четвртак, 14. децембар 2017.

Prvi KontraPapak; Malverzacije sa eksproprijacijom u funkciji razvoja vazdušnog saobraćaja u režiji Krunića&co

piše: Slobodan Vasković

Svetozar Jovanović, poslanik SNSD-a (iz Bijeljine) u Narodnoj skupštini RS, mogao bi da postane prvi KontraPapak i na taj način uđe u istoriju parlamentarizma Republike Srpske.

Nakon Stada Papaka koje je iz stranaka Saveza za promjene odgalopiralo pod šinjel Režima, narečeni Jovanović ima namjeru da lagano otkaska iz SNSD-a u PDP.

Rekorder
Pregovori su uveliko u toku, a ukoliko PDP u “januarskom prelaznom roku” uspije da kupi Jovanovića, biće to zaista veliki uspjeh za njih. U svoje redove dovešće, ni manje ni više, već jednog pravog Ginisovca.

Jovanović je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, jer za dva mandata u parlamentu nije progovorio ni dvije riječi. Preciznije, ni riječi.

SNSD želi da ga se riječi u narednom izbornom ciklusu, pa je Jovanović namjeran da pređe u PDP i uzdrma političku scenu RS - bio bi to, ukoliko se zaista ohrabri, pravi lom, jer bi se pokazalo da i unutar SNSD-a Papaka “za trku imade”; Tako bi Jovanović postao i zvanično prvi KontraPapak.

“Specijalitet” KontraPapka
Jovanović je uposlen u TE “Ugljevik”, gdje je dosta dugo bio angažovan na poslovima Šefa organizaciono-pravnog sektora, zadužen za eksproprijaciju zemljišta.

Bio je desna ruka Žike Krunića, bivšeg generalnog direktora TE “Ugljevik”, koji je pomenutu firmu oštetio za najmanje sto miliona KM. I to za, svega, dvije i po godine vladavine - od marta 2013. do decembra 2015., kada je konačno uklonjen.

“Specijalitet Jovanović” termin je kojim se označava kriminalna eksproprijacija zemljišta; Otkup parcela, koje bi tek za deset godina (2024. i dalje) trebale doći na red da se na njima kopa ugalj; Uptravo u toj činjenici Jovanović je našao izvrstan i unosan izvor zarade; Sve pod budnim okom Žike Krunića, Saurona TE “Ugljevik”.

U dokumentu “Plan eksproprijacije za 2014. godinu”, navedene su, redom, parcele koje bi trebalo otkupiti za potrebe rudnika i TE.

Džaba pisanje
Među njima su i parcele pod rednim brojem 36. (3141/1; 3141/3; 3142), 58. (1686/2) i 59. (1686/1), koje nisu primarne za kupovinu i koje na red za eksproprijaciju trebaju doći za sedam do deset godina.

Upravo zbog toga je 10.06.2014. godine predloženo Upravi preduzeća da odustane od kupovine parcela pod rednim brojem 36. i 37. (3141/3).

“Navedene parcele i pristupni putevi neće biti ugoženi u 2014. godini. Iz tih razloga predlažem da navedene parcele ne ekspropišemo u 2014. godini”, navedeno je dopisu, koji je potpisao Relja Dragić, rukovodilac RJ “Rudnik”.

Međutim, džaba je pisao, jer je Jovanović upravo te parcele otkupio, plus i one pod rednim brojem 58. i 59. koje su na red za eksproprijaciju trebale doći tek za desetak godina.

Eksproprijacija masnih “narukvica” 
Naravno, KontraPapak “u nastajanju” je za ove malverzacije uzeo veliku “narukvicu”, a sve je urađeno u dogovoru sa Veljkom Kojićem i uz aminovanje Saurona Krunića.

Naveo sam samo mali dio nezakonito otkupljenih parcela, njihov broj je višestruko veći.

Da bi se sa ovih parcela kopao ugalj, potreban je angažman helikopterskog servisa RS, jer se one nalaze među neekspropisanim i do njih se može doći samo vazdušnim putevima. 


Ćutolog Jovanović je, kada se sve sagleda, ovim nekzakonitim otkupima, zajedno sa šefom Krunićem, imao namjeru da razvija vazdušni saobraćaj u Ugljeviku, a ne da bilo šta ukrade. Onih sto miliona su sami od sebe nestali. (nastaviće se)