четвртак, 12. август 2021.

DOKUMENTI/ Depeša i prilozi kojima je vrh MUP RS izdao nalog da se postupa po “Inckovom zakonu”: Depešom sve organizacione jedinice MUP RS dobile nalog da postupaju u skladu sa odredbama Zakona o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine


Piše: Slobodan Vasković


Objavio sam 10.08. ove godine da je vrh MUP-a RS izdao nalog da se postupa po “Inckovom zakonu” o zabrani negiranja genocida, ratnih zločina i veličanja osoba presuđenih za ratne zločine.


Sada objavljujem Depešu i priloge koji su poslani svim organizacionim jedinicama MUP RS.


"U prilogu akta dostavljamo Vam kopiju odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ii kopiju zakona o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su objavljeni u Službenom glasniku BiH broj: 46/21 od 27.07.2021. godine", navedeno je u Depeši.Ranije sam naveo da je Srđan Obradović, načelnik Uprave za pravne i kadrovske poslove MUP RS, 09.08., svim organizacionim jedinicama MUP RS poslao Depešu, kojom se obavještavaju da je zakon stupio na snagu, što, praktično, znači da moraju primjenjivati izmjenjene odredbe iz Krivičnog zakona BiH, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.


U Depeši se, kako sam i ranije naveo, striktno ne navodi da se postupa po nametnutom zakonu, ali to je nebitno, jer čim je zakon dostavljen, policija je obavezna da postupa po njemu.


Svjedoči to i podatak da su uz Depešu, svim organizacionim jedinicama MUP RS, dostavljene i dvije strane Službenog glasnika BiH u kojem su objavljene izmjene Krivičnog zakona koji je nametnuo Incko. 


Takva depeša/naredba bila je i logična, jer MUP RS ne može da postupa mimo Krivičnog zakona. Način njenog slanja i onog što je napisano u njoj je rutinski, uobičajen kada god stupe na snagu zakoni ili izmjene zakona, po kojima djeluje policija.Mogu na kraju ponoviti već ranije rečeno: Ova depeša novi je dokaz beskonačne laživosti Milorada Dodika, koji je tvrdio da Inckova odluka neće biti sprovođena na teritoriji Republike Srpske i koji je išao tako daleko da je čak isticao da će se MUP RS suprotstaviti fizički pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), ako bi oni krenuli u hapšenje lica koja negiraju genocid.


Nakon slanja ove Depeše, najasnije od svega je da je cijela lažna predstava o “odbrani srpstva”, koja traje gotovo mjesec dana u režiji Milorada Dodika, samo još jedan u nizu njegovih surovih udara na Srbe. 


Antisrbin Dodik je, nema dileme, odlučan da Srbe uništi kao Naciju u BiH i, ako ne bude zaustavljen na sledećim izborima, to će mu, izvan svake razumne sumnje, poći za rukom.