субота, 28. август 2021.

Darko Tomaš pokušava da spasi posrnulog prnjavorskog tajkuna Radojicu Ratkovca: Tomaš je morao da iskešira Ratkovcu 100.000 KM, a taj novac je Ratkovac iskoristio za podmićivanje pravosudne stečajne mafije

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora

Piše: Slobodan Vasković

 

1.

Crvena Sekta je u proteklih petnaest godina ekonomski opustošila Republiku Srpsku. Sektaši nisu birali ni vrijeme, ni mjesto, ni način pri pljački javnih resursa. Da budem iskren, takvo ponašanje od Milorada Dodika i njemu podređenih Sektaša se i moglo očekivati.


2. 

Ipak, niko normalan nije mogao očekivati da će pripadnici Crvene Sekte uništavati i preduzeća čiji su oni vlasnici. Jedan od takvih „bisera“ je Radojica Ratkovac, Crveni Tajkun iz Prnjavora. Ratkovac je do skora, dok nije bankrotirao, bio jedan od glavnih finansijera Darka Tomaša, načelnika opštine Prnjavor.

Radojica Ratkovac

3. 

Bolje upućeni tvrde da je Ratkovac dobrim dijelom i bankrotirao zahvaljujući upravo Tomašu, jer mu je Tomaš u nekoliko proteklih izbornih kampanja izvukao značajne svote novca. Ispostavilo se da je Tomaš samo dio tog novca potrošio na izborne kampanje, dok je ostatak zadržao za sebe.

 

4.

Potrebe mladog Tomaša su nezasite. Po Prnjavoru kolaju brojne anegdote o stanovima koje je Tomaš kupovao za svoje „prijateljice“. Jedna od anegdota je da ako ste žensko, a želite da postanete vlasnica stana, onda ne treba da idete u banku po kredit, nego kod načelnika Tomaša. Ovdje treba reći da je postalo pravilo da nakon što Tomaš „prijateljici“ kupi stan, ona izbriše njegov broj iz telefona.


Prnjavor

5. 

Vratimo se Ratkovcu. Njemu je uspjelo da u proteklih godinu dana odvede u stečaj četiri preduzeća u kojima je bio jedini ili većinski vlasnik. 

Radi se o nekada uspješnim preduzećima: „Ratar“ a.d. Prnjavor, „Ribnjak“ a.d. Prnjavor, „Gipsara Volari“ a.d. Šipovo i Preduzeće za ribarstvo „Saničani“ Prijedor. Time je Ratkovac zaslužio titulu „najvećeg monstruma“ među svim Crvenim Tajkunima.


6.
Ratkovac je u posljednje vrijeme postao vrlo opasan za Tomaša. To nije ni čudno, jer je Ratkovac „zagazio“ u lični bankrot, a u takvoj situaciji čak i miševi poput njega znaju postati opasni po one sa kojima su sarađivali. 


Ratkovac je početkom ove godine, u više navrata, tražio novac od Tomaša. U tim prilikama on je prijetio Tomašu da će u slučaju da ne dobije novac objelodaniti materijale koji kompromituju obojicu.

7. 

Tomaš se očigledno boji Ratkovca, zbog čega mu je u februaru ove godine dao na ruke 100.000 KM. Ratkovac je kasnije taj novac iskoristio za podmićivanje stečajne mafije unutar Pravosuđa. Ratkovac to čak i ne krije, pa je tako u dva navrata, u prisustvu više lica, rekao da su taj iznos podijelili sudija Midko Vukalić i Siniša Vranješ, tužilac.


8. 

Sve više je u Prnjavoru tvrdnji da je Ratkovac pretjerao sa svojim novčanim zahtjevima prema Tomašu. Slučajno ili ne, prije nekoliko mjeseci u Prnjavoru je zapaljen automobil u vlasništvu Jovana Ratkovca. 

