недеља, 20. август 2017.

Unutrašnji Okupatori opet napadaju

piše: Slobodan Vasković


1.
Interesantan je ovaj “unutrašnji dijalog” koji je pokrenuo Milorad Dodik, a tiče se referenduma o ulasku u NATO, iako NATO nije pozvao Republiku Srpsku. Niti o ulasku u NATO odlučuje RS, već će odlučiti BiH.

2.
Dodikov “unutrašnji dijalog” ima sve karakteristike “lova na vještice” i demonizovanja političkih protivnika, tako da je, na samom početku, a biće i u sredini i na kraju, postao/ostao Jezik Mržnje!

3.
Ako je Dodiku do referendum neka ga održi; Nema nikakve potrebe da priziva pripadnike Opozicije, koje, ionako, smatra izdajnicima.

Dodik ima dovoljan broj ruku u skupštini RS da izglasa šta želi; Opozicija mu tu ne treba, sem kao pokriće za još jednu veliku političku (referendumsku) prevaru. Kao što je bila ona u vezi datuma Dana RS, koja je bila predizborni (antinacionalni i antidržavni) trik Dodika i SNSD-a.

Epilog je da je ubjedljivo dobio lokalne izbore, ali sada pojma nema šta će sa svim tim opštinama, jer je RS “u banani”. I sve njene lokalne zajednice.

4.
Ukoliko bi Opozicija popustila i prihvatila Dodikov “unutrašnji dijalog” vođen “Jezikom mržnje” i podržala bilo kakav referendum, nema potrebe da izlaze na sledeće opšte izbore; Radnje mogu odmah zatvoriti.

5.
Djeluje da je Opozicija shvatila, što Dodika dovodi u vrlo uzak manevarski prostor; Toliko uzak da bi mu se moglo desiti repriziranje katastrofe, što jeste neodržavanje Referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji je skupština izglasala, ali koji se nikada nije desio.

Sasvim je druga stvar što Opozicija uopšte ne koristi Dodikov očiti teški promašaj!

6.
Pitanje je što Opozicija ne insistira na održavanju ovog već izglasanog referenduma i zahtijeva od Dodika sprovođenje skupštinskih odluka, koje on lično stornira?

Pitanje je i što Dodik ne pokaže mišiće NATO, EU, Zapadu… održavanjem tog Referenduma?

7.
Opozicija u RS je vrlo često, prečesto, nedjelotvorna, ne iskorištava čiste šanse i to je odgovor na pitanje 1; Rješenje pitanja 2 je u Dodikovom strahu: On ne smije održati referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH!!!

Da smije, već bi to učinio.

8.
Očito je i da ne smije Sam/Lično zakazati održavanje sjednice Skupštine, zahtijevati izglasavanje (besmislenog) referenduma o NATO i obrazložiti zašto je sve to potrebno!

Očito je i da Dodik igra na dvije karte: Ako Opoziciju prevari da ga podrži oko suludog referenduma, dobio ih je; Ako ih ne privoli, optužiće ih za izdaju. Dežavi koji nema snagu premijere.

Pitanje je da li se ta priča može “jesti” do oktobra iduće godine i prikriti uspješno sve veće razvaline unutar SNSD-a, koje su i interesne, ali i ideološke? Teško!

9.
Na “spoljnom planu” i onom “državničkom”, Dodik ispunjava želje Rusije i pravi od BiH novo bojno polje te sile i SAD-a, supersile.

To je ona Treća runda, koju sam već u tekstovima pominjao, i koja dolazi nakon Crne Gore i Makedonije. Gdje je Rusija izgubila “za dlaku”, ali izgubila.

10.    
“Histerija” oko Referenduma je sasvim dobro pripremljena; Unutrašnji Okupatori, što Dodik&Klika jesu, preko analitičarskih pacera i sluga raznoraznih kalibara, “iz minute u minutu” truju atmosferu, ukazujući na “neophodnost referenduma”, optužujući, izmišljajući, lažući…; Silujući javnost potrebom izjašnjavanja, prijeteći “revolucijama”… samo da bi što jače radikalizovali javno mnjenje, narod dodatno sludili i pripremili ga kao “topovsko meso” za odbranu sopstvenih/sebičnih/uskogrudih i ruskih nacionalnih interesa; Ni jedni ni drugi interesi nisu u ovom slučaju i srpski nacionalni interesi. Dapače, ali Unutrašnji Okupatori ostaju istrajni na pripremi obračuna u BiH, gdje je teritorija RS stavljena ruskim agenturama na raspolaganje, kao nosač sa kojeg će da djeluju: I u BiH i prema Srbiji. Kako bi se spriječilo ostvarenje novog bezbjednosnog plana Zapada, koji bi cementirao mir na ovim prstorima - prvo NATO, pa EU (do sada je bilo obrnuto).

11.
Srbija je poslednja runda; Dodik, kao i obično, radi Vučiću o glavi, ali i Vučić ima za njega, uskoro, par vrlo neprijatnih iznenađenja!

12.
Opozicija bi sve ovo trebalo da kaže, predstavi javnosti stvarne Dodikove namjere; Mane se hinjenog rusofilstva i zaštiti interese sopstvenog naroda, kojeg Unutrašnji Okupatori nemilosrdno vode u propast.

13.
Vukota Govedarica se jasno suprotstavio, Branislav Borenović se sakrio iza Milka Grmuše, koji jeste odličan, obrazovan, obaviješten i temeljan mladi političar, ali je tek odnedavno član PDP-a!

Samim tim, neophodno je bilo i Borenovićevo izjašnjenje. I Čavićevo. O potrebi izjašnjenja Ivanića o svemu rečenom ne treba ni polemisati; Posebno nakon što se ponovo samokandidovao za člana Predsjedništva BiH!

14.
Umjesto izjašnjenja, kao i sto miliona puta do sada, Ivanić je nestao u plavim dubinama, zaronio; Sa brojnim bocama kisika. Na neodređeno vrijeme.

Toliko o karakteru. I opravdanosti kandidature.

15.
O svemu ostalom tek će biti riječi, a stvarni sudari tek slijede.
x