петак, 4. август 2017.

Korak do Raskola Dodik-Radmanović

piše: Slobodan Vasković

Sasvim je realan raskol između Milorada Dodika i Nebojše Radmanovića, tvrde izvori bliski bivšem članu Predsjedništva BiH, kao i oni bliski Dodiku. 

Ističu da će do raskola sigurno doći ukoliko Dodik nastavi sa politikom minimiziranja Radmanovićevog značaja unutar SNSD-a, koje je uzelo maha tokom proteklih nekoliko mjeseci.

“Grupa Dodikovih ključnih savjetnika, koji na njega imaju presudan uticaj u poslednjih godinu dana, intenzivno radi na urušavanju Radmanovićevog uticaja, potpuno prenebregavajući činjenicu da je on još uvijek itekako respektabilan političar sa značajnim uticajem u stranci”, tvrde moji sagovornici. Dodaju da, za razliku od Radmanovića, njegovi protivnici, okupljeni oko Dodika, nisu institucionalizovani ni unutar vladajuće stranke, kao ni unutar Vlade RS i da sav svoj uticaj crpe iz bliskih odnosa sa Dodikom.

Oni ističu da je na djelu bitka za ovladavanje dijelovima SNSD-a, koje kontroliše Radmanović, potom za interese i novac, što su ključne odrednice sukoba.

Sa druge strane, Radmanovićevi protivnici smatraju da je on potrošen, da predstavlja smetnju i da ga je potrebno ukloniti prije nego li dođe do nominacija za ključne funkcije na narednim izborima. 

Radmanović ima namjeru da se kandiduje za predsjednika RS, čemu se protivi Dodik i dio stranke koji on kontroliše. Radmanovićevoj kandidaturi se protivi i Željka Cvijanović, koja sebe vidi kao kandidata za predsjednika RS i sasvim je realno da joj Dodik i da tu nominaciju.

“Dodik ne želi da ide u Sarajevo u Predsjedništvo BiH; To je samo spin, jer on je svjestan da bi eventulnim odlaskom u Sarajevo izgubio ključne poluge za vladanje: to su Vlada RS i Narodna skupština RS. Istovremeno, u Sarajevu on ne bi mogao da sprovodi razarajaću politiku, kao što to čini sada, jer bi bio pod ogromnim pritiskom. Na kraju, Dodik se i plaši ići u Sarajevo, što je potvrđeno niz puta u proteklih par godina”, tvrde moji sagovornici.

Oni navode da je Dodik najbliži mogućnosti da ponovo bude premijer i da je ubjeđenja da bi mu sigurno Cvijanovićeva, kao predsjednik RS, dala mandat, dok nije takvog stava kada su u pitanju drugi kandidati za predsjednika RS, posebno Marko Pavić, pa i sam Radmanović.

Kada se u ovom kontekstu sagleda neslaganje Radmanovića sa Dodikom oko toga da članovi komisija i odbora iz SNSD-a u oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke u tim odborima i komisijama (Izvršni komitet stranke je izglasao tu odluku), jasno je da nije samo riječ o različitim viđenjima određenog problema, već da Radmanović pokazuje spremnost na bitku sa Dodikom.

“Radmanović se ne boji Dodika i to je najbitnija stvar. Na tom sastanku mu je u lice sasuo da SNSD treba da nastavi djelovati opoziciono na nivou BiH, a da napuštanje komisija nije ništa drugo do uzmicanje i da je najštetnije upravo po SNSD. Dodik je gutao knedle, ali je izgurao odluku o napuštanju. To je Pirova pobjeda, jer je produbila sukob. Dodik je tu stao na stranu Nikole Špirića, sa kojim je Radmanović na ratnoj nozi već godinama, što bivšem članu Predsjedništva BiH nikako ne prija i on će se truditi da snažno uzvrati udarac Dodiku”, kažu moji sagovornici.

Oni dodaju da je sukob Radmanovića i Dodika ozvaničen prije mjesec dana kada je Dodik naložio smjenu Željka Kovačevića sa pozicije v.d. direktora “Elektroprivrede RS”, zbog, kako mi je tada rečeno i kako sam i objavio, “spekulativnih poslova sa strujom”.

Kovačević je Radmanovićev čovjek od najvećeg povjerenja i udar na njega je direktan udar na Radmanovića. On je na poziciju v.d. imenovan krajem marta prošle godine, ali od tada do danas je ostao vršilac dužnosti, što je jasan pokazatelj Dodikove namjere da Radmanovića stalno drži “u šahu”, jer u svakom trenutku može ukloniti Kovačevića. 

Ta namjera i dalje je na snazi, a Radmanović je uspio da odbije Dodikov napad i spriječi već spakovanu Kovačevićevu smjenu.
Kovačević je trebalo da bude smijenjen polovinom jula. Željka Cvijanović je bila spremna da povuče taj potez, jer joj on itekako ide u prilog, pošto bi njene ambicije da postane kandidat za predsjednika RS, nakon tog akta, itekako dobile na kredibilnosti.

Na Kovačevićevoj smjeni najviše insistira Branislava Milekić, bivša direktorica, sada zamjenica direktora EPRS, koju je Kovačević potpuno anestezirao, iako je ona imala zadatak da sa sadašnje pozicije njega pretvori u svoju marionetu.

“Smjenom Kovačevića, Dodik bi javno ponizio Radmanovića i demonstrirao da na njega više ne računa. Radmanović je duboko svjestan loših poruka koje bi izazvala smjena njegovog najznačajnijeg kadra i, ukoliko se to desi, on neće ostati bez adekvatnog odgovora, koji bi mogao teško uzdrmati SNSD”, tvrde moji izvori.

Prema njihovim riječima, Kovačević, odnosno pozicija koju obavlja, su samo bojno polje Dodika i Radmanovića, na kojem se oni, osim za politički uticaj bore i za kontrolu tokova novca, jer je EPRS jedno od rijetkih Javnih preduzeća u kojem para još uvijek ima. 

Ovaj obračun će se nastaviti, jer ni Dodik i njegovi savjetnici ne odustaju od smjene Kovačevića i minimiziranja Radmanovića niti bivši član Predsjedništva BiH ima namjeru uzmaći pred Dodikom. Štaviše.