недеља, 17. децембар 2017.

Minhauzenovska posla: Metuzalem opet izvarao farmere

piše: Slobodan Vasković

Stevo Mirjanić Metuzalem ponovo je prevario farmere. Sasvim očekivano od Prvog Minhauzena Vlade RS.

Prema Strateškom planu za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja 2016.-2020. godina, budžet za poljoprivredu, u 2018. godini, trebalo je da iznosi 103,9 miliona maraka (6% domaćih prihoda budžeta ), plus osam miliona iz IPA II fondova; Ukupno je to 111,9 miliona.

Međutim, za farmere je u 2018. godini obezbijeđeno samo pola od toga - 
 60 miliona KM.

Farmeri, odnosno šefovi njihovih udruženja, Metuzalema, potpuno ignorišu. Čine to svi osim Vladimira Usorca, koji se opet “slizao" sa Mirjanićem. 

Dva donedavno ljuta protivnika sada duvaju u istu, jer su se konačno našli: Obojica su patološki lažovi i poljoprivrednici više ne mogu računati na Usorca. 

Strateški plan uradio je Institut za ekonomiju poljoprivrede, pri Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, o čemu sam već pisao.

Mirjanić je tada bio glavni bos u Institutu, a povukao se nakon anonimne prijave, dostavljene UNiverzitetu, o sukobu interesa. Međutim, Metuzalem i dalje vuče sve konce iz sjene, jer su na Institutu ostali njegovi ljudi. 

On i njegova ekipa dobili su, svojevremeno, od ministarstva poljoprivrede za Strateški plan, (i tada je bio ministar), zvanično oko 80.000 KM, a nezvanično oko 400.000 maraka.

Ministarstvo nije uradilo analizu realizacije Strateškog plana, niti će, iz prostog razloga što skoro ništa nije realizovano.


Farmeri optimisti se nadaju da će Mirjanić konačno otići iz ministarstva do kraja 2018. godine, dok pesimisti smatraju da će ostati vječno. Bliži sam prognozama pesimista!