четвртак, 7. децембар 2017.

Trebinjski Ostap Bender - Vuk koji je pojeo EPRS

piše: Slobodan Vasković

Ostap Bender
Luka Petrović, trebinjski Ostap Bender, gradonačelnik tog grada, gensek SNSD-a, nedavno se javno okomio na novinare zbog pitanja zašto su ulice poplavljene; Nije im tom prilikom balsfemično izvrijeđao djecu, jer to čini samo sa društvenih mreža, krijući se iza lažnih profila javnih ličnosti. 

“Psihopatološki tip”, rekao bi Milorad Dodik, jedan od Ostapovih šefova.

Nije nepreciznost kada se navede “jedan od Ostapovih šefova”, jer Bender ima dva šefa - Dodika, koji je partijski i Vuka Hamovića, koji je poslovni Gazda Luke Petrovića. I sa kojim Ostap detaljno, sistematski, svakodnevno i nemilosrdno uništava, primarno HET, potom i Hidroelektrane na Drini, a  samim tim i EPRS.

Kako su Dodik i Hamović u velikoj svađi već dobru godinu, jasno je da Ostap, koji i dalje ima izvanredne odnose sa Hamovićem, nije do kraja lojalan šefu stranke.

Brutalni Bender
Ostap je veoma opasan i spreman na svaku vrstu podmuklog udara; Osim što komanduje kriminalnom sajber grupom (koja najborbidnijim uvredama “gađa” njegove mete, pokušava oboriti sajtove, tviter profile i blogove), on diriguje i sa nekolicinom vrlo opasnih hohštaplera, čak i dijelom uposlenika MUP-a RS. Neki od njih imaju dijagnoze koje bi ih pred svakim Sudom oslobodile (poslale na liječenje) za svako nedjelo što bi ga počinili.

Samim tim, Ostapova ekipa je veoma veoma opasna, jer je medicinskim nalazima zaštićena od progona, i ima široko otvoreno polje zločinačkog djelovanja. Što i koriste. Posjedujem dokumente o tome, ali ne mogu objaviti medicinsku dokumentaciju iz razumljivih razloga. 

Mala digresija - Haker, (čije ime mi je poznato), preko kojeg Bender izdaje naređenja sajber kriminalcima, uposlen je u HET-u, a sada je na usluzi Petroviću u GO SNSD.

Koristeći njegove usluge i usluge kriminalne sajber grupe, Ostap je, između ostalog, svojevremeno naredio hakovanje FB profil Srđana Milovića, narodnog poslanika SNSD-a i, u to vrijeme, direktora rudnika TE Gacko.

Dio postova (lascivni) objavljen je u javnosti, a dio je Ostapu poslužio da “finim manirima” ukloni Milovića sa direktorske pozicije.

Vuk Hamović
Iza Hamovića pustoš
Kada to radi stranačkim kolegama možete zamisliti šta je sve Hamovićev sluga i opasni sajber pajac  spreman učiniti onim koje smatra stranačkim neprijateljima. I čini. Jer njemu to nije nikakav problem platiti, budući da je multimilioner. Postao je to u periodu od oktobra 2006., (kada je u “zastavi 128” iz SDS-a prešao u SNSD), pa do 2017. godine. Usput sahranjujući one koji su ga “došlepali” do SNSD-a, poput Marka Mitrovića.

Nastavak njegovog rada na “strujnom kolu” RS garantuje slom tog Javnog preduzeća, ali i nove milione za Hamovića i Bendera.

Konstanta protekle dvije decenije glasi: Tamo gdje je Hamović radio, te elektroprivrede su doživjele stravične gubitke; Od one u Srbiji, preko EPRS, pa sve do onih u Federaciji BiH. Nakon Hamovićevog poslovanja ostaje samo pustoš, a oporavka firmi nema.

Hamović drži “u šaci” i RS, jer je entitet garant vraćanja njegovog kredita Kineskoj Razvojnoj banci, koji iznosi 320 miliona evra. 

Drastičan primjer kako Hamović ucjenjuje Vladu RS je smanjenje koncesione naknade za TE “Stanari”, koje je produkovao ministar industrije Petar Đokić.