Radi se o sinu Radojice Ratkovca. Policija je uhapsila navodnog piromana, ali naravno nije izvjestila javnost kakva je uloga Tomaša u toj paljevini. Tomaš je preko svojih emisara pokušao da progura priču da on nema veze sa tom paljevinom i da je razlog Ratkovčev dug prema nekoj firmi iz Modriče. Na Tomaševu žalost, na takvu priču gotovo da niko nije nasjeo.


9. 

Da je Tomaš postao Načelnik Piroman, a Prnjavor opština paljevina, najbolje pokazuje slučaj iz februara mjeseca ove godine. Tada je „slučajno“, u noćnim satima, planuo Osnovni sud u Prnjavoru. 

Tomaš će morati da objasni da li je to bila poruka upućena Nadi Živković, predsjednici tog suda, i ko joj je tu poruku poslao. 

Nada Živković, predsjednica suda 

Ovdje treba reći da je Nada Živković posljednjih nekoliko godina pod kontrolom Tomaševog konkurenta Bogdana Nikolića, a o čemu sam detaljno pisao u tekstu - Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, je Potrčko tajkuna i kriminalca Bogdana "Principa" Nikolića, desne ruke Braće Dodik u tom gradu; Nikolić šamara Tomaša kada ne sluša njegove naredbe


10. 

Vratimo se stečajnoj mafiji unutar Pravosuđa. 


Midko Vukalić je sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci. On je zadužen za stečajni postupak koji se vodi nad preduzećem „Ribnjak“ a.d. Prnjavor, koje je u vlasništvu Ratkovca. Midko je uzeo od Ratkovca 50.000 KM, uz obećanje da će štititi njegove interese u tom postupku.

11. 

Midko je nakon uzimanja mita započeo sa ispunjavanjem svog obećanja. On je bez ikakvog zakonskog uporišta smijenio tadašnjeg stečajnog upravnika Radomira Predojevića. Stvarni razlog je bio taj što je Predojević insistirao da se radi u skladu sa zakonom. 


Umjesto Predojevića, Midko je za stečajnog upravnika imenovao Danijelu Puzić. Kada je Puzićeva shvatila da Midko želi da je uvuče u kriminal, ista je odmah zatražila da bude razriješena sa dužnosti stečajnog upravnika. 



Nakon bjekstva Puzićeve, Midko je za novog stečajnog upravnika postavio Jelenu Plavšić. Na njegovu žalost i Plavšićeva je na prvu shvatila o kakvom kriminalcu sudiji se radi, pa je odmah zatražila razrješenje. 


Nakon bjekstva i druge stečajne upravnice, Midko se odlučio da više ne rizikuje sa nepoznatim licima. On je zatražio od Igora Dabića, sudije istog suda, da mu nađe stečajnog upravnika koji će biti spreman da radi protivno zakonu. 


Igor Dabić
Izbor je pao na javnosti nepoznatu Natašu Kosić iz Srpca, koja je postavljena za stečajnog upravnika, četvrtog po redu.


12. 

Ni preostalih 50.000 KM Ratkovac nije „bacio u prašinu“. On je tim iznosom podmitio Sinišu Vranješa, korumpiranog okružnog javnog tužioca, zaposlenog u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. 

Siniša Vranješ

Vranješ je zadužen za predmet krivične istrage koja se vodi protiv Ratkovca, po prijavama radnika koji su bili zaposleni u preduzećima koje je Ratkovac uništio. Vranješ je obećao da će razvodniti tu krivičnu istragu protiv Ratkovca, što uveliko i čini.


13. 

O kriminalnom stečajnom postupku koji vodi Midko Vukalić ću detaljnije pisati u narednom periodu. 

Asmir Koričić

Tada ću se baviti i pitanjem zašto je Asmir Koričić, predsjednik Okružnog privrednog suda u Banjaluci, „oteo“ više stečajnih predmeta od dr Siniše Bosnića, sudije istog suda, i te predmete presignirao na sudije Midka Vukalića i Igora Dabića. (nastaviće se)