaje'' Alumine i Birača preduzeću Pavgord, kojim upravlja osumnjičeni Gordan Pavlović.


Ovo ’’udruživanje’’ je očigledno do sada imalo konkretne ’’pozitivne’’ efekte po osumnjičenog Gordana Pavlovića i Zorana Stevanovića, a svakako i ostalim osumnjičenim, jer je Pavgordu, uprkos svih mjera zabrane, obilaznim putem, tj. mimo nadležnog Okružnog privrednog suda u Bijeljini, posredstvom sudije Osnovnog suda u Zvorniku Jelene Todorović, odnosno sudija Okružnog suda u Bijeljini, Zorana Džide, Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić, sve po zamisli i ideji Zorana Stevanovića, dosuđeno 245.261.082,00 KM!!!


Iz navedenog činjeničnog opisa proističe da su ispunjeni svi elementi bića navedenog krivičnog djela, te da je nužno provesti detaljnu i svestranu istragu svih iznesenih okolnosti.


  1. Krivično djelo '' Organizovani kriminal'' iz člana 250 KZ BIH

(1) Ko učini krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine kao pripadnik grupe za organizovani kriminal, ako za pojedino krivično djelo nije propisana teža kazna, kazniće se kaznom zatvora najmanje tri godine.

(2) Ko kao pripadnik grupe za organizovani kriminal učini krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, ako za pojedino krivično djelo nije propisana teža kazna, kazniće se kaznom zatvora najmanje pet godina.

(3) Ko organizuje ili bilo kako rukovodi grupom za organizovani kriminal koja zajedničkim djelovanjem učini ili pokuša krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, kazniće se kaznom zatvora najmanje deset godina ili dugotrajnim zatvorom.

(4) Ko postane pripadnik grupe za organizovani kriminal koja zajedničkim djelovanjem učini ili pokuša krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, ako za pojedino krivično djelo nije propisana teža kazna, kazniće se kaznom zatvora najmanje jednu godinu.

(5) Pripadnik grupe za organizovani kriminal iz st. 1. do 4. ovog člana koji otkrije tu grupu, može se osloboditi od kazne.


Osim što su se osumnjičeni ’’udružili’’ u namjeri protivpravnog oduzimanja imovine Birača i Alumine, evidentno proističe da je Zoran Stevanović, organizovao i rukovodio grupom za organizovani kriminal, koju grupu osim njega lično, čine i Gordan Pavlović, kao vlasnik Pavgorda, te osumnjičene sudije Jelena Todorović, Zoran Džida, Sedika Bajić i Elbisa Muharemović Karić, posredstvom kojih je omogućeno Pavgordu, kojim upravlja osumnjičeni Gordan Pavlović, da dobije rješenja od 14.07.2021. godine kojim mu je pravosnažno dosuđeno 245.261.082,00 KM, a koji iznos može naplatiti od Birača, odnosno Alumine.


Navedeno krivično djelo je izvršeno sa direktnim umišljajem, jer su svi osumnjičeni, svjesni posljedica svoga djela, htjeli izvršenje svih krivičnih djela pomenutih u ovoj prijavi, u namjeri protivpravnog oduzimanja imovine Birača i Alumine, sve u korist preduzeća Pavgord doo Foča.


6. Zaključak i prijedlog postupanja

U analima pravne struke ostaće upamćeno da su domaći sudovi vodili izvršenje protiv pravnog lica u stečaju i to u korist Pavgorda koji nije stečajni povjerilac. Takođe, ostaće upamćeno da je sud putem potvrda registracije zaloga (koje se mogu ticati samo pokretnih stvari), dozvolio izvršenje na nekretninama Birača i Alumine, novčanim sredstvima Alumine po računima, udjelima u firmama, i to od strane ''sudija'' Jelene Todorović, Zorana Džide, Elbise Muharemović Karić i Sedike Bajić, čime je omogućeno Pavgordu da naplati 245.261.082,00 KM , što je svojevrsni skandal za bilo koje društvo koje pledira biti dio savremene privrede.

Iz svega navedenog ujedno proističe da je kredibilitet pravosuđa potpuno urušen usljed mjera i radnji preduzetih od strane osumnjičenih Jelene Todorović, Zorana Džide, Sedike Bajić i Elbise Muharemović Karić, koje su postupale samo i isključivo kao instrument u rukama Zorana Stevanovića i Gordana Pavlovića, a u cilju nezakonitog otimanja više od 245.261.082,00 KM od Birača i Alumine, odnosno zakonitih povjerilaca Birača i Alumine.

U prilog osnovanosti iznesenih tvrdnji, u prilogu ću dostaviti i dokaze koje sam uspio pribaviti.


26.08.2021. godine PODNOSILAC PRIJAVE


_____________________

SLOBODAN VASKOVIĆ