понедељак, 4. децембар 2017.

TE Ugljevik: Kako je Dr Popović postao Dr Baltazar

piše: Slobodan Vasković

Dr Đorđe Popović, direktor TE “Ugljevik”, uspio je, kao Dr Baltazar, da kroz brojne provedene javne nabavke izmiksa brašno, gotova jela, gume za dampere i niz još drugih "sastojaka", koji su, odreda, plaćeni firmi “SAS” (majevički Priboj kod Lopara), što se pojaljuje već godinama kao ekskluzivni dobavljač svega i svačega za potrebe Termoelektrane.

“SAS”, između ostalog, dobavlja brašno za TE Ugljevik, ali i gume za dampere.sumnjiva ponuda
Dr Đorđe Baltazar Popović je “SAS-u” dodijelio unosni Ugovor za nabavku damperskih pneumatika, vrijedan 2.100.000 (bez PDV-a), iako postoji osnovana sumnja da je njihova ponuda neispravna i zasnovana na falsifikovanim potvrdama, kojima su sebi obezbijedili lažne reference, kako bi dobili posao.

Zbog firme “SAS” odbijene su ponude firmi “Autocentar Merkur” Banjaluka i “Global trade solutions” iz Beograda, koja ima dugogodišnje iskustvo u ovoj vrsti poslova.

Ponuda banjalučke firme iznosila je 3.306.700 KM, a beogradske 1.184.500 evra, što je cca 2.310.000 KM. 

Prvobitna ponuda “SAS-a” iznosila je 2.425.229.20 KM bez PDV-a, pa su je, očito, snizili na 2.100.000 KM, kako bi se izbili argumenti da je beogradska firma bila povoljnija.

“odricanje”
Nejasno je kako se “SAS” olako odrekao cijelih 325 hiljada maraka, ali je jasno da je Popović “do grla” upetljan u ovu, po svemu sudeći, zloupotrebu javnih nabavki. Odluku o dodjeli posla potpisao je 27.09.2017. godine.

Najmanji je problem u snižavanju cijene, pa i namještanju tendera; Mnogo veći problem je što neće biti nabavljeni adekvatni pneumatici; Izvori iz TE “Ugljevik” tvrde da pneumatici, koje će “SAS” isporučiti, uopšte ne odgovaraju sastavu tla na kojem su rudišta i da damperi ne mogu, kada je kišovito vrijeme, a putevi klizavi, uopšte voziti. 

Takvo stanje proizvodi ogromne, milionske, gubitke, jer damperi stoje.

Pneumatici, koji su nabavljeni, odgovaraju kamenitom tlu.

Na ovaj način čini se ogromna materijalna šteta, ali TE Ugljevik nije od juče u funkciji bogaćenja pojedinaca, već takvo stanje traje decenijama. Zato i jeste na izmaku radnog vijeka.      

vulkanizerske usluge
Sve to Dr Popovića uopšte ne uzbuđuje, već je sproveo i javnu nabavku “vulkanizerske usluge”, gdje se kao jedini ponuđač prijavio “SAS”.


Odluka o dodjeli posla vulkanizerskih usluga potpisana je 06.10.2017. godine i iznosi “do 14.000 KM” za dvanaest mjeseci. (nastaviće se)