петак, 6. август 2021.

Optužnica protiv Nasilnika Šikuljaka, Volfa, Novića i Mušanovića, pripadnika MUP RS, zbog prebijanja Batinića, državljanina Švedske, 20.06.2019. (VIDEO +foto)

Šikuljak (ispred Hrama, u civilu) komanduje akcijom prebijanja


Piše: Slobodan Vasković


Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo je optužnicu protiv komandira Policijske stanice Centar Vladana Šikuljaka, njegovog pomoćnika Miše Volfa, te policajaca Dejana Novića i Enisa Mušanovića, koji su 20.06.2019. godine nezakonito uhapsili, a prethodno prebili Brunu Batinića, državljanina Švedske.


Tada sam objavio video snimak tog prebijanja, kao i fotografije policajaca koji su najviše maltretirali Batinića.


Cijelom akcijom komandovao je Šikuljak, koji je bio u civilu, a ne u uniformi.Da podsjetim, 20.06.2019. godine, tada šezdesetšestogodišnji Bruno Batinić stigao je iz Švedske na odmor u Banjaluku i sa suprugom Snježanom izašao u šetnju. U parkiću izmedju hrama Hrista Spasitelja i Palate republike stao je da porazgovara sa aktivistom grupe „Pravda za Davida“ Ozrenom Perduvom.


To je bio dovoljan razlog policiji, koja je danima držala centar Banjaluke pod opsadom, da priđe Batinićima i legitimiše ih. 


Bruno je odbio da kaže svoje ime i prezime, tražeći od policajaca obrazloženje zbog čega od njega traže da pokaže lične dokumente.


Šestorica policajaca opkolili su Brunu i Snježanu, Bruno oborili na beton i stavili mu lisice na ruke, a potom strpali u maricu. 


Ljudi, koji su se nalazili okolo, negodovali su. 


„Šta to radite, pustite čovjeka, šta je čovjek uradio. Sram vas bilo“, govorili su policajacima, koji nisu pokazali ni zrno samilosti. Neki su cinično doviknuli: „To Srbadijo“.


Bruno Batinić je, dan nakon napada, otputovao je iz Banjaluke u Švedsku, čiji je državljanin, nakon što je 20.06.2019. potpuno nezakonito uhapšen u parku između Palate republike i hrama Hrista Spasitelja.

Na Batinića. koji je tada imao 66 godina, nasrnulo je šest pripadnika Hunte, oborili su ga na zemlju i stavili lisice. Potom je odveden u njihovo sjedište, gdje njegovom advokatu nije dozvoljeno da prisustvuje saslušanju.


Batinić je, oko ponoći (20/21.2019.) prebačen u Hitnu pomoć,  a potom u UBKC Banjaluka, gdje je pregledan, a na vrat mu je stavljena "kragna".


Bruno Batinić

Njegova supruga Snježana je tada kazala da su odlučili da se hitno vrate u Švedsku, kako bi Bruno otišao na ljekarski pregled i uradio sve nalaze.

Iako su mu u UBKC Banjaluka napisali da je sve u redu sa njegovim zdravljem, Snježana Batinić tvrdila je da Bruno ne može da upravlja rukama i da ima problema sa raremnom.

Hunta je tada saopštila da je Batinić "odbio da postupi po zakonitom naređenju policije, a prilikom lišenja slobode pružao je aktivan otpor, pri čemu je jedan policijski službenik zadobio povrede".

Zaista je sramotno bilo opravdanje Hunte Dragana Lukača zbog nasrtaja šest policajaca na vremešnog Brunu i njegovo satiranje ni zbog čega. Jedini razlog bio je što je Lukač stavio grupu "Pravda za Davida", samovoljno, izvan zakona i iživljavao se na njima, ali i svim onim koji ih podržavaju.

Švedski list "Ekspres" objavio je 21.06.2019. veliki tekst o brutalnom napadu Hunte na Brunu Batinića, državljanina te zemlje.

Sada fotografije Nasilnika u uniformama.

Mišo Volf

Dejan Nović je bio najbrutalniji; On je, nezakonito, pokušao da legitimiše Batinića, a kada ga je ovaj pitao za razlog, nije dobio nikakav odgovor, iako ga je, po zakonu, morao dati. 

Dejan Nović (desno)

Umjesto odgovora zbog čega traži legitimicaiju, Nović je nasrnuo na Batinića i bacio ga na tlo, a zatim su mu se u “savladavanju” šezdesetšestogodišnjaka pridružili i ostali; Ukupno njih šest.

Važno je istaći da je u tim trenucima u porti hrama bio i Vladan Šikuljak komandir PS Centar.

Vidi se na fotografiji (u trenerci). Posmatrao je događaj, ali nije uopšte reagovao, iako su policajci, nezakonito maltretirali Batinića. Šikuljak je, izvan svake razumne sumnje, komandovao akcijom prebijanja i hapšenja vremešnog Batinića.

Šikuljak (obilježen crvenom elipsom)

Šikuljak je odranije poznat kao policajac koji je pronašao lažnog svjedoka Slađanu Marić, što je iznijela niz neistina o Ubistvu Davida Dragičevića.

Šikuljak je u vrijeme ubistva Davida, (koji je otet 18.03., mučen i ubijen,  a njegovo tijelo nađeno 24.03.), bio komandir zloglasne Jedinice za intervencije.Međutim, u isto vrijeme kada je nađeno Davidovo tijelo, Šikuljak je prekomandovan u PS Lazarevo (nekadašnji Budžak), da bi potom bio unaprijeđen u komandira PS Centar.

Njegovo prisustvo u porti hrama nije uopšte slučajno i nije uopšte isključeno da je Hunta to veče planirala fizički napad na nekog od građana koji nisu odustajali od dolaska u centar Grada, uprkos višemjesečnom maltretiranju i progonu, kako bi prekinula ta druženja.

Važno je naglasiti da je Hunta svojim saopštenjem, 21.06.2019. o.g., pokušala da obmane javnost navodeći da je Bruno Batinić iz Mrkonjić Grada, iako je riječ o čovjeku koji ima državljanstvo Švedske i veoma dugo živi u toj zemlji.Pokušaj obmane i prevare javnosti nije ništa neuobičajeno kada je u pitanju Hunta Dragana Lukača - Opštepoznato je da su pokušali zataškati ubistvo Davida Dragičevića, proglašavajući ga zadesom, kako bi zaštitili ubice, među kojima su i pojedini pripadnici policije.

Ni danas, vrh Hunte ni dalje ne dozvoljava da taj slučaj bude riješen, iako se znaju i naručioci ubistva Davida Dragičevića, kao i izvršioci egzekucije.