субота, 9. децембар 2017.

Predsjedničke nominacije/Najveći favoriti: Karan, Cvijanović, Radmanović (SNSD); Šarović, Govedarica, Ivanić (SzP)

piše: Slobodan Vasković

Siniša Karan trenutno je najozbiljniji kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Karan je generalni sekretar kabineta predsjednika RS, a uočljivo je njegovo sve češće pojavljivanje u javnosti.

Karan je ranije slovio kao jedan od kandidata za predsjednika RS uz Željku Cvijanović i Nebojšu Radmanovića.

Međutim, poslednjih dvadesetak dana u kuloarima SNSD-a sve češće se dovodi u vezu sa kandidaturom za srpskog člana Predsjedništva BiH.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, kojeg mnogi vide kao kandidata za člana Predsjedništva BiH po svemu sudeći je odustao od te nominacije i, ukoliko njegova stranka nakon oktobarskih izbora bude u prilici da sastavi novu Vladu RS, on bi bio premijer.

Dodik će još jedno vrijeme licitirati svojom mogućom kandidaturom, kako bi, u odnosima sa međunarodnom zajednicom, dobio neke ustupke za odustajanje od nje, a ono čega se plaši jeste mogućnost da, ukoliko se zaista kandiduje, bude eliminisan iz izborne trke zbog svojih radikalnih stavova o potrebi cijepanja BiH.

Sam Dodik nikada nije direktno pomenuo mogućnost kandidovanja za člana Predsjedništva BiH; Uz to, njegov Prvi krug saradnika insistira da on bude premijer. 

Što se tiče kandidature za predsjednika RS, njoj je, ispred SNSD-a, najbliža Željka Cvijanović, ali ni Nebojša Radmanović još uvijek nije odustao od te nominacije.

Ta bitka će tek da se razvija, iako Dodik ne želi Radmanovića na kandidatskoj listi.

Dodik nijednu predsjedničku nominaciju neće prepustiti DNS-u, čiji je lider Marko Pavić tražio jednu od tih pozicija, a u SNSD-u smatraju da su u stanju pobijediti na izborima i bez glasova DNS-a.

Ni Savez za promjene još uvijek nije istakao svoje kandidate, a jedino je izvjesno da sa njihovim imenima neće izaći prije proljeća. Isto važi i za SNSD.

Ono što je poznato je da, ispred SDS-a, Mirko Šarović “ima pravo prvog poteza”; Mnogi ga vide u trci za člana Predsjedništva BiH. 


Za tu poziciju se javno, nekoliko puta, samonominovao i Mladen Ivanić.

Ivanića bi dio SDS-a kandidovao za predsjednika RS, a ni protiv te kandidature ne bi bio počasni predsjednik PDP-a.

Cijelu tu kombinatoriku mogao bi “pokvariti” sve bolji rejting Vukote Govedarice, aktuelnog predsjednika stranke.

Istraživanja javnog mnjenja, koje su sprovele beogradske agencije, pokazala su snažan rast popularnosti Govedarice u poslednjih dva mjeseca.