понедељак, 25. децембар 2017.

SILICIJ PO NERAZUMNO NISKIM CIJENAMA: Kompanije iz Jajca i Mrkonjića pod istragom EU zbog dampinga

Piše: Avdo Avdić (zurnal.info)

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv BiH zbog sumnje da su bh kompanije koje izvoze silicij damping cijenama ugrozile tržište Evropske unije, saupćeno je iz Komisije. 

Pod istragom su, kako saznaje Žurnal, dvije kompanije iz BiH, BSI Jajce i R-S Silicon iz Mrkonjić Grada. Obe kompanije su dio italijanske grupacije Metalleghe.
„Evropska komisija primila je žalbu o zaštiti od damping uvoza iz zemalja koje nisu članice EU. U žalbi se navodi  da damping cijene silicija uvezenog iz BiH i Brazila izazivaju materijalnu štetu privredi EU“, navedeno je u zvaničnom saopćenju Evropske komisije

Prijavu protiv bh izvoznika podnijele su španska Ferroatlantica i francuski Ferropem. Oni u svojoj prijavi dostavljenoj u novembru ove godine traže da se uvedu antidamping mjere na period od 5 godina. 

Pod istragom će biti period od 1. oktobra prošle, do 30. septembra ove godine. 

U prijavi koja je dostavljena Evopskoj komisiji navedeno je da je kompanija BSI Jajce na tržište Evropske unije plasira kompletnu godišnju proizvodnju koja iznosi između 18 i 20 hiljada tona, dok je ukupna proizvodnja u BiH 33 hiljade tona. 

Prema informacijama Žurnala, koje smo dobili od Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, tokom 2016. godine iz BiH je, na tržište EU izvezeno ukupno 18 hiljada tona silicija, rude koja se koristi u metalnoj industriji, dok je za prvih deset mjeseci ove godine izvezeno 29 hiljada tona. 

Vrijednost izvezenog silicija tokom ove godine je 101 milion maraka, dok je prošlogodišnja vrijednost iznosila 60 miliona maraka.

Komaniju BSI Jajce 2004. godine preuzela je italijanka kompanija Metalleghe, a ukupni osnivački kapital je bio 2 miliona maraka. Metalleghe je 2015. godine otvorio još jedno svoje postrojenje, ovaj put u Mrkonjić Gradu. 

Na otvaranju kompanije R-S Silicon pojavio se kompletan politički vrh Republike Srpske sa Miloradom Dodikom na čelu. 

Tada je saopćeno da će proizvodni kapacitet ove kompanije biti 18 hiljada tona silicija, te da će kompletna proizvodnja biti plasirana na tržište EU.

Prema informacijama kompanija koje su prijavile bh proizvođače silicija, na teritoriji BiH postoji samo jedan korisnik te rude. U pitanju je mostarski Aluminij koji silicij nabavlja od kineskih dobavljača. 


Upravo su se kineski dobavljači silicija 2014. godine našli pod istragom Evropske komisije, koja je tada donijela konkretne mjere i spriječila damping cijene na tržištu EU.