субота, 14. август 2021.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora, je Potrčko tajkuna i kriminalca Bogdana "Principa" Nikolića, desne ruke Braće Dodik u tom gradu; Nikolić šamara Tomaša kada ne sluša njegove naredbe


Piše: Slobodan Vasković


1.

Bogdan Nikolić, vlasnik firme “Kompanija Nikolić” iz Prnjavora, nepoznat je široj javnosti iako je ključni čovjek Milorada i Gorana Dodika u tom gradu.


2.
Nikolić ima dikretne veze sa klanom Veljka Belivuka, koje datiraju još od 2016. godine, kada je beskrupulozni tajkun, u dogovoru sa aktuelnim načelnikom opštine Darkom Tomašem, u Prnjavor doveo dio navijačke, preciznije rečeno kriminalnohuliganske, frakcije “Grobara”, koja se tada zvala “Janjičari”.


Aleksandar Stanković, ubijen 13.10.2016.


Bilo je to od 30.09. do 02.10.2016. godine, dok je na čelu te frakcije još uvijek bio Aleksandar Stanković, poznat i kao Sale Mutavi. Njegov najbolji prijatelj bio je Veljko Belivuk, poznat i kao Velja Nevolja.

Belivuk sa "Prnicip"-ima

3.

Stanković je likvidiran u “sačekuši” 13.10.2016. godine, nakon čega Belivuk preuzima komandu nad tom grupom i kasnije joj mijenja ime u “Princip”. U narednim godinama postali su najbrutalniji dio Kavačkog klana, a svoje protivnike su, bukvalno klali, čerečili i razmjenjivali fotografije mučenja i likvidacija.


Najveći dio Belivukovog klana pohapsio je MUP Srbije, protiv njih je podignuta optužnica, a suđenje za monstruozne likvidacije čekaju u pritvoru.


hapšenje Belivuka

4.

(Belivukova užasna ubilačka mašinerija, osim u Prnjavoru, ima svoje saradnike i u Zvorniku, gdje su bili u najužim vezama sa tamošnjim gradonačelnikom Zoranom Stevanovićem, te Sinišom Mijatovićem i Dejanom Ilićem Tigrom, šefom Kavačkog klana u Republici Srpskoj. Uskoro ću objaviti nove detalje sa posljednjih sastanaka Stevanovića Prokletog Lihvara i Kavčanina Ilića sa NarkoBosom Bojanom Raonićem, koji je dio njihovog kraka u RS.) 


Belivukovi perači novca: Zoran Stevanović, Siniša Mijatović i
Dejan Ilić Tigar, šef ogranka Kavačkog u RS

5.

Tomaš je podržao dolazak kriminalaca/huligana u Prnjavor, jer nije birao, kao ni Nikolić, sredstva da dođe na vlast, odnosno postane načelnik.


Darko Tomaš


Na završnom mitingu Crvene Sekte - SNSD-a u prnjavorskom selu Ilova, za lokalne izbore 2016. godine, sa Stankovićevim i Belivukovim kriminalcima došli su Nikolić i Tomaš, kao i “krema” Crvene Sekte, čime je građanima stavljeno do znanja da Darko Tomaš izbore uzima milom ili silom.

Na skupu su bili i Milorad Dodik i Željka Cvijanović, 30.09.2016. godine.
Bogdan "Princip" Nikolić u jednoj od svoje tri vile
6.

Nikolić je usluge batinaša, prema njemu bliskim izvorima, platio 10.000 evra (tako on tvrdi), dok drugi ističu da je cijena dolaska bila mnogo veća. Njihov ključni zadatak je bio da za Tomašev račun  stvore atmosferu straha i linča usmjerenu prema svima koji su tada bili protiv SNSD-ovog kandidata.

policija pred hotelom "Siti", 01.10.2016.

7.

Takva atmosfera je i postignuta, a NarkoBatinaši iz Beograda sklonjeni su tek nakon što su u javnost dospjele vijesti o njihovom višednevnom boravku u Pranjavoru i snažnih protesta opozicije. Bilo je i nekoliko fizičkih incidenata sa, kako su ih iz Crvene Sekte/odsjek "Hunta", tada nazvali, "turistima iz Beograda". 


 Huligani su, pod pratnjom policije, napustili Prnjavor i nijedan od njih nije uhapšen.

Građani Prnjavora pred hotelom "Siti" u koji je
Nikolić smjestio NarkoBatinaše (01.10.2016.)


MUP RS tada nijednom riječju, u svom saopštenju, nije pomenuo da je riječ o kriminalnoj grupi, posebno ne da su dio "Janjičara".


saopštenje MUP RS, 02.10.2016.

Tomaš je te 2016. godine pobijedio u trci za načelnika, a učinio je to i četiri godine kasnije.


Principi: Nikolić i Tomaš, 03.10.2016.

8.

Međutim, stvarni načelnik Prnjavora je Bogdan Nikolić koji je u najužoj vezi sa Miloradom i Goranom Dodikom.


Njegova “Kompanija Nikolić” godinama dobija milionske tendere od preduzeća iz sklopa Elektrprivrede RS. Stvarni vlasnik te firme je Goran Dodik. 


Braća Dodik&Bing

9.

Iako je 2016., kao i 2020. godine, obezbijedio pobjedu Tomaša na izborima, Nikolić je u stalnom sukobu sa načelnikom Prnjavora, jer mu on pokušava izmaći kontroli tako što se približio Željki Cvijanović. 


Sukob između njih dvojice se smiruje samo tokom izborne kampanje, a Nikolić je taj koji upravlja Crvenom Sektom u Prnjavoru, a ne Tomaš.


10.

Koliko se Nikolić osjeća moćnim i superiornijim od Tomaša svjedoči i činjenica da ga je nekoliko puta išamarao u njegovoj kancelariji kada mu načelnik Prnjavora nije htio ispuniti zahtjeve.


11.

Nakon svakog šamaranja ili druge vrste pritiska, Tomaš bi izlazio u susret Nikolićevim zahtjevima, ispunjavao bi ih bez riječi, odlično znajući da ga tajkun maltretira i fizički i psihički po nalogu Dodika. 

Izgled Tomaševe zgrade kada bude završena

Međutim,  važno je primijetiti da je i Tomaš je spreman na svaku vrstu poniženja samo da bi imao funkciju sa koje može prigrabiti što više za sebe. Tako i gradi zgradu u Prnjavoru, o čemu sam već detaljno pisao.


12.

Tomaš je, suštinski, Nikolićev Potrčko i ta situacije se neće promijeniti. 


Principi Nikolić i Tomaš

13.

Tomaš nema snage da je promijeni, a Nikolić, osim što ima braću Dodik iza sebe, kontroliše i Osnovni sud u Prnjavoru, koji koristi kao alatku protiv svih onih koji mu se zamjere.


Osnovni sud Prnjavor

14.

Nikolićeva glavna poluga je predsjednica Osnovnog suda Nada Živković koja ga bespogovorno sluša.


Živkovićeva je mnogo toga prljavog i nečasnog uradila u dvadesetak godina koliko se nalazi na čelu Suda, o čemu ću tek pisati. 

Nikolićev sudijski čekić: Nada Živković


15.

Njen muž je Vlado Živković, nekadašnja perjanica SDS-a, koji je, u dva mandata, ispred te stranke, bio na čelu Prnjavora kao načelnik. 


Vlado Živković Papak

Kada je izgubio tu poziciju, Nikolić je i njega i suprugu mu Nadu, predsjednicu Suda, kupio za dvjesta hiljada KM.


16.

Važno je naglasiiti da se, još uvijek nerazriješeni incident oko paljenja Osnovnog suda u Prnjavoru, koji se desio 20.02.2021. godine, dovodi u vezu sa sukobom Nikolića i Tomaša, ali sve je zataškano, po nalogu Živkovićeve i neće biti otkriveno dok god je Sekta na vlasti, a ona na čelu Suda. 


Osnovni sud nakon podmetnutog požara, 20.02.2021.

17.

Nikolić je pokupovao veliki broj nekretnina u Prnjavoru, a dobrim dijelom mu je u tome, pod pritiskom i šamarima, pomogao njegov Potrčko Tomaš.


18.

Belivukov prijatelj, koji je brzinom svjetlosti postao multimilioner odrađujući prljave poslove za Braću Dodik, vlasnik je petnaestak poslovnih prostora u Prnjavoru, jedne stambene zgrade, a u vrlo kratkom periodu izgradio je i tri vile na Maćinom Brdu kod Prnjavora.


Poslovni prostori Bogdana "Principa" Nikolića

19.

Milione je Nikolić zgrnuo u poslovima sa “Elektrokrajinom”, iako njegova kompanija ima svega tri zaposlena radbnika i kombi u raspadnutom stanju. 


Međutim, to je bila najmanja smetnja da dobije tendere vrijedne milione KM za krčenje prostora na kojima se grade dalekovodi.


Stara zgrada "Elektrodistribucije"

20.

Nikolić je, uz Tomaševu podršku, postao vlasnik stare zgrade “Elektrodistribucije” Prnjavor koju izdaje Republičkoj upravi za geodetske poslove (RUGIP), a u bescjenje mu je prodata i parcela u centru grada.


Ta parcela je bila u vlasništvu “Elektrodistribucije” Prnjavor, a Nikolić je na njoj izgradio noćni klub “Akvarijus”, iza kojeg stoje on i Goran Dodik.


Akvarijus 

21.

Nezasitom Nikoliću i negovim mentorima braći Dodik, sve to je malo, pa su oteli i zemljište i objekte prnjavorske “Ergele Vučijak”, koji se nalaze u užem centru grada.


Tomaša su natjerali da izvrši pritisak na sve zainteresovane kupce kako bi se Nikolić dokopao i te imovine. Tomaš je to prvo odbijao, ali nakon nasilja nad njim, učinio, jer su Nikolićevi šamari prevreli.


22.

Oko tog zemljišta izbio je veliki sukob između njega i Nikolića, jer je Tomaš htio zemljište za sebe; Međutim, sa Nikolićem nema šale - po principu najžešćih huligana upao je u Tomaševu kancelariju i razlupao i njega i inventar.


Policija je bila i otišla, sve se zataškalo, a Potrčko je, nakon batinaške lekcije, željene nekretnine prepustio Nikoliću i još mu pomogao da ih se dokopa. 


poslovni prostori Bogdana "Principa" Nikolića

23.

Vrhunac je činjenica da je Tomaš Nikolićevu suprugu zaposlio u Fond zdravstva, a drugog bliskog člana porodice u u Poresku upravu RS, iako je taj član uzeo 30.000 KM otpremnine u “Elektrokrajini” i po tom osnovu nema pravo da se zaposli u bilo kojoj entitetskoj instituciji.



Međutim, multimilioner "Princip" Nikolić ne haje za zakone, jer iza njega stoje čelnik Crvene Sekte Milorad Dodik i njegov brat Goran. (nastaviće se)