четвртак, 31. август 2017.

Alumina: Kraj Agonije i Poraz Klana?!

piše: Slobodan Vasković 

Zvornička firma “Alumina” stekla je 20 miliona evra potraživanja koje je “Ukio banci” navodno dugovala firma “Birač”, a zbog kojih se do današnjeg dana vode višegodišnji parnični postupci protiv ove zvorničke firme i Birača.


Alumina je ovih 20 miliona evra platila 30 hiljada evra, odnosno 0,15% nominalnog potraživanja!!!

Ova cijena pokriva samo troškove i bankarske provizije koje je “Ukio banka” imala prilikom prodaje.

Ovom kupovinom je dokazano da potraživanje “Ukio banke” ne vrijedi ni koliko omanja seoska kuća u blizini rudnika Miljevina.

Ključne stvari
Ova cijena dokazuje nekoliko ključnih stvari: 
-Da ranije potraživanje “Ukio banke” nema bilo kakvu materijalnu vrijednost i da je to sada i sama “Ukio banka” priznala, što znači da potraživanja na koja firma “Pavgord” polaže pravo ne vrijede baš ništa,

-Da je blokada računa “Alumine” po istom ovom osnovu (na zahtjev Gordana Pavlovića, vlasnika firme “Pavgord”, koji je zahtijevao isplatu 155 miliona KM) bila jedna velika Prevara, koja je izazvala jednu od najvećih pravosudnih afera u BiH.

-Da je kriminalni Klan, koji stoji iza Pavlovića i Zorana Stevanovića, gradonačelnika Zvornika, koji je kupio dio navodnih potraživanja “Ukio banke”, bio svjestan da ta potraživanja ne vrijede baš ništa, ali da su nastavili prevaru i u aprilu ove godine blokirali “Aluminu”; Sve uz pomoć zvorničke sudinice Jelene Todorović i njene šefice Slavice Tadić, predsjednice Osnovnog suda iz Zvornika. 

Nerad Republičkog tužilaštva
O pomenutoj Prevari sam objavio veliki broj tekstova, naročito ukazujući na pomenuto kriminalno potraživanje, kao i način sticanja tog potraživanja.

Međutim, tužilaštvo Republike Srpske nije funkcionalno ni u nužnoj mjeri, nisu uradili baš ništa. Iako posjeduju svu relevantnu dokuemntaciju koja dokazuje da je na djelu bila Prevara gigantskih razmjera, iza koje stoji Organizovana Zločinačka Grupa.

Umjesto da podignu kredibilne i veoma utemeljene optužnice protiv dijela Klana koji funkcioniše u RS, pomenutog pravosudnog zvorničkog tandema i kriminalne grupe okupljene oko Pavlovića, Tužilaštvo nije učinilo baš ništa i svojim nedjelovanjem zamalo su omogućili da “Alumina” pripadne Kartelu, čiji je Vrh van granica BiH.

Istovremeno, dok je isto to Republičko tužilaštvo držalo u ladicama kriminalne zaloge koje je imala “Ukio” banka, a koje je dijelom prenijela na firmu “Pavgord”, sudija Jelena Todorović je za iste te kriminalne zaloge blokirala račun “Alumine” u aprilu 2017. godine.

Isto to Republičko tužilaštvo nastavlja da ne radi: sada u ladici drži krivičnu prijavu koju je “Alumina” podnijela protiv sudije Jelene Todorović i do sada nisu preduzeli ni jednu jedinu radnju u krivičnom postupku, što bi omogućilo da se ta Individua udalji od sudijske funkcije.

Ništa nije uradio ni Visoki sudski i Tužilački savjet BiH, što je tek sramotno. Ali i očekivano.

Kamperi u Sarajevu
Uprkos svemu, Klan se ne predaje: od kada je Ustavni sud BiH, u julu 2017. godine, donio privremenu mjeru po apelaciji “Alumine” (onemogućio blokadu računa), Zoran Stevanović i Gordan Pavlović kampuju u Sarajevu; Sve sa nadom da će uspjeti “izlobirati” po sebe povoljnu presudu Ustavnog suda BiH.

Klan i njihovi izvršioci Pavlović i Stevanović su do danas imali samo dvije mogućnosti da ugroze “Aluminu”:

-Prva je da utiču na Viši privredni sud u Banjaluci, koji odlučuje o žalbi u sporu “Ukio” banka protiv FG “Birač” (“Alumina” je firma-kći “Birača”), kako bi ta institucija  ili vratila predmet na ponovno odlučivanje ili preinačila presudu u korist “Ukio” banke. 

Ova mogućnost je sada potpuno obesmišljena, jer je “Ukio” banka istupila iz priče u cijelosti, a potraživanja prenijela na “Aluminu”, pa je besmisleno da “Alumina” vodi postupak protiv “Birača” ili sama protiv sebe. 

Ovim se konačno stiču uslovi da se ovaj postupak okonča i da i sud potvrdi da dug ne postoji. Niti je ikada postojao.

Druga mogućnost za Klan&Izvršioce je da pokušaju, (agresivnim pritiscima, lobiranjem i drugim nezakonitim uticajima na sudije Ustavnog suda BiH), izdejstvovati da se apelacija “Alumine” odbije, a time i ukine privremena mjera zabrane izvršenja protiv “Alumine”, što bi “Pavgord” vratilo “u igru”.

Da bi se to desilo, narečeni sredstva ne biraju niti sredstava žale!!!

Koliko je realno da Klan stavi Ustavni sud BiH pod svoje zavisi samo od činjenice da li i tamo sjedi neka “Jelena Todorović”!!!!

Nakon svega, vječno pitanje; da li će neko konačno da odgovara za ovaj pokušaj pljačke “Alumine”, za raniju pljačku “Birača”, ali i za kriminalne presude i tužilačko nedjelovanje koje ih je, dijelom, proizvelo?!!!