понедељак, 18. децембар 2017.

Premijerkine “tararara” bombe

piše: Slobodan Vasković

“U javnom sektoru nemate povećanje broja zaposlenih i to je stvar koju smo stavili pod kontrolu”, izjavila je premijerka Željka Cvijanović.

Njena izjava je notorna neistina, jer su skoro brojni radnici Robnih rezervi RS, njih petnaestak, prešli u Ministarstvo trgovine i turizma - u novoformirano Odjeljenje za interventne nabavke. 

Okružni privredni sud Banjaluka donio je 17.07.2017. godine Odluku o stečaju u Robnim rezervama, jer su gubici tog Javnog preduzeća premašili vrijednost kapitala za 9,5 miliona KM, “dok obaveze preduzeća iznose 34 miliona KM, dospjele su na naplatu i one su za oko 18 miliona veće od tekuće imovine kojom preduzeće raspolaže JP”.

Pitanje glasi: Kako su se bez konkursa mogli zaposliti nekadašnji radnici RR u pomenuto Odjeljenje i zar to nije kršenje Zakona?

Naravno da jeste; Robne rezerve su bile Javno preduzeće koje je imalo svoj JIB, račune u bankama… Kao što to ima i JP “Šume RS” a.d. Sokolac koje djeluje u okviru  Ministarstva poljoprivrede, ali nemaju veze s njim što se tiče računa, plata… 

Ili Cvijanovićeva ne zna da su pomenuti radnici primljeni u Vladu RS ili ne govori istinu; Prije će biti da ne zna, jer bi za začuditi bilo da premijerka bilo šta zna. 

Kada bi, recimo, znala stvarni “CV” Gorana Gajića, šefa kabineta Zorana Tegeltije, sigurno bi se od straha naježila.

Tegeltija je stvarni šef Vlade RS i jasno je da premijerku, koja formalno nosi tu titulu, o malo čemu obavještava.

Bilo bi dobro da je ponekad informiše, ako zna da će premijerka govoriti o konkretnim stvarima, a ne po “tararara” sistemu, i tako njene izjave “stavi pod kontrolu”. Ovako nepripremljena djeluje “van svake kontrole”, da ne kažem van pameti!

Za premijerku nekoliko važnih obavještenja: Svako malo zaposli se neko novi u ministarstvima.

Tako su novi radnici uposleni u  ministarstvima sporta, trgovine, poljoprivrede, industrije, rada, za izbjeglice i raseljena lica…

Mogao bih navesti i niz imena, ali bi tekst bio predug. 

I nisu naslijedili one koji su otišli u penziju, već su im izmišljena radna mjesta. U prosjeku, u ovoj godini, svako ministarstvo zaposlilo je desetak novih radnika. 

Javna preduzeća zaposlila su mnogo mnogo veći broj radnika, posebno ona koje drže socijalisti, a sasvim malo zaostaju DNS-ovci i SNSD-ovci.

Inspekcije bi imale šta da rade, ali ne smiju: Režim ne prašta.

Netačno je i da se neće više zapošljavati u javnom sektoru; Tek slijedi prava eksplozija zapošljavanja, jer je iduća godina izborna.

Da podsjetim, negdje krajem 2014. godine naznačeno je iz Vlade RS da će biti donesena odluka o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, ali ona nikada nije materijalizovana; Tada je rečeno da će zapošljavati nove radnike samo na pozicije onih koji su otišli/odu u penziju. 

Naravno da ni slovo nije ispoštovano, niti je ikada urađena analiza koliko je u poslednje tri godine primljeno radnika u javni sektor.

Pokazala bi da je sve poodavno van svake kontrole.