уторак, 12. децембар 2017.

Potop Opozicije: Narkolepsija, Egzodus i Impotencija

piše: Slobodan Vasković

1.
Opozicija je napustila zasjedanje Narodne skupštine RS, jer je, kako su saopštili, Vlada RS prekršila nekoliko zakona budžestkih, Ustav RS… 

I to je to. Od Opozicije.

Njihov postupak ne znači ništa, jer su Vlada RS, Narodna skupština RS, Milorad Dodik… toliko puta proteklih godina prekršili Ustav RS i druge zakone RS da je kršenje tih pravnih akata postalo pravilo, a njihovo poštivanje izuzetak. 

2.
Opozicija je poodavno trebala da napusti parlament; Još u vrijeme otvaranja afere “Dva Papka” i da se u njega ne vraća; Tada je to imalo smisla; Danas, nakon svih bezbrojnih silovanja institucija, čemu je Opozicija manjeviše nezainteresovano prisustvovala, napuštanje sjednice parlamenta djeluje kao odraz bezidejnosti i nemoći.

Nemoći da se nešto konkretno učini protiv Režima koji nastavlja nemilosrdno da gazi sve institucije i ruši norme.

3.  
“Osvajanje predsjedničkog stola” i “Pištaljke” ukazivali su da Opozicija mijenja pristup, dale su nadu da konačno razumiju da djelovanje u Okviru koji im omeđi Dodik znači jedino rastakanje upravo Opozicije, ali sve je završilo uobičajeno - Dva performansa i Opozicija je klonula. 

4.
Hronična Narkolepsija. Koja, sa povremenim buđenjima, traje već jedanaest godina.

5.
Za to vrijeme urušeni su, gotovo trajno zatrovani, izvori Nacije; Poslednjih mjeseci traje Egzodus.

Odlaze hiljade i hiljade i hiljade; Desetine hiljada…

6.
Najveći i najžešći je to poraz vlasti, koja daje nesuvisla objašnjenja Egzodusa, koji niko ni ne pokušava zaustaviti.

Međutim, taj Egozdus mnogo i ne brine Režim; Još manje ih brine što je to njihov politički poraz. Njih jedino može da zabrine izborni poraz, a on, sa ovakvom Opozicijom, nije na vidiku.

7.
Egzodus nije izazvan isključivo hroničnim beznađem, posledicom vladavine bezakonja i vulgarnog uništenja Društva i svih njegovih segmenata, već i spoznajom da ne postoji alternativa.

A to je dio za koji je odgovorna Opozicija. Nije ta mjera ista sa onom režimskom, ali nije ni malena.

8.
Opozicija, koja stalno poziva na poštivanje zakona, Ustava, normi, riječi…, trebalo bi da izađe u javnost i saopšti kada su oni ispunili neko od obećanja; Primjera radi, Zašto su odustali od zahtjeva za smjenu Nedeljka Čubrilovića sa mjesta predsjednika parlamenta; Zašto su dozvolili da bez ičije odgovornosti prođe militarizacija parlamenta; Šta su učinili da spriječe brojna poniženja skupštine - od povlačenja referenduma do budžetskih zakona, nezakonito tretiranih u parlamentu; Šta je sa odgovornošću onih koji su duže od dvije godine sprečavali objavu skupštinskih odluka u Službenom glasniku; Šta je sa rasvjetljavanjem slučaja “Dva Papka”; Šta je sa brisanjem skupštinskog poda Rankom Mišić; Šta je sa lažiranjem rezultata referenduma o datumu Dana Republike; Šta je sa brojnim drugim kršenjima zakona i Ustava (moglo bi se nabrajati danima), na koje je Opozicija, ponekad, ukazivala i da li Opozicija zaista smatra da će Režim sam sebe da kažnjava, samo ako to Opozicija javno saopšti; Ili ako Opozicija napusti parlament?!

Naravno da neće, jer višegodišnji vulgarni napad na sve društvene norme i upravljanje institucijama po principima mentalne pornokratije, manir je Režima; Cilj je bio isisati srž institucija i predati u ruke Oligarhije, u čemu je Režim bio izuzetno uspješan.

9.
Opozicija nije ni smiješna, ni komična, ni tragična…

10.
Opozicija je, nažalost, potpuno impotentna. Nesposobna da iznese ijedan jedini sopstveni projekat, bilo da je on zahtjev za smjenom Čubrilovića ili "Pištaljke" ili bilo šta drugo, recimo protest pred nekim od Tužilaštava što ne rade svoj posao!

11.
Režim nikada nije bio slabiji; “Osvajanje stola” i “Pištaljke” su ga bacili na pod, Odustajanje od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH gotovo razorilo, a onda je Opozicija ponovo zaspala; Narkolepsija; Režim je uspio da se koliko toliko povrati. Uhvati daha i krene sa praznom pričom o projektima, investicijama, izdajama, napadima….

12.
Režim, koji je potpuno truo iznutra, zatrovanih odnosa, teško, nerijetko i brutalno, sukobljenih interesa, međusobno posvađanih visokih funkcionera, pun omraza i otrova, izraubovan, izlizan… još uvijek opstaje. Isključivo zahvaljujući Opoziciji.

Dok god je Opozicija ovakva kakva je - nikakva, kukavička, bez zrna hrabrosti - Režim će opstajati. 

13.
Preciznije, opstajaće dok narodu ne prekipi. 

14.
Sve Plutokratije skončale su Revolucijom; Tako će i ova; Do tada, Opozicija ostaje Poslednja brana i zaštita Režima!