среда, 27. децембар 2017.

ALUMINIJ NA RUSKI POGON: Vijeće ministara ukinulo carinu na uvoz nelegiranog aluminija


Svega nekoliko sati nakon što se ruski ambasador u BiH Petr Ivancov, kao jedini strani diplomata, pojavio na božićnom prijemu Dragana Čovića, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o ukidanju carine na uvoz nelegiranog aluminija. Time su bh. vlasti, definitivno, mostarski Aluminij prepustile Rusima. Ukidanjem carine na nelegirani aluminij, BiH će,  na nivou godine, izgubiti 36 miliona maraka, a štetu će pretrpjeti i obje elektroprivrede u Federaciji BiH. Jedini dobitnici su ruski poduzetnici koji će u BiH uvoziti nelegirani aluminij koji će biti prerađivan u pećima koje pokreće plin. Ruski, dakako.  

SASTANAK U ZAGREBU

Još u avgustu smo na Žurnalu najavili ovaj scenarij, nakon čega su čelnici HDZ-a BiH, preko zagrebačkog Nacionala, plasirali priču o navodnom nezakonitom prisluškivanju hrvatskih poduzetnika. Međutim, dva mjeseca kasnije, stigla je i službena potvrda naše priče. Rusi ulaze u mostarski Alumij. Stožernu kompaniju stožerne stranke. 

Sve je, dakle, osmišljeno krajem prošle i početkom ove godine, kada su hercegovački poduzetnici, uglavnom okupljeni oko Dragana Čovića i HDZ-a BiH započeli pregovore sa ruskim poduzetnicima o preuzimanju mostarskog Aluminija, te Rudnika boksita Posušje. Na sastanku održanom u Zagrebu, objavili smo tada, zvaničnici HDZ-a BiH i poduzetnici iz Hercegovine usaglasili su sa ruskim biznismenima i obavještajcima plan ulaska ruskog kapitala u BiH. Realizacija plana počela je u ljeto ove godine. 

Tako u junu, državni ministri Vjekolav Bevanda i Mirko Šarović odazivaju se pozivu Aluminija da na okruglom stolu podrže inicijativu te kompanije za ukidanjem carine na nelegirani aluminij koja je iznosila 4,5 posto. Osim Bevande i Šarovića inicijativu je podržao zamjenik ruskog ambasadora u BiH Petr Frolov. Prema zvaničnom saopćenju sa tog sastanka, objavljenom na službenoj stranici aluminij.ba, Frolov je kazao da je ruski ambasador u BiH „Petr Ivancov već informisao službenu Moskvu s Aluminijevom argumentacijom“. Nekoliko dana kasnije, čelnici mostarske kompanije uputili su službeni dopis Vladi FBiH u kojem navode da je nužno ukidanje carina na nelegirani aluminij. 

„Nelegiranog aluminija nema u dovoljnim količinama u zemljama EU i CEFTA-e. Velike količine su na tržištu Rusije i Azije, s tim da za uvoz roba s tog tržišta Društvo mora platiti carinu po stopi od 4,5 posto, što utiče na cijenu proizvoda“, napisali su u julu čelnici Aluminija.

Vlada FBiH, potom, donosi zaključak i pokreće inicijativu prema Vijeću ministara BiH da se ukine carina na nelegirani aluminij, a ruski ambasador u BiH Petr Ivancov daje intervju za Večernji list u kojem navodi da se „hrvatsko pitanje u BiH mora hitno riješiti“, čime i zvanično usaglašava stavove sa službenom politikom HDZ-a BiH i Dragana Čovića. Ivancov je, kako rekosmo, bio jedini visoki diplomata koji se pojavio na božićnom prijemu Dragana Čovića, a samo dan kasnije, u petak, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o ukidanju carine na uvoz nelegiranog aluminija. 

„Tačno je da je ukinuta carina na nelegirani aluminij. Neće biti nikakve štete po budžet  BiH, jer prošle godine nije bilo uvoza nelegiranog aluminija“, kazao je za Žurnal državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, koji je i sam, u oktobru ove godine, boravio u Moskvi.

POKRIVANJE GUBITKA

Prema dokumentima koji su u posjedu Žurnala, Aluminij Mostar je 2015. godine uvezao 13 hiljada tona nelegiranog aluminija, na šta je plaćena carina u iznosu od oko 2 miliona maraka. 

„Mjesečne potrebe privrednog društva Aluminij d.d. Mostar za nelegiranim aluminijem su oko 20 hiljada tona“, piše u Informaciji koju su u julu ove godine sačinili čelnici Aluminija i federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. 

To znači da bi, prema gruboj procjeni, Aluminij mogao uvesti oko 240 hiljada tona nelegiranog aluminija, na šta bi, u budžet BiH, morao uplatiti carinu u iznosu od oko 36 miliona maraka. Zahvaljujući odluci Vijeća ministara – tih 36 miliona maraka neće biti uplaćeno. Ali to nije sve. 

Aluminij d.d. Mostar nedevano je uputio dopis FERK-u kojim to regulatorno tijelo obavještava da „traži novog dobavljača električnom energijom“, jer je ugovor sa Elektroprivredom BiH istekao i mostarsko preduzeće nema namjeru da ga produži. Kako saznajemo, Elektroprivreda BiH isporučivala je Aluminiju energiju čija je cijena bila 36 eura po megavat/satu. Zahvaljujući tom lošem ugovoru, nametnutom od strane Vlade FBiH, odnosno od HDZ-a i SDA, Elektroprivreda BiH će ovu godinu završiti sa gubitkom većim od 20 miliona maraka. 

Kako bi pokrili gubitak, čelnici Elektroprivrede BiH su odlučili da podignu cijenu energije za Aluminij, što čelnici te mostarske kompanije nisu prihvatili. Stoga su odlučili da potraže novog dobavljača, a to će, vjerovatno, u narednih 60 dana, biti Elektroprivreda HZ HB. Upravo je ovo javno preduzeće, zbog ranijih ugovora sa Aluminijem oštećeno za 120 miliona maraka, jer su kadrovi HDZ-a u EP HZ HB odlučili da otpišu dugove Aluminija. No, donošenjem odluke o ukidanju carine na nelegirani aluminij, situacija se drastično mijenja.

„Društvo smatra da se proizvodni kapaciteti na najbrži načim mogu podići pretapanjem nelegiranog aluminija koje se obavlja u ljevaoničkim pećima koje pokreće gas, što će umanjiti troškove potrošnje električne energije“, navedeno je u informaciji Aluminija.

SVI NA PLIN

Pojednostavljeno, Aluminij d.d. Mostar će nakon oslobađanja od carine nelegiranog aluminija svoje proizvodne kapacitete sa električne energije prebaciti na plin. Ovaj energent će, prema informacijama koje smo ranije objavili, biti nabavljan od poduzetnika iz Hrvatske koji su nedavno potpisali desetogodišnji ugovor sa Rusijom o nabavci plina. U pitanju je kompanija PPD Zagreb iza koje stoji poduzetnik Zoran Gobac. Upravo je PPD Zagreb u januaru ove godine potpisao ugovor o sponzorstvu sa mostarskim Nogometnim klubom Zrinjski, iza kojeg politički stoji Dragan Čović.

(zurnal.info)