понедељак, 4. децембар 2017.

Dodik razmatra smjenu rukovodstva RTRS-a

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik razmatra smjenu rukovodstva RTRS-a: Ne čini to zbog zahtjeva opozicije, koja je, 19.11. o.g., na sastanku lidera političkih stranaka u Narodnoj skupštini o prevazilaženju političke krize u ovom entitetu, tražila, između ostalog, uvođenje privremene uprave u Javnom servisu.

Opozicija je to tražila u dokumentu “Sporazum o principima političkog djelovanja”, koji je vladajućoj koaliciji predočen na tom sastanku kao način/uslovi za prevazilaženje krize.

Dodik je odmah odbio taj dokument, ali sve je izvjesnije da će ga iskoristiti kao povod da ukloni rukovodstvo RTRS-a, dok su stvarni uzroci smjene šefova Javnog serrvisa sasvim drugačije prirode.

Istraživanja javnog mnjenja, koje je proveo SNSD, su pokazala da im trenutna uređivačka politika Javnog servisa (rigidno i krajnje ostrašćeno u korist SNSD-a) nanosi štetu i da je kontraproduktivna po interese te stranke.

Stoga je Dodiku predloženo da ukloni aktuelno rukovodstvo RTRS-a, sve podvede pod ustupak opoziciji, što je čista fikcija, jer se radi o političkom/marketinškom potezu čiji je jedini cilj još bolje pozicioniranje SNSD-a u programu Javnog servisa.

Naravno, novo rukovodstvo Javnog servisa neće biti nikakva “prinudna uprava”, već će ga činiti osobe potpuno odane SNSD-u; Njihov zadatak će biti da program Javnog servisa prilagode predizbornim potrebama te stranke na način koji će donijeti rast rejtinga, a neće, kao što je to slučaj poslednjih mjeseci, imati negativne konotacije po najjaču partiju u RS.

Ukoliko Dodik povuče ovaj potez i smijeni aktuelno rukovodstvo RTRS-a “začepiće usta” opoziciji, a Javni servis dodatno “upregnuti” u svoja kola.