петак, 8. децембар 2017.

Brajan Hojt Ji: Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH; I dalje ću biti zamjenik pomoćnika državnog sekretara

Izvor: N1

Foto: N1
Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet u BiH, poručio je Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju, koji je gostovao u emisiji N1 na 1.

Yee je u ekskluzivnom razgovoru za N1 odbacio navode pojedinih medija kako će postati novi američki ambasador u Makedoniji, te je dodao da je zadovoljan trenutnim poslom koji obavlja.

"Jako sam ponosan što sam zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i zadovoljan sam ovim što radim. Drago mi je reći da ću još biti tu", istakao je Yee.
Govoreći o američkim interesima u regionu, Yee je naveo kako SAD želi pomoći zemljama regiona da se približe svome cilju - prosperitetnoj, demokratskoj, stabilnoj i sigurnijoj budućnosti…

"Interes je da zemlje regiona imaju što bolju tržišnu ekonomiju, sa šansama za sve građana regije, posebno za mlade", poručio je Yee.

Koja je crvena linija koju lideri u BiH ne bi smjeli da pređu?
"Volio bih da razmišljamo o reformama i promjenama, teškim odlukama pred kojima se nalaze bh. političari kako bi se što više približili ciljevima za koje su se opredijelili. Što se tiče ograničenja za lidere - ta ograničenja postavlja Ustav zemlje i međunarodne norme", ocijenio je.

Na pitanje kako komentariše izjave entitetskog predsjednika Milorada Dodika u vezi sa "mirnim otcjepljenjem RS-a", kao i izjave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će "patriote braniti BiH od svakog pokušaj secesije", Hoyt Brian Yee je ponovi stav SAD-a kako ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet."Naše čvrsto uvjerenje je da lideri BiH imaju obavezu poštivati Ustav BiH, kao i da poštuju međunarodne zakone i prava, te da donose odluke koje će unaprijediti interese ove zemlje, naročito u vezi integracija sa ostatkom Evrope.

Ne postoji opcija secesije niti za jedan entitet. Ne postoji, vjerujem, interes niti jednog lidera, niti jedne stranke, za nekakvim oblikom nasilja. Tako da je naša poruka liderima - SAD i evropske zemlje žele pomoći ovoj zemlji na putu ka EU integracijama, a sve druge incijative koje mogu odvući BiH od tih integracija - treba ih obeshrabriti", zaključio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju.