среда, 6. децембар 2017.

Gladni Gradonačelnik: “Sinovi i oci” zasad umakli od metamorfoze u “Sinovi i Goci”

piše: Slobodan Vasković

1.

Ako bi se život Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, trebao opisati u jednoj rečenici, ona bi glasila: Život na tuđi račun, lažna obećanja i prevare.

Naravno, život nije jednostavna stvar, čak ni kod Stevanovića, ali se navedena rečenica može dodatno redigovati, svesti na jednu jedinu riječ - Kriminal; Kriminal je njegov životni narativ - u svim oblicima i načinima: Od opšteg, koji se ogleda u prijetnjama, prinudama, zastrašivanjima, ucjenama, podmićivanju…, do privrednog, artikulisanom kroz poreske utaje, pranje novca, zloupotrebe ovlašćenja…

2.
Kriminalni život Zorana Stevanovića se može sagledati u nekoliko ravni: dnevna, nedeljna, mjesečna, godišnja, dugogodišnja.

3.
Dnevna započinje i završava u omiljenom mu restoranu “Laguna”, smještenom na obali Drine, na ulazu u Zvornik. 

Tu je stvarni kabinet vajnog gradonačelnika Zvornika, koji u administrativnu zgradu Grada gotovo da i ne dolazi.

4.
Čak je i Glavna Služba revizije RS, u svom negativnom mišljenju za opštinu Zvornik, na strani 17 navela “Lagunu”, ističući da “procedure javne nabavke nisu provedene niti su sa izvršiocima usluga zaključeni ugovori za: …. usluge reprezentacije (Motel „Laguna“ Zvornik 41.046 KM)”.

To je bilo tokom 2015.; Koliko li je tek pojeo 2016. i 2017. godine?!

5.
Kada se sve ovo fino podijeli, račun kaže da Stevanović (bez tendera) ne prestaje da objeduje u “Laguni”, na šta mjesečno troši u prosjeku cca 3.420 KM, što po radnom danu dođe cca 171 KM; Sve na trošak poreskih obveznika iz Zvornika… 

Živ čovjek, mora da jede… A i nervoza je; Velika i izaziva glad; Kriminalni poslovi u poslednje vrijeme ne idu baš najbolje.

6.
Nekad jede i sa prijateljima, kao što je Gordan Pavlović Goci, vlasnik firme “Pavgord” (kojoj na finansijskim uspjesima zavide i narko karteli), a tu je i bračni par Rubež, Sonja i Nenad, koji su ojadili FG “Birač”. 

Kada su svi zajedno na ručku nije bitna cijena, već simbolizam: Trista godina robije na jednom mjestu!!!

7. 
Dnevna aktivnost Stevanovića, pored kontinuiranih kriminalnih pokušaja  otimanja “Alumine”, podrazumijeva i kontrolu aktivnosti u njegovim zvorničkim firmama “Enikon-mont”, preko koje je nezakonito iznio šest miliona evra u Srbiju”, “Enikon-Gradnja”, koja trenutno radi na obnovi zvorničke osnovne škole (!!!), “Vitinka”, čije zavisno društvo “Vitinka Eksploatacija” godinama nije plaćala koncesiju za punjenje vode “Vivia”… 

Baš mnogo posla.

8.
Naravno, tu je i koordinisanje unošenja crnog kapitala u loznički “Steding” doo, zbog čega je privođen nekoliko puta u Policijsku upravu Šabac, preciznije, policijsku stanicu Loznica. 

Privođenja će se nastaviti.

Uobičajeno: Stevanovića sačekaju srbijanski policajci na graničnom prelazu Mali Zvornik, te umjesto kući, Stevanović dobije besplatnu vožnju do Policijske stanice Loznica (PU Šabac); Zatim, standardno, slijede saslušanja za niz krivičnih djela: pranje novca, poreska utaja, zloupotreba ovlašćenja u privredni…, a sve zbog mahinacija prilikom izgradnje poslovno-stambenog objekta u ulici Gospodara Vučića 123, Beograd.

9.
To je još uvijek manji problem Stevanoviću od zahtjeva Pavlovića da mu nadoknadi polovinu od bačenih 30 miliona KM, utrošenih za pokušaj preuzimanja”Alumine”.

Čim čuje takav zahtjev, a mnogo ih je izrečeno, Stevanović se nasekira. I ogladni.

10.
Nervozan je, jer Pavlović uočava da Stevanović prebacuje imovinu na prijatelje i familiju. Keš je skriven u Beču i ko zna gdje još, a nikome se ne daju pare. Posebno ne za propale projekte. Pa ni Stevanoviću. 

11.
Stevanović pokušava od Pavlovića sakriti imovinu, pa više nije jedan od suvlasnika “Vitinke”, preko firme “Sinovi i oci” doo Banjaluka, u kojoj je bio zajedno sa svojim prijateljem Todorom Panićem.

Sada je Todor stopostotni i “Sinovi i oci”. 

12.
Sve to znači da su nade Pavlovića kako će “Sinovi i oci” prerasti u “Sinovi i Goci”, što gospodare “Vitinkom”, pale u hladnu vodu.

Stevanović je izigrao i Pavlovića.

13.
Prebacio je Stevanović i udio u firmi “Geoinženjering” doo Banjaluka (jedna od firmi preko koje je učestvovao u pljački 25 miliona KM dravnih para) na “Oca i sina” Todora Panića.

14.
Uz ovoliko poslova, nije čudo da Stevanović stiže da prijeti tek u večernjim časovima, kada, po potrebi, šalje i svoje poslušnike da fizički opomenu nekog od onih što ga nerviraju.

15.
Najgore je što, zbog tolike sekiracije, jede i noću, a to je baš nezdravo.


Međutim, i “Sinovi i Goci” je baš nervozan. A i on jede.