четвртак, 3. август 2017.

Nebojša Vukanović: Grigorije uzeo novi milion prodajom zemljišta!

preuzeto sa nebojsavukanovic.info
Preosvešteni i svakoj vlasti prepodobni vladika Grigorije nedavno je povećao konto na računu za nešto više od miliona maraka. Prema našim sazanjima, vladika je dvojici investitora prodao dio zemljišta u bivšoj kasarni „Luka Vukalović“, koje je Eparhiji 2009. godine poklonila Vlada Republike Srpske i tadašnji premijer Milorad Dodik. 

Dodik je svom prijatelju poklonio veliko zemljište pod izgovoriom da će se praviti hipodrom i otvoriti Konjički klub "Vranac" kako bi se djeca sa posebnim potrebama liječila hipoterapijom, a zauzvrat je Grigorije aktivno učestvovao u njegovoj političkoj kampanji i promociji ubjeđujući Hercegovce da je Dodik dobar čovjek, mesija i veliki Hercegovac koji će preporoditi regiju. 

Nažalost vladikini konji su vrlo brzo doživjeli sudbinu krava sa „Faramlenda“, i poslije nekoliko mjeseci izgladnjivanja u bivšoj kasarni prebačeni su u okolinu Gacka i na Zubce, gdje je Dodik takođe poklonio Eparhiji veliko vojno zemljište. Navodne humanitarne aktivnosti bile su samo maska da se Grigorije dokopa vrijednog zemljišta u centru Trebinja, jer uprkos bombastičnim najavama dvorskih režimskih medija, prezentacijama, okruglim stolovima i glorifikovanju lažnog humanitarca, hipoterapija i liječenje djece uz pomoć konja nikada nije zaživjelo, a na mjestu nesuđenog hipodroma niknuće stambeni kompleks.
Hercegovački vladika i biskup trebinjski, kako sam sebe naziva, nešto više od milion maraka investiraće u gradnju novog luksuznog stambeno-poslovnog objekta u trebinjskom naselju Ložiona, tik pored Trebišnjice, a posao će da se izvede preko povezanih lica i firmi. 

Ovo nije prvi veliki neimarski posao vladike Grigorija, jer je prije 7 godina Eparhija sa propalim Neimarstvom i kontraverznim biznismenom Matom Uljarevićem, koji je ojadio i prevario nekoliko stotina porodica, izgradila stambeno-pooslovni objekat u trebinjskom naselju Bregovi pored košarkaških terena Dejana Bodiroge. Nažalost i Bodiroga je jedan u nizu prevarenih, od ove godine više nema njegovog čuvenog kampa u Trebinju, umjesto sportskih terena gradiće se zgrade, a čuveni košarkaš već duže vremena zaobilazi Trebinje i Hercegovinu u širokom luku iz svima dobro znanih razloga. 
Trgovina baš ide od ruke hercegovačkom Džordžu Kluniju, kako su mediji nazvali vladiku zbog modernog stila oblačenja i savremenog načina života, a prije desetak godina na Rondou u centru Mostara, vladika je prodao crkveno zemljište za oko 3,5 miliona maraka, što je izazvalo nevjericu i ogorčenje kod srpskih povratnika. Osim po investicijama u hotele, restorane i stambeno-poslovne kompekse, za sada se ne zna gdje završavaju ogromni novci od prodaje i iznajmljivanja eparhijske imovine od Dubrovnika do Stona i Mostara. 
Sve da nije bilo ranijih bogatih poklona zgrada i zemljišta, milionskih kredita, grantova, donacija, javnih firmi i banaka koje plaćaju zakup, milionče koje je vladika uzeo od dijela zemljišta u kasarni je bogata nagrada i apanaža od Milorada Dodika za desetogodišnju promociju, pa i aktivno učešće u predizbornim kampanjama, jer je vladika čak kršio zakon i izbornu ćutnju pozivajući na skupu u Nevesinju Hercegovce, dan uoči poslednjih opštih izbora 2014. godine, da ne vjeruju lažnim mesijama i glasaju za Dodika koji im je sagradio bolnicu. 

Vladika je svjesnuo obmanuo Hercegovce, jer je dobro znao da bolnicu nije sagradio Dodik već pokojni dobrotvor iz Amerike Mihajlo Labalo. 
Dok je vladika nosio mantiju, imao monašku kosu i bradu, pisao je pisma u kome je žestoko javno kritikovao i vrijeđao Dodika, tvrdeći da onaj ko laže taj i krade, a onaj ko krade taj i ubija, ali se sve preokrenulo 2006. povratkom Dodika na prijesto, a na vidjelo polako izlaze motivi preokreta, trgovina i dogovori iza kulisa. Grigorije je materijalizovao ne samo saradnju sa Dodikom, već i pohvale Tadiću, preko koga je iznajmio Srbiji prostorije za Konzulat u Mostaru, i drugim političarima.
Vladika i par njegovih sinekura žive odveć luksuzno i imaju veliku korist od podrške svakoj vlasti. Grigorije je dobro unovčio političku naklonost, prodaju i ustupanje svoje popularnosti koja nije bazirana na duhovnim podvizima već neobičnom ponašanju za jednog vladiku. 

Ipak sigurno je da naša Sveta, saborna, apostolska srpska pravoslavna crkva trpi veliku štetu i gubi ugled među vjernicima zbog ponašanja nekolicine nedostojnih koji su zloupotrijebili povjerenje i ne ponašaju se kao apostoli vjere i hrišćanstva.