U junu (20.) ove godine objavio sam da je Petar Đokić 21. jula 2016. promijenio Pravilnik o visini koncesione naknade, čime je određenim koncesionarima omogućio besplatnu eksploataciju uglja; Istovremeno je dramatično smanjio naknadu za korišćenje prirodnih resursa za proizvodnju struje.

I jedna i druga promjena donijela je ogromnu korist kompaniji EFT, koja gazduje sa TE “Stanari”.

Sa ovim izmjenama Pravilnika nije se, kako saznajem iz Vlade RS, složilo Ministarstvo finansija RS, ali Đokić nije uopšte obraćao pažnju na stavove svog kolege Zorana Tegeltije.

Vlada RS, premijerka Cvijanović, nije ni pokušala arbitrirati, tako da je Đokićev Pravilnik, koji je podzakonski akt, postao snažniji od samog Zakona, njih dva, koji regulišu ovu oblast. 

Smanjenje koncesione naknade za TE “Stanari”, na godišnjem nivou, iznosi 10 miliona maraka.

Iz Đokićevog ministarstva su sve negirali, ali i potvrdili da je došlo do umanjenja određenih davanja za koncesionare.

Mediji su prošle godine objavili da će Đokićeva štetna odluka o izmjeni Pravilnika dovesti do gubitka od 100 miliona KM u budžetu RS, i to u periodu na koji je kompaniji EFT, u čijem je vlasništvu TE “Stanari”, data koncesija.

Takođe sam ranije naveo da ukoliko EFT ne bude mogla da vraća kredit, koji su dobili od Kineske razvojne banke, u visini od 320 miliona evra, onda će te pare morati da vraća Republika Srpska, koja je dala garancije da će to učiniti.

TE Stanari
Garancija Vlade RS nigdje nije javno objavljena.

Komapnija EFT negirala je da postoji garancija Vlade RS, ali je navela i da postoji mogućnost da na Vladu RS padne otplata kredita.

“Ni u jednom dokumentu RS nije preuzela obavezu garantovanja ili vraćanja kredita prema kineskoj banci. Eventualne obaveze RS-a nastupile bi u slučaju raskida koncesionog ugovora koji je pruzrokovala RS kao davalac koncesije, na primjer zbog zahtjeva da EFT plaća istu nadoknadu dva puta, kroz nadoknadu za priroodne resurse i kroz koncesionu nadoknadu”, navedeno je u saopštenju EFT-a, datiranom 19.06.o.g..

Iz ovog stava EFT-a jasno je da postoje objektivne okolnosti u kojima bi Vlada RS mogla doći u situaciju da otplaćuje kredit od 320 miliona evra.

Netransparentnost u cijeloj ovoj priči je ključna, jer niko, sem malobrojnih iz vlasti, nije vidio Ugovor sa EFT-om. 

Ugovor o kreditu, između Kineske razvojne banke i EFT, potpisan je 20.06.2012. godine; Tada je precizirano da će izgradnja TE koštati 550 miliona evra, od čega je Kieska razvojna banka plasirala 320 miliona evra.

Nema dileme da Hamović drži RS “u šaci”, da je Vlada RS primorana da mu izlazi u susret, svjesno nanoseći štetu budžetu RS, kao što nema dileme ni da je u sve navedeno, do grla, upetljan i Ostap Bender. 

Ostapovi ljudi 
Trebinjski Ostap Bender kontroliše značajan dio kriminogenog dijela SNSD-a, među kojima je i Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Zoran Stevanović Masni
Stevanović je u nemilosti Dodika, ali je i dalje je u milosti Bendera i zajedno su u nizu prljavih poslova; Pokušaj otimanja “Alumine” samo je jedan od njih, a Ostap i Stevanović zajedno kreiraju udare na dijelove EPRS koji se nalaze u zapadnom dijelu RS. 

Tu im je na usluzi i Siniša Mijatović, odbornik DNS-a u skupštini Zvornika i osoba za vezu sa psihopodzemljem, čiji dio se nalazi i u strukturama MUP-a RS, što je itekako poznato čelnicima te institucije.

Uz to, zajedno kreiraju i prijetnje, poput onih koje mi je, tri dana za redom, od 24.-26.11., upućivao član Klana Zoran Stevanović, kojeg unutar Ganga zovu Masni.

Masni je tada prijetio da će on “i njegovi” ubiti mene, moju djecu i moju unučad!!!

Bio je to nastavak gnusnih Ostapovih napada i pokušaja sajber likvidacije mojih profila na društvenim mrežama, sa krajnjom namjerom rušenja bloga.

Kada im nije pošlo za rukom da me uplaše, ali ni ubiju (zasad), prijetnje su se nastavile ponovo preko društvenih mreža.

Ostapova Grandomanija
Ranije sam objavio da Ostap teško pati od “Hubrisa”, što potvrđuje njegova opsesivna zaokupljenost brojem nekretnina koje posjeduje.

Istakao sam slučaj Sela Zagora, koje se nalazi u Trebinjskim brdima.

Iz tog sela je Dodikov Ostap, a u tom selu niko ne živi.

Sem ponekad ovdašnjeg Ostapa Bendera, koji je u Zagori sagradio hacijednu sa 3 kamene kuće, bazenom, velikim rezervoarima za vodu, fudbalskim terenom, đakuzijima, proveo rasvjetu… i sve ogradio kamenim zidovima dugim više od 800 metara. 

Ostapova kuća u Zagori
Asfaltirao je i put do Zagore, u kojoj niko ne živi, a sve je finansirao Grad Trebinje, na čijem se čelu Ostap nalazi.

Bez obzira na činjenicu da je selo pusto, Ostap je renovirao seosku školu, u kojoj nema nijednog đaka još od 1971. godine. Sve to uradio je parama Vlade RS i HET-a, podižući tako sam sebi Školski spomenik.

Benderovski pronicljivo shvatio je da se renovirana škola, u koju već 46 godina  nije upisan nijedan đak, može “strateški” iskoristiti. Za unapređenje rada Hobotnice i edukaciju njenih članova. 

Tu se “uče”, na osami, najsloženiji “tenderi”, kojima se iz HET-a izvlači srž.

Ostap je pragmatičan, kao i sve Barabe njegovog kova, pa je Školu pretvorio u lični Klub, gdje dovodi svoje poslovne partnere na dogovore, zatim i provod. 

Ostapova škola za žurke
Zna Ostap materijalizovati Mentalnu Pornokratiju, osnovni karakterni dio vladajuće Oligarhije.

Kako bi Žurke bile što organizovanije, Ostap je sredio i dvorište “Škole”, u kojem su postavljeni stolovi, stolice, pecana za roštilj i ražnjevi za jagnjad i ostale ražanj-žrtve; Oltar nezasitosti antinacionalne nomenklature kojoj Ostap pripada i čiji je najizrasliji Poklonik u Hercegovini. 

Petrović je gospodar Sodome i Gomore! Ali i vile u Ivanici, nadomak Dubrovnika, površine 300 m2, koja vrijedi cca 600.000 KM. 

Vila u Ivanici
Osim Vile u Ivanici, Petrović posjeduje i dvije luksuznu kuće u Trebinju, od kojih je jedna u naselju Hrupjela.

Renovira je firma “Siga“, kojoj je Petrović, direktnom pogodbom u ime Grada Trebinja, dao “posao hitnih intervencija”, kao i gradnju podzida i poslove u HET-u vrijedne preko pola miliona.

Nema dileme da HET i grad Trebinje, zahvaljujući namještenim i prenaduvanim tenderima, renoviraju i opremaju njegovu kuću.

Osim nje, u Trebinju, u naselju Vinogradi, Petrović posjeduje još jednu vilu i to sa bazenom; Ta vila nije na njegovo ime, već je svog bliskog rođaka upisao kao formalnog vlasnika. 

Bazen ispred vile su gradili radnici HET-a, iz te firme je bila i mehanizacija.

Kako bi ušutako komšiluk, svima u ulici je dao pravo na korištenje mehanizacije HET-a. Divan komšija, za kojeg bi malo ko posumnjao da je teški netbolesnik. 

Trenutno istražujem Ostapovu imovinu u Beogradu i na Zlatiboru, što nije baš lak posao, jer je previše ima. Treba to sve obići! (nastaviće se)