среда, 30. август 2017.

NIKOLA, JOSIP, OSA I SIPA: Politika kaznila Špirića zbog falsifikata, pravosuđe štiti falsifikate Šimića

Piše: Avdo Avdić
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić  je u krivu. Gordana Tadić je itekako sposobna. Za samo dva sata glavna državna tužiteljica uspjela je utvrditi da je ono što je ona pričala uistinu ona pričala. 
Bio je to sjajan povod za žurni mail portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića  kojim će javnost biti obaviještena da se glavna državna tužiteljica Gordana Tadić uvjerila u autentičnost vlastitih razgovora.  I o Ružicu Jukić ministar Dragan Mektić se ogriješio. Stalno tvrdi da ona radi protiv građana, a potpredsjednica VSTV-a danas zamoli građane da se ne muče i da joj više ne pišu mailove. Saopćenjem, naravno.
Logično, nakon dva saopćenja, red je bio i da ministar Mektić održi sve redovniju vanrednu „konferenciju za štampu“. Vjerovatno najsmisleniju do sada. Uglavnom, ministar sigurnosti BiH saopćio je medijima da se kroz slučaj Josip Šimić pokušava srušiti Državna agencija za istrage i zaštitu. I u pravu je. Sam po sebi nebitan, Josip Šimić sjajan je kanal za plasiranje krivotvorenih dokumenata, na osnovu kojih se kasnije provodi medijska kampanja. Ono što je Nikola Špirić bio za OSA-u, to je Josip Šimić za SIPA-u. 
ŠPIRIĆ NA UŠĆU
Osim stanja na bankovnom računu, između Nikole Špirića i Josipa Šimića skoro da i nema razlike. Igraju iste uloge, scenarij uče u istim ugostiteljskim objektima, primaju upute od istih režisera, zvijezde su u istim medijima sa istim metodama, krivotvorinama . Isti je i cilj – rušenje sigurnosnog sistema BiH.
Prvo je svoju ulogu zaigrao Nikola Špirić. Njegova meta bila je OSA-a. Povjerljivi dokumenti OSA-e preuzeti u jednom restoranu u Istočnom Sarajevu, ekskluzivno su prikazani na RTRS-u. Obavještajna agencija BiH optužena je da je „nezakonito prisluškivala Aleksandra Vučića i čelnike Srbije“. Nikola Špirić je sazvao sjednicu Komisije za nadzor nad radom OSA-e i zajedno s kolegama  zaključio da prisluškivanja nije bilo. No, onda se opet sjetio tzv slučaja Ušće. HDZ-ov kadar u OSA-i Damir Bevanda je poslao pritužbu, a Nikola Špirić je izmislio zaključke Komisije kojom je predsjedavao, te je od prijavitelja Damira Bevande zatražio da ponovo istraži slučaj Ušće. Kada smo na Žurnalu dokumentovali njegove falsifikate, Parlament je smijenio Nikolu Špirića, unatoč protivljenju Dodikovog SNSD-a,  Čovićevog HDZ-a i Radončičevog SBB-a. OSA je preživjela i prijavila svog službenika koji je Špiriću donosio povjerljive dokumente, na osnovu kojih je kasnije konstruisana medijska priča.
KAKO „PRETRESTI“  MAIL ?
Tridesetak dana nakon Špirićevog falsifikata pojavio se Šimićev falsifikat. Na dokumentu kojeg mu je još 2015. godine poslala SIPA-a, Šimić je iskružio sadržaj, odgovor koji mu je dostavljen, te dopisao ono što se odnosi na glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić. Uglavnom, Šimić je ustvrdio, RTRS prenio, da je SIPA prisluškivala glavnu državnu tužiteljicu i potpredsjednicu VSTV-a Ružicu Jukić. Glavna tužiteljica je odmah sazvala konferenciju za novinare, optužila SIPA-u da je prisluškuje, te kazala da im Šimić nije dostavio transkripte. Transkripti su došli tek dan poslije. Na mail Ružice Jukić. Po Zakonu o krivičnom postupku BiH za pretres maila potreban je nalog sudije za prethodni postupak. No, glavna tužiteljica je, i prije nego uputila zahtjev za izuzimanje transkripata pristiglih na mail Ružice Jukić, utvrdila da su transkripti autentični. I odmah je izdala saopćenje za javnost. O krivotvorenom dokumentu Josipa Šimića ni riječi.