петак, 22. децембар 2017.

Nermin Nikšić pojačava Dodikov SNSD

piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

„Smatrao sam da je pošteno da dođem do predsjednika RS-a i informišem ga šta će SDP raditi u Republici Srpskoj u narednom periodu. Mi imamo korektnu saradnju, zahvalio se na informaciji i primio je k znanju“, izjavio je 22.12.2017. godine u Banjaluci lider SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon što su ga novinari zamolili da prokomentariše svoj nedavni susret sa predsjednikom RS-a i SNSD-a Miloradom Dodikom.

I tako je pošteni Nermin Nikšić, u pratnji još poštenijeg Elvedina Grabovice, krenuo u stvaranje jakog SDP-a u RS-u. 

Prvi pick je bio Draško Aćimović. Bivši ambasador BiH prvo je predstavljen u Sarajevu, a onda je danas, opet, predstavljen u Banjaluci, zajedno sa novim pojačanjem – Vojinom Mijatovićem. 

A ko je taj Vojin Mijatović, zapitat će se članstvo SDP-a. 
U njegovoj zvaničnoj biografiji koju je priložio kada se kandidovao za zamjenika ministra civilnih poslova BiH, poziciju s koje je 22.12.o.g. odstupio, precizno  je navedeno da se radi o dugogodišnjem kadru SNSD-a na privremenom i kratkotrajnom radu u drugi strankama.

Dakle, od 2006. do 2008. godine Vojin Mijatović je radio kao načelnik Odjela za Evropske integracije Ministarstva finansija u Vladi RS-a. 

Premijer RS-a tada je bio – Milorad Dodik.  

Za predan rad u Dodikovoj Vladi, Mijatović je  2008. godine nagrađen funkcijom savjetnika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tada je bio – Nikola Špirić. 

Nakon epizode na državnom nivou, Mijatović se vraća na entitetski nivo gdje postaje savjetnik predsjednika Vlade RS-a. Na čelu Vlade RS-a tada je bio – Aleksandar Džombić. 

U periodu od 2014. do 2016. godine  Mijatović je obavljao dužnost direktora Ekonomskog instituta u Banjaluci. 
Vlasnik Ekonomskog instituta je – Slobodan Stanković. 
To je, dakle, biografija novog člana SDP-a BiH o čijem je angažmanu 
Nermin Nikšić nedavno razgovarao sa Miloradom Dodikom.
„Nikšić je, dok je bio predsjednik Vlade bio dobar partner“, kazao je nedavno Milorad Dodik također upitan o čemu je razgovarao sa Nerminom Nikšićem.

„Dodik i ja imamo korektnu saradnju“, ponovit će 22.12.2017. lider SDP-a Nermin Nikšić, pa će, onda, ustvrditi da „nije bilo dogovora o koaliciji“.

I nije. Dodik i Nikšić su, objavili smo prije mjesec dana na "Žurnalu", dogovarali da SDP u RS-u ima svog kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH. Lider SDP-a BiH te informacije nikad nije demantirao, ali zvanična potvrda stigla sredinom ove sedmice na skupu SDP-a u Starom Gradu. 

Nikšić je, naime, okupljenim stranačkim simatizerima kazao da je „SDP BiH na narednim izborima vjerovatno imati kandidate za sva tri člana Predsjedništva BiH“. Što znači da će SDP iz RS-a imati kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH, čime će, suštinski, osigurati pobjedu Dodikovom kandidatu za člana Predsjedništva BiH. 

Naime, SDP BiH na teritoriji RS-a, kao izbornoj jedinici za srpskog člana Predsjedništva BiH, može računati na oko deset hiljada glasova. 

Zahvaljujući tim glasovima, upravo je Mladen Ivanić, kao kandidat Saveza za promjene uspio pobijediti Dodikovu kandidatkinju Željku Cvijanović. Razlika između njih bila je, svega, 11.000 glasova, što znači da budući kandidat Saveza za promjene ne bi imao nikakve šanse naspram kandidata SNDS-a, jer bi desetak hiljada glasača SDP-a svoj glas dalo Nikšićevom kandidatu. 
Na taj način, SDP bi pomogao Dodiku i njegovom SNSD-u. 


Upravo zbog toga, Nikšić je „smatrao da je pošteno da informiše predsjednika Dodika o budućim aktivnostima SDP-a BiH“. Za nastavak korektne saradnje